Oradea a avut concurență serioasă: Nokian a luat în calcul 40 de posibile locații înainte să vină în România. 500 de oameni vor lucra în noua fabrică

Prima fabrică de anvelope cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual şase milioane de cauciucuri şi va genera aproximativ 500 de locuri de muncă.

În viitoarea uzină de la Oradea, care va fi ridicată pe terenul fostei termocentrale CET 2, vor fi produse în special anvelope pentru autoturisme și SUV-uri cu jante de dimensiuni mai mari, ce vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

“Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar investiția din România arată angajamentul nostru față de această piață. Noua fabrică va fi situată strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, explică Adrian Kaczmarczyk, directorul de operaţiuni al companiei finlandeze.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de șase milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor. Locația va găzdui și o unitate de distribuție pentru depozitarea și distribuirea anvelopelor. Investiția totală este estimată la circa 650 de milioane de euro. Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope ar urma să fie produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul lui 2025.

“Această investiție este o decizie strategică semnificativă, care permite creșterea noastră viitoare. O unitate de producție de clasă mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, în timp ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, spune Jukka Moisio, președinte și CEO Nokian Tyres.

Jukka Moisio, președinte și CEO @ Nokian Tyres.

În iunie, Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a decis să inițieze o ieșire controlată din Rusia. Din cauza războiului și a sancțiunilor ulterioare, care s-au înăsprit, nu mai este fezabil și nici sustenabil pentru Nokian Tyres plc să continue operațiunile în Rusia. În octombrie, compania a semnat un acord de vânzare a operațiunilor sale din Rusia către Tatneft PJSC.

Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele sale, Nokian Tyres a decis, la începutul anului, să-și accelereze planurile de a investi în noi capacități de producție în Europa, iar fabrica din România este un element-cheie al acestor planuri. În plus, Nokian Tyres continuă să-și mărească capacitatea la fabricile sale din Finlanda și SUA și urmărește să-și diversifice operațiunile de producție din punct de vedere geografic.

Nokian Tyres vizează, pe termen mediu, vânzări nete de două miliarde de euro şi un profit operaţional şi rentabilitate a capitalului angajat la un nivel de 20 la sută. În 2020, vânzările nete ale companiei au fost de 1,3 miliarde de euro, iar numărul de angajaţi a ajuns la aproximativ 4.600.

Articole din aceeași categorie
Total
14
Share