Jumătate dintre angajaţii români lucrează în clădiri de birouri. Doar 15 la sută au program flexibil

Peste jumătate dintre angajaţii români lucrează în clădiri de birouri, dar numai 15 la sută dintre ei au un program de muncă flexibil şi îşi pot desfăşura activitatea de acasă sau în spaţii de tip co-working, arată rezultatele raportului “Work: Space & Time”, publicat de Crosspoint Real Estate, o companie specializată în consultanţă imobiliară.

Cercetarea relevă că pentru angajaţii din România cele mai importante caracteristici ale locului de muncă sunt confortul zonei de lucru, calitatea aerului şi a luminii, temperatura şi nivelul de zgomot. La polul opus se situează designul interior, în pondere similară cu cea a angajaţilor din restul Europei.

Birourile tip open-plan sunt încă cel mai popular tip de spaţii de birouri din România, în conformitate cu tendinţele europene, și reprezintă peste 50 la sută dintre spaţii. Aproape jumătate dintre angajaţi consideră că nu au acces la tehnologia necesară pentru a lucra mai flexibil şi nici nu sunt încurajaţi să facă acest lucru de organizaţiile în care îşi desfăşoară activitatea profesională.

Credem că te-ar interesa și: Corporatistul din Pipera

În topul celor mai importante aspecte ale locului de muncă ideal se află accesul la cele mai noi tehnologii şi o bună conectivitate la transportul public, cu peste 60 la sută pe scala importanţei. Urmează disponibilitatea locurilor de parcare şi opţiunea unui spaţiu de lucru privat. Raportul Crosspoint Real Estate arată că jumătate dintre angajaţi sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de spaţiul în care lucrează în prezent, iar 40 la sută din total susţin că toate îmbunătăţirile legate de protecţia mediului sunt foarte importante, cum ar fi colectarea deşeurilor, temperatura controlată independent şi iluminarea în zone separate de lucru.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În ceea ce priveşte cealaltă dimensiune a mediului de lucru – timpul, peste 65 la sută dintre angajaţii români nu au posibilitatea de a lucra de acasă. În acelaşi timp, cei 11 la sută dintre salariaţii care pot munci opt zile pe lună de la domiciliu sunt, în mare parte, freelanceri. Aproape jumătate dintre angajaţii români folosesc transportul public, în timp ce 35 la sută dintre aceştia apelează la maşina personală pentru a ajunge sau pleca de la serviciu. Surprinzător, doar 1,8 la sută folosesc servicii de ride sharing şi taxiuri, spre deosebire de restul europenilor. 3,1 la sută folosesc biciclete şi trotinete, inclusiv trotinete electrice.

La capitolul timp mediu petrecut în drum spre sau de la serviciu, cercetarea arată că este nevoie de un interval cuprins între 15 şi 45 de minute pentru majoritatea angajaţilor. În acest context, peste 50 la sută dintre angajaţi consideră că un program flexibil la locul de muncă le-ar îmbunătăţi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională.

Fondată în 2005, Crosspoint Real Estate oferă servicii de tranzacţionare şi consultanţă pentru domeniul imobiliar, dar şi soluţii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietăţi: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri şi rezidenţial. Crosspoint Real Estate este asociatul internaţional Savills în România, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondată în 1855, cu venituri de peste 1,76 miliarde de lire sterline, generate în 2018.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share