7 din 10 angajați nu știu care ar trebui să fie salariul lor în funcție de experiență și competențe, dar 91% speră să fie plătiți corect

Discuțiile despre salarii sunt, în general, tabu, însă în ultimii doi ani, dorința de aliniere la tendințele europene de transparentizare a salariilor a dus către conversații mai deschise, așa încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional.

Nouă din zece angajați își doresc de la angajator, în primul rând, un salariu corect și raportat la piața muncii, însă doar 30 la sută știu cât pot cere la un interviu, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Aproape doi din trei angajați nu sunt mulțumiți de salariul actual și chiar mai mulți (71 la sută) au de gând să negocieze cu angajatorul, în viitorul apropiat, ca să obțină o leafă mai mare. Ca să aibă un reper în negociere, 59 la sută își iau informații despre salariul potrivit de la prieteni sau cunoștințe din aceeași industrie sau care lucrează într-un rol similar, din statisticile oficiale sau platforme de recrutare (40 la sută). 37 la sută consultă instrumentele online de comparare a salariilor.

Într-o negociere, jumătate dintre angajați argumentează nevoia pentru un salariu mai mare prin rezultatele bune de la job. Aproape 16 la sută menționează volumul de muncă mai mare decât al colegilor și tot atâția sprijinul acordat acestora ca să-și rezolve sarcinile de la job. Criteriile pe care le iau în calcul ca să-și justifice nevoia de creștere salarială sunt experiența (63 la sută), evoluția la job (53 la sută), setul de competențe (47 la sută), vechimea (aproape 38 la sută), salariul primit de alți profesioniști din aceeași industrie sau cu același rol (circa 19 la sută) și costul vieții (peste 12 la sută).

Un reper de încredere, care poziționează corect experiența profesională a unui candidat pe piața muncii, este necesar și celor care caută un job nou, mai ales că 70 la sută dintre ei nu știu la ce salariu să se aștepte. Cunoașterea salariilor de pe piață le-ar da curajul să-și schimbe jobul și să obțină un venit mai mare (31 la sută), le-ar oferi un argument în negocierea cu angajatorul (22 la sută) și i-ar ajuta să se orienteze către un domeniu cu salarii mai bune și mai multă stabilitate. Aproape 20 la sută spun că ar ajuta întreaga piață a muncii, să nu mai fie diferențe de salarizare între angajații cu roluri similare. Dintre cei care au negociat salariul la o ofertă inițială, 26 la sută au obținut o mărire de zece la sută, 26 la sută – peste 20 la sută, iar 15 la sută au primit în plus 20 la sută.

În acest context, BestJobs lansează CV Worth/ Valoare CV, un instrument online de evaluare a salariilor, ce oferă informații actualizate despre media ofertelor salariale de pe piață. Astfel, BestJobs va susține angajații și candidații în negocierea salariilor și îi va ajuta să afle cât ar trebui să câștige pe baza experienței, postului și competențelor lor, dar și în funcție de orașul în care lucrează. Instrumentul oferă și o analiză amplă a pieței din care face parte orice candidat și menționează și principalele beneficii oferite pentru rolul respectiv, astfel încât imaginea să fie completă.

“Prin instrumentul denumit sugestiv CV Worth/ Valoare CV, BestJobs răspunde unei nevoi ale candidaților de a avea un argument solid în negociere, în primul rând, dar și de a decide privind traseul lor profesional în funcție de aceste informații. Un astfel de instrument este util pieței muncii, în general, deoarece elimină diferențele de salarizare între angajații cu roluri similare și sprijină demersurile de transparentizare și perspectivele de creștere individuale, cu scopul de a descoperi mai ușor oportunitățile de joburi potrivite în funcție de domeniu și profil”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs. 

Odată cu maturizarea pieței muncii cu privire la transparentizarea salariilor, candidații rămân deschiși la schimbare și adaptați la tendințe. 63 la sută iau în calcul să-și schimbe domeniul de activitate în următorii cinci ani și să se reorienteze profesional. Salariile oferite (62 la sută), oportunitățile mai bune de creștere și dezvoltare profesională (48 la sută), flexibilitatea programului și condițiile de lucru în general (circa 45 la sută) sunt principalele criterii pe care le au în vedere. Ca să evolueze constant în carieră, 56 la sută plănuiesc să-și schimbe jobul, 53 la sută vor să-și atingă obiectivele la locul de muncă, iar 31 la sută să-și ia o acreditare sau o certificare.

Sondajul a fost efectuat în februarie-martie, pe un eșantion de 1.275 utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share