Joburile pe pile, anunţurile neadevărate şi lipsa experienţei, cele mai mari frici ale românilor legate de angajare

Schimbarea jobului rămâne una dintre cele mai stresante etape din viaţa profesională a românilor. Joburile pe pile, anunţurile neadevărate şi lipsa experienţei sunt cele mai mari frici ale lor, atunci când trebuie să se angajeze, arată un studiu derulat de platforma de recrutare online eJobs.

Cea mai mare teamă pentru 22 la sută dintre respondenţi este că joburile cele mai bune sunt luate de cei care au “pile”. Pentru aproape la fel de mulţi români (21 la sută) cea mai mare frică, atunci când vine vorba de găsirea unui nou loc de muncă, este legată de veridicitatea anunţurilor de angajare.

“Aproape un sfert dintre participanții la studiu nu au încredere că anunţurile de joburi sunt adevărate, iar asta îi determină, de multe ori, să amâne decizia de a-şi schimba locul de muncă, deşi nu sunt fericiţi. Lipsa experienţei, aşteptările salariale prea mari, percepţia că nu sunt suficiente locuri de muncă sau că nu are cine să le ofere consiliere, sunt alte frici importante ale românilor. Deşi, de câţiva ani, avem o piaţă a candidaţilor, pe care oferta de locuri de muncă depăşeşte cererea, încă mai există astfel de angoase, în rândul tuturor categoriilor profesionale – de la tineri fără experienţă, până la specialişti şi manageri sau muncitori cu zeci de ani de muncă în spate”, spune Bogdan Badea, director general eJobs România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Temerile candidaţilor vin, în primul rând, din imaginea pe care o proiectează asupra lor înşişi. Doar șapte la sută au completă încredere în ei, din punct de vedere profesional. Când îşi fac propria evaluare, ei consideră că principalele puncte slabe sunt lipsa studiilor superioare, lipsa încrederii în sine, faptul că nu sunt suficient de digitalizaţi, că nu au suficientă experienţă sau, dimpotrivă, sunt supracalificaţi pentru joburile de pe piaţă.

Un alt obstacol important de care se lovesc, când vor să-şi schimbe cariera, este legat de redactarea CV-ului. Pentru 62 la sută dintre români, cea mai mare problemă este că nu au suficientă experienţă şi că, din acest motiv, CV-ul lor va părea neconvingător în ochii recrutorilor. 22 la sută nu ştiu concret ce informaţii ar trebui să includă sau ce format ar trebui să aibă CV-ul. Un român din zece spune că are prea multă experienţă şi nu ştie cum să o comprime, astfel încât forma finală a CV-ului să nu depăşească două pagini.

Nu doar procesul de găsire a locurilor de muncă şi cel de aplicare sporesc nivelul de stres profesional al românilor, ci şi etapa interviului de angajare. Mai mult de jumătate dintre candidaţi se tem că nu au atitudinea potrivită şi că vor părea nesiguri pe ei, din cauza emoţiilor. 37 la sută sunt îngrijoraţi că nu vor şti să răspundă întrebărilor recrutorului, aproape tot atât de mulţi suferă de “sindromul impostorului” şi cred că nu sunt suficient de bine pregătiţi, iar 33 la sută se tem că vor fi demotivaţi de atitudinea intervievatorului. 20 la sută se aşteaptă să fie discriminaţi pe criterii care ţin de vârstă, sex sau aspect fizic.

“O altă sursă a tuturor acestor frici este reprezentată de experienţele pe care candidaţii le-au avut când şi-au schimbat joburile. În topul celor mai neplăcute experienţe se află faptul că nu au primit feedback din partea recrutorului (50,7 la sută dintre respondenţi), că au aplicat pentru un job, iar la interviu au aflat că jobul real era, de fapt, altul (34,4 la sută), că au ratat interviul din cauza emoţiilor sau au fost discriminaţi pe criterii ce ţin de vârstă, sex sau aspect fizic. În acest context, eJobs lansează anul acesta campania <Aplică fără frică>, prin care venim mai aproape de candidaţi, oricine ar fi ei, din orice categorie profesională sau de vârstă, şi să le dăm încredere în ei înşişi şi în şansele pe care le au pe piaţa muncii. E important să ştie că fiecare dintre cele aproape 30.000 de anunţuri de pe eJobs.ro sunt verificate şi reale, că există mereu cineva care să le ofere consilierea profesională de care au nevoie şi să le răspundă la toate întrebările. Credem că am ajuns cu toţii în punctul în care schimbarea jobului trebuie să fie asociată oricărui sentiment – emoţie, curaj, adrenalină, determinare – numai frică, nu”, explică Bogdan Badea.

eJobs este liderul pieţei de recrutare online din România, cu o cifră de afaceri de aproape zece milioane de euro în 2018, o bază de patru milioane de candidaţi şi o serie de linii adiacente de business. eJobs.ro are peste patru milioane de CV-uri, mai mult de două milioane de utilizatori unici lunari, 7.000 de CV-uri actualizate zilnic şi 290.000 de fani pe Facebook.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share