Banner

Mădălina Șerban (Teilor): “E important să știi ce vrei, ce cauți și ce poți, pentru ambele părți – recrutor și candidat”

Povestea Teilor a început în urmă cu două decenii, pe strada care a și dat numele brandului. Teilor a început cu un boutique cochet, poziţionat la intrarea în pădurea Trivale, din Pitești, într-un loc dominat de miresmele florilor de tei, pentru ca brandul să fie prezent acum în toată țara, prin 45 de magazine, și să își pregătească extinderea internațională.

Mădălina Șerban vine din zona de automotive si este liderul echipei de HR. Nevoia sa de provocare și acțiune, pe lângă dorința de a ieși din zona de confort și de a cunoaște și experimenta lucruri noi, au făcut-o să aleagă Teilor, în urmă cu patru ani.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?

MĂDĂLINA ȘERBAN: Sincer vorbind, nu avusesem nicicând în plan să lucrez în Resurse Umane, însă felul meu de a fi și atitudinea m-au condus către zona de lucru și interacțiune cu oamenii în timpul primului meu job, imediat după facultate – asta și mulțumită posibilității pe care am primit-o, de a fi implicată și a avea acces la informații în acest domeniu, posibilitate pentru care sunt recunoscătoare, și iată-mă aici deja de peste nouă ani.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile elementare care scad șansele de angajare chiar înainte de interviu? Care sunt aptitudinile pe care candidații și le trec cel mai des în CV, însă nu corespund realității?

Nu pot spune că am o întrebare preferată. Urmăresc mai degrabă răspunsurile contextual/ situațional, atitudinea, gesturile candidatului, felul în care răspunde și își construiește răspunsul, deoarece pun mare preț pe interacțiunea cu omul, pentru că uneori atitudinea spune totul. Greșeli elementare – aici depinde de poziția pentru care recrutezi, ce anume urmărești și ce așteptări ai, însă o mare greșeală spre exemplu poate fi transmiterea unui CV incomplet sau cu greșeli de redactare. În timpul interviului, validez de fiecare dată competențe și aptitudini generale și specifice postului, iar de cele mai multe ori cele privind cunoștințele de limbi străine sunt departe de realitate. Unii candidați, care susțin că posedă cunoștințe medii, dacă nu avansate, nu reușesc să poarte o minimă conversație pe teme comune.

Sfaturile nu sunt chiar punctul meu forte, însă cred că este foarte important să îți fixezi obiective în viață atât pe plan personal, cât și profesional, în corelație cu ceea ce îți dorești pentru tine și îți place cu adevărat să faci.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?

Din punctul meu de vedere, să fie sinceri, corecți și deschiși, atât cu recrutorii, cât și cu ei înșiși, încă de la construirea CV-ului, având în vedere contextul actual al pieței forței de muncă. Este foarte important să știi ce vrei, ce cauți și ce poți, bineînțeles, pentru ambele părți – recrutor și candidat, dar și să spui lucrurilor pe nume, pentru că astfel avem cu toții de câștigat și nu irosim timp, atât de prețios în ultima vreme.

Cum ar arăta un „portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? Sunt mai importante calitățile tehnice sau cele interpersonale?

Așa cum am precizat anterior, îmi doresc în primul rând colegi sinceri, implicați, cu atitudine pozitivă, dornici să învețe și să evolueze corect, nu peste noapte și sărind etape, care să aibă un mix între calitățile tehnice specifice poziției pentru care aplică și cele interpersonale, pentru că uneori faptul că ai cunoștințe tehnice, dar nu știi să interacționezi cu oamenii și nu ai o atitudine potrivită, conduce către nereușită.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

Sfaturile nu sunt chiar punctul meu forte, însă cred că este foarte important să îți fixezi obiective în viață atât pe plan personal, cât și profesional, în corelație cu ceea ce îți dorești pentru tine și îți place cu adevărat să faci. Dacă ții cont de aceste aspecte – ce vrei și ce îți place – clar nu ai cum să faci alegeri greșite și sigur nu te vei plafona pe drumul spre atingerea lor, deși drumul va fi anevoios și uneori vei simți că nu îți găsești locul. Dar e obligatoriu să rămânem ancorați în realitate! 🙂 Iar de aici vine și partea cu evoluția în carieră, care eu cred că trebuie să se întâmple treptat, fără a sări peste etape, pentru că în fiecare pas înveți câte ceva, te definești ca om și profesionist, și ajungi să înțelegi mai ușor lucrurile, indiferent de situație. Fiecare experiență ajută, chiar dacă ai momente în care nu crezi.

Fiecare dintre colegii mei are posibilitatea să acceseze oricare dintre pozițiile disponibile în companie, în funcție de pregătire, experiență și ce își doresc, iar periodic, în urma evaluării activității colegilor și ca urmare a evoluției companiei, le oferim posibilitatea trecerii la un nou nivel în carieră pe zona în care activează.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în companie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Depinde de poziție, locație, însă noi credem că ne descurcăm onorabil, având în vedere evoluția noastră pe piață și faptul că facem acest lucru pe cont propriu. Metodele sunt diverse, de la promovarea în online, pe site-uri de specialitate, la recomandări directe, însă de departe cea mai eficientă metodă, dacă pot spune așa, care ne ajută atât să atragem, dar și să păstrăm colegii în companie, este cultura noastră organizațională, bazată de deschidere, sinceritate, comunicare, departe de un mediu rigid. La noi lucrurile chiar se întâmplă și ideile se pun în practică, iar oamenii spun ce gândesc și nu există bariere. Cu toții suntem colegi, de la doamna care ne ajută la curățenie până la directorul executiv și antreprenorii bussines-ului, care interacționează în mod direct cu colegii ori de câte ori au ocazia.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?

Noi avem o vorbă – The sky is the limit! -, însă ține în principal de ei. Fiecare dintre colegii mei are posibilitatea să acceseze oricare dintre pozițiile disponibile în companie, în funcție de pregătire, experiență și ce își doresc, iar periodic, în urma evaluării activității colegilor și ca urmare a evoluției companiei, le oferim posibilitatea trecerii la un nou nivel în carieră pe zona în care activează. Avem colegi care au pornit de la roluri de consilier vânzări – de altfel, cele mai importante pentru noi, pentru că sunt vocea și imaginea noastră – și au ajuns în poziții de management la nivel de rețea. Este și aceasta o modalitate de motivare, împreună cu pachetul de beneficii oferit și cu mediul de lucru și cultura noastră organizațională. Suntem o echipa tânără, iar felul nostru de a fi și de a acționa, deschiderea la comunicare și implementarea ideilor oricăruia dintre noi te fac să îți dorești să fii parte a familiei TEILOR.

Toate deciziile pe care le iau în activitatea mea sunt pentru mine la fel de importante, pentru că acțiunile mele impactează și se raportează la oameni, și nu pot să nu fiu atentă când vine vorba de a lua o decizie care are consecințe pentru oameni.

Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și departamentul pe care îl conduceți, în mod special? Ce planuri de recrutare aveți, pe termen scurt, mediu și lung?

Îmi doresc ca acest final de an să nu ne aducă surprize, cum s-a mai întâmplat în trecut, legislativ vorbind. Schimbări pozitive, cum ar fi relaxarea dacă nu eliminarea birocrației, ce ne obligă la “n” documente de întocmit pe această zonă, nu mă aștept să apară, mai ales că planurile noastre sunt de a continua expansiunea la nivel național și internațional. Pregătim deschiderea primelor magazine TEILOR în afara granițelor țării (Bulgaria și Polonia), astfel că vom avea și pe acest final de an, dar și pe viitor, focus pe recrutare și dezvoltarea echipelor noastre. Pregătim programe de training dedicate și personalizate, lucru pentru care ne dorim să avem posibilitatea alocării a cât mai mult timp, ca de altfel și pentru a fi alături colegilor noștri, pentru orice altă nevoie sau situație.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

Toate deciziile pe care le iau în activitatea mea sunt pentru mine la fel de importante, pentru că acțiunile mele impactează și se raportează la oameni, și nu pot să nu fiu atentă când vine vorba de a lua o decizie care are consecințe pentru oameni. Pentru noi, oamenii sunt cei mai importanți, iar pentru că dincolo de toate, la finalul oricărei zile, ne dorim să rămânem oameni și să putem privi cu fruntea sus că am făcut ceea ce a fost corect, fiecare decizie contează. Sunt o persoană cu principii solide și așa am fost întotdeauna.

Dacă mă gândesc să schimb domeniul… nu, nici nu m-am gândit până acum la acest lucru. Deși nu pot ști ce îmi rezervă viitorul, nu cred că voi schimba radical vreodată. Că tot vorbim de decizii importante – aceea de a lucra în HR. 🙂

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share