Banner

O agenție de plasare a forței de muncă vrea să aducă în România 12.500 de angajați tanzanieni

Foto: wirestock @ freepik

Pe o piață a muncii cu un deficit de peste 100.000 de angajați, în 2023, conform datelor oficiale, Citadela SRBC Group, o companie cu acționariat 100 la sută local, își propune să plaseze în România, anual, peste 12.500 de angajați din Tanzania.

În contextul nevoii tot mai mari de angajați calificați și necalificați, Citadela SRBC (Savana Recruitment Business Company) Group a identificat un potențial enorm în importul de forță de muncă provenită din Tanzania.

“Discutăm despre o piață unde masa de potențiali angajați din care putem selecta este extrem de largă – circa 40 de milioane de persoane între 20 și 40 de ani. Două treimi dintre tanzanieni sunt creștini, aspect ce va avea un impact major în adaptarea lor. În plus, engleza este o limbă răspândită în Tanzania, aspect care contează în interacțiunea cu angajatorul român”, declară Tudor Nistor, Managing Partener Citadela SRBC Group.

Un alt aspect de luat în seamă este cel privind relațiile pe care le pot avea lucrătorii din Tanzania în România sau în alte țări. În 2020, dintre cei 67 de milioane de cetățeni tanzanieni, doar puțin peste 300.000 locuiesc în afara granițelor țării. Astfel, șansele ca cei sosiți în România să-și dorească să plece către alte țări europene sunt mai mici, fiindcă nu au legături create.

Tanzania prezintă un avantaj și din punct de vedere al gradului de instruire pe diverse meserii. Este o țară unde un număr mare de tineri urmează școli profesionale specializate pe categorii precum HoReCa, construcții, tâmplărie.

Modelul de business al Citadela SRBC Group a plecat de la premisa că, pentru a le oferi clienților cele mai bune condiții, este necesară eliminarea intermedierilor. Din acest motiv, compania a inaugurat, concomitent cu filiala din România, propria subsidiară în Tanzania, în Arusha, al doilea cel mai mare oraș al țării. “Astfel, ne asigurăm că întregul proces de recrutare și selecție, dar și obținerea vizelor de emigrare în scop de muncă, este coordonată de noi, fără a mai apela la companii intermediare”, spune reprezentantul companiei.

Filiala din Tanzania este condusă de echipa care coordonează și proiectul din România. Investitorii implicați în acest business au afaceri pe piața tanzaniană de mai mult de cinci ani, aspect ce le-a oferit o viziune 360 de grade asupra pieței muncii și potențialului candidaților locali.  Acest aspect oferă și avantajul unui cost corect pentru partenerii din România. Încă din faza de ofertare, va fi posibilă stabilirea costurilor totale finale pentru întregul proces de la recrutare până la obținerea permiselor de ședere și muncă.

Cum vor fi selectați angajații

Citadela SRBC Group și-a propus să aducă în România, anual, circa 12.500 de angajați tanzanieni. Ei vor fi selectați având la bază un algoritm complex de punctaje. Pentru joburile calificate, este necesară experiența de 4-5 ani pe un post similar. Candidații care au familii primesc din start un punctaj mai mare, fiindcă prezintă avantajul de a fi stabili și mai implicați la locul de muncă. Toți sunt supuși unei probe practice, supervizată de echipa Citadela SRBC Group.

Compania își propune ca circa 30 la sută dintre angajații aduși din Tanzania să fie plasați în companii de industrie ușoară – producători de mobilier, textile, etc. O altă pondere importantă este cea a lucrătorilor în construcții și a angajaților din HoReCa – câte 20 la sută. Restul de 30 la sută vor fi plasați în special în industria agricolă sau cea de creștere a animalelor.

DESPRE CITADELA SRBC GROUP

Dispune de o echipă de specialiști în domeniul recrutării personalului din Tanzania și oferă servicii conexe ce țin de obținerea documentației necesare pentru angajare, susținerea oamenilor în vederea integrării post-angajare, medierea situațiilor și a discuțiilor între companii și instituțiile din țara de origine a angajaților. Deține și subsidiara din Arusha, Tanzania.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share