Italianul care s-a stabilit în Sibiu, ca să investească în “lucruri frumoase”

Pasionat de afaceri, de soare şi arhitectura medievală, Gianfranco Colonna nu-și imagina, în 1975, atunci când a vizitat România, prima oară, că aceasta va deveni noua sa casă.

Lui Gianfranco Colonna, proprietarul restaurantului Max, din Sibiu, i-a plăcut dintotdeauna să călătorească. La fel ca mulți alți investitori occidentali, în anii ‘90, Gianfranco și partenerul său de afaceri au migrat înspre Est, în căutarea unui mediu de afaceri mai bun. Au investit împreună în fabrici și producție de marochinărie în China, în Croația și Bosnia, iar la începutul anilor 2000 și-au început aventura în România. “Aici exista tradiție, o industrie a marochinăriei bine conturată, exista mână de lucru calificată și cheltuielile pentru deschiderea unei afaceri nu erau de speriat. Sunt avantajele unei piețe emergente, pe care nu le mai găseai, ca investitor, pe piața europeană, ajunsă la un nivel de stabilitate plictisitor”, spune Gianfranco Colonna.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

La acea vreme, Sibiul era cunoscut pentru fabricile sale de marochinărie. După câteva colaborări fructuoase, cu companii locale, Gianfranco Colonna și partenerul său italian au căzut de acord să meargă pe drumuri separate. A fost momentul în care Gianfranco a decis că este timpul pentru un nou început. Iar Sibiul a fost orașul ales pentru noua sa viață. “Aveam în spate 20 de ani de efort în acest domeniu. Erau lucruri frumoase, profitabile, dar eram deja sătul, eram plictisit. M-am îndrăgostit fulgerător de centrul  istoric și îmi place totul aici: natura verde, munții, apele, oamenii. Îmi plac oamenii simpli, onești și sinceri, așa cum sunt cei mai mulți sibieni”.

După doi ani în care a încercat să înțeleagă lumea în care se afla, a decis că e momentul să investească. A ales un domeniu nou: gastronomia. La vremea aceea, localurile de calitate puteau fi numărate pe degetele de la o mână, sibienii începeau să descopere “plăcerile” socializării în oraș, iar turiștii străini își făceau apariția, timid, în vechiul burg.

Mai întâi a apărut restaurantul La Piazzetta, în iunie 2004. După un an s-a deschis cafeneaua Il Cappuccino. Acestea au fost două dintre primele localuri din Piața Mică. Ele au readus la viață o zonă a Sibiului, care, până atunci, fusese pe nedrept neglijată, și s-au transformat într-o oază de bun gust. La Piazzetta și Il Cappuccino și-au făcut loc rapid în “Biblia” turiștilor, dar și a sibianului obișnuit. Vara, terasele celor două localuri deveneau scena unor serate muzicale de excepţie, cu artiști români și italieni. “Important nu este cât investeşti, ci cum. Pentru mine este important să fac totul bine, să-i fac pe oamenii cu care lucrez să simtă la fel ca mine. Asta se întâmpla și atunci, așa este și acum: ne interesează să vindem un concept original, unic în Sibiu. Încercăm să îmbinăm muzica de calitate şi momentele petrecute alături de prieteni cu minunata bucătărie italiană”, spune Gianfranco Colonna.

Întoarcere la prima “iubire”

Între timp, “vârtejul” imobiliar de la sfârșitul deceniului trecut l-a silit pe Gianfranco să părăsească, temporar, Piața Mică. Spațiul în care funcționa La Piazzetta a făcut obiectul unei licitații, care a arătat cât de artificială era bula imobiliară a acelor vremuri. Scos la licitație de administrația locală, spațiul a fost adjudecat de omul de afaceri Ilie Carabulea, care se obliga să plătească 780.000 de euro pentru cei 90 de metri pătrați. N-a făcut-o, dar a fost suficient pentru ca toate să se dea peste cap. Ulterior, proprietar a devenit un investitor german, care a achitat mult mai puțin, iar de curând a fost preluat din nou, la fel ca întreaga clădire, de Gianfranco Colonna.

Imobilul a intrat în reparații capitale, iar Gianfranco abia așteaptă să revină la prima “iubire”. “Clădirea are un potențial fantastic. Are acces din două piațete pline de farmec, Piața Mică și Piața Huet, și vom construi un lucru minunat acolo. Va renaște La Piazzetta și, în plus, vom avea, la etaj, patru apartamente, care vor fi la dispoziția turiștilor”, își dezvăluie planurile investitorul italian.

Alegerea perfectă

Asta nu înseamnă că Gianfranco Colonna va neglija celelalte afaceri. În 2010, a preluat restaurantul Max, tot în centrul istoric, la o aruncătură de băț de Piața Mică. L-a transformat într-o locație pe care nu poți s-o ocolești. “Când vorbim de mâncarea italiană, primele lucruri care ne vin în minte sunt brânza, varietatea de legume, condimentele, pastele şi vinurile bune. Alături de familie sau prieteni, la Max ai ocazia să descoperi diversitatea şi savoarea aromelor din bucătăria italiană”. Gianfranco a pornit și o altă afacere, Il Gelato di Gianfranco – produce și distribuie înghețată în Sibiu, dar și în locații din alte orașe din Ardeal, precum Cluj-Napoca, Târgu Mureș ori Bistrița.

La 15 ani de când a devenit român prin adopție, Gianfranco Colonna crede că a făcut o alegere excelentă. Este mândru că a pus și el umărul la transformarea orașului într-unul cu adevărat european. Se bucură când întâlnește compatrioți care îi spun că sunt plăcut surprinși de lucrurile pe care le descoperă aici și e convins că România este pe drumul cel bun.

În România, la -20 de grade

Era iarna lui 1996 și Gianfranco spune că nu va mai uita niciodată zilele celui de-al doilea său contact cu realitatea românească. A urcat în avion cu destinația București, dar ghinion! O furtună de zăpadă blocase Otopeniul, iar avionul său a fost obligat să aterizeze la Sibiu. Așteptarea promitea să se prelungească prea mult, așa că Signor Colonna decide să călătorească spre București cu trenul. “Erau -20 de grade și afară, și în tren. Am fost contrariat să constat că trenul mergea cu ușile deschise și că nici un călător nu se ducea să le închidă. Le-am închis eu de câteva ori, apoi am renunțat. La un moment dat am început să tremur, pentru că nu eram pregătit pentru o ședere mai lungă. O doamnă în vârstă, care se afla în același compartiment, mi-a oferit paltonul ei. Am aflat că iernile în România pot fi foarte friguroase”, își aduce aminte, amuzat, investitorul italian stabilit la Sibiu.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share