Kirill Shevchenko, medalie de argint pentru România, la Campionatul European Open de șah

Şahistul de origine ucraineană Kirill Shevchenko a adus României medalia de argint la Campionatul European Open de la Vrnjacka Banja (Serbia).

Proaspăt campion al României, țară în care s-a refugiat după invazia Rusiei în Ucraina, Kirill a terminat pe locul secund în Serbia, la egalitate cu rusul Alexei Sarana, medaliat cu aur, şi cu belgianul Daniel Dardha, medaliat cu argint. Departajarea s-a făcut prin coeficientul Buchholz.

La 21 de ani, marele maestru ucrainean Kirill Shevchenko este unul dintre cei mai tineri și mai de perspectivă șahiști din lume. La începutul acestui an, a ales să reprezinte România. A devenit mare maestru în 2017, la doar 14 ani, iar acum este numărul 78 mondial. În 2021, a câștigat medalia de aur cu echipa Ucrainei la Campionatul European de Șah pe Echipe.

România a cucerit un singur titlu european la șah, obținut de Marele Maestru Liviu Dieter Nisipeanu, în 2005. La Europeanul open, a participat cu 20 de şahişti. Doar trei s-au clasat în top 100: Shevchenko (2), Constantin Lupulescu (66) şi David Gavrilescu (92).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share