Jumătate dintre români ar fi mai fericiți dacă ar putea lucra și călători în același timp

Foto: Austin Distel

Flexibilitatea pentru orele de birou a început să fie un beneficiu pe care angajatorii îl pot oferi. Însă, deși există companii care și-au schimbat complet politicile pentru a permite mai multă flexibilitate, există încă situații în care angajații trebuie să fie prezenți la birou.

49,6 la sută dintre români simt că explorarea unor locuri noi în timp ce lucrează i-ar ajuta să fie mai fericiți la locul de muncă, arată datele Kiwi.com, una dintre cele mai importante companii tehnologice de călătorii.

Întrebați dacă angajatorul le permite să lucreze de acasă, 52,2 la sută dintre respondenți spun că merg în continuare la birou cu normă întreagă, 22,6 la sută lucrează în sistem hibrid și doar 8,4 la sută lucrează exclusiv de acasă. Dintre cei care nu practică telemunca, 92,8 la sută spun că asta nu se va schimba prea curând.

Mixul dintre călătorie și job

Dintre respondenții care lucrează și de acasă, 45,7 la sută susțin că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește îmbinatul călătoritului cu jobul, 38,6 la sută fie rezervă călătorii mai lungi și le combină cu lucrul, fie călătoresc în timpul zilei și explorează destinația noaptea. 29,5 la sută se bucură de mai multe ore de weekend datorită timpului economisit pe drumuri, iar 8,8 la sută lucrează din altă țară.

Kiwi.com a întrebat respondenții și dacă, indiferent de felul în care lucrează acum, mixul dintre călătorit și job ar avea un impact asupra bunăstării lor. 49,6 la sută spun că explorarea de noi locuri i-ar face mai fericiți la muncă, 31,7 la sută afirmă că beneficiile călătoritului le-ar aduce noi perspective la locul de muncă, 17,2 la sută preferă fie să lucreze, fie să călătorească, nu se le îmbine neapărat, iar 1,5 la sută susțin că, dacă ar avea laptopul cu ei în vacanță, nu s-ar putea opri din lucru.

Cerințe pentru lucratul la distanță

În ceea ce privește nevoile românilor când vine vorba de lucratul în timpul călătoriilor, 53,2 la sută sunt interesați de internet de mare viteză, 43 la sută se gândesc la siguranța zonei sau țării în care ar rămâne și 31,5 la sută își doresc confort și facilități. 27,7 la sută vor un loc în care viza se obține mai ușor și au asigurare medicală bună, 27,5 la sută vor să poată comunica cu localnicii și autoritățile, în timp ce 21 la sută au nevoie doar de o locație frumoasă.

Orașe prietenoase pentru nomazii digitali

Românii încep să integreze flexibilitatea în relația lor cu jobul. Unii chiar au un job cu normă întreagă ca nomad digital – o persoană care este independentă de locația din care lucrează și are nevoie doar de un laptop pentru a-și face munca.

La nivel global, a fi un nomad digital este un concept de care se bucură tot mai mulți oameni, în special tinerii. Există orașe din toată lumea, care au început să ofere vize special create pentru nevoile lor. Unele dintre cele mai prietenoase orașe pentru nomazii digitali sunt Toronto (Canada), Chiang Mai (Thailanda), Willemstad (Curaçao), Madeira (Portugalia) sau Panama City (Panama).

Datele au fost colectate între 14 și 24 octombrie 2022, într-un studiu realizat de STEM/ MARK pentru Kiwi.com. Eșantionul este format din persoane între 18 și 59 de ani, care au călători cel puțin de două ori în afară în ultimii șase ani, din România, Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia.

DESPRE KIWI.COM

Este una dintre cele mai importante companii tehnologice de călătorii, cu sediul în Cehia și peste 1500 de angajați la nivel global. Algoritmul inovator Kiwi.com permite utilizatorilor să găsească opțiuni de călătorii și prețuri pe care alte motoare de căutare nu le pot vedea. Kiwi.com înregistrează zilnic două miliarde de verificări ale costurilor și analizează 95 la sută din informațiile globale de zboruri. Pe site sunt efectuate zilnic 100 de milioane de căutări și vânzări de peste 60.000 de locuri.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share