Un fost spațiu de birouri din Constanța a fost reconfigurat și transformat în centru de refugiați, iar acum este, o vreme, „acasă” pentru aproape 50 de ucraineni care au fugit din zonele de război.
În februarie 2022, atunci când vestea începerii războiului a cutremurat tot continentul, un grup de voluntari a transformat un spațiu open space, destinat birourilor, în centru de tranzit pentru refugiați. Au reconfigurat spațiul, au amenajat dormitoare pentru circa 50 de persoane, toalete, dușuri, bucătărie, sală de mese și un spațiu de joacă pentru copii, și au început să sprijine ucrainenii care soseau în România derutați, speriați și obosiți.
În căutarea siguranței
Dinu Efrim este voluntar și sponsor al proiectelor Asociației Casa Bună. Locuiește în Constanța și, când a aflat că se organizează un centru pentru refugiați, a dorit să se implice.
„A fost inițial un loc de tranzit, în care refugiații puteau sta câteva nopți. Încet, încet, mulți au rămas în centru, iar acum circa 80 la sută din locuri sunt ocupate de persoane care sunt aici de mai mult de 4-5 săptămâni. În total, estimăm că au trecut prin centru în jur de 450 refugiați. Acum avem 46. Dintre ei lucrează opt femei, iar ceilalți adulți se ocupă de copiii lor și de cei ai celor opt femei. Sunt și șase persoane în vârstă, pensionari, cu diverse comorbidități, care se ocupă de treburile casnice ale centrului”, povestește Dinu Efrim.
Cei mai mulți refugiați vin din sudul Ucrainei, din zonele Odessa, Mykolaiv și Kherson, orașe aflate sub un asediu continuu, în ultimele luni. Principala nevoie a celor care ajung în România e să aibă un loc în care să se simtă în siguranță, iar voluntarii centrului încearcă să le ofere această siguranță.
Amenajarea centrului
Atunci când a început amenajarea spațiului, Asociația Casa Bună s-a implicat imediat. A donat aragaze, lenjerii de pat, covoare, a dotat bucătăria, sala de mese, sufrageria și sala de curs pentru copii. Periodic, furnizează centrului alimente de bază neperisabile, cosmetice, medicamente și consumabile pentru curățenie. În plus, asociația a asigurat și accesul la internet și la dispozitive digitale pentru copii.
JYSK s-a alăturat eforturilor Asociației Casa Bună și a donat paturi suprapuse și saltele, pentru ca oamenii cazați aici să poată locui confortabil. „Sponsorizarea JYSK ne-a ajutat enorm, pentru că am optimizat spațiul: am înlocuit paturile suprapuse din lemn, foarte înalte, în care era foarte greu accesul la patul superior, fiindcă nu exista scară din construcție”, spune Dinu Efrim.
Mai mult decât un spațiu de cazare
Sprijinul pentru refugiații din Ucraina nu se oprește la oferirea unui spațiu de cazare. Voluntarii îi ajută pe ucraineni cu traduceri și legalizări de acte, îi asistă la angajare și la deschiderea unui cont bancar pentru a-și primi salariul, îi însoțesc la medic când e nevoie și îi ajută să procure medicamentele necesare.
„Nu în ultimul rând, am organizat ieșiri în oraș, cu ocazia Zilelor Constanței, Ziua de 1 iunie la Delfinariu, și încercăm să-i ducem și pe malul mării. Este destul de complicat cu deplasarea, din cauza barierei de limbă, pentru că vorbesc numai limba rusa”, explică Dinu Efrim.