Banner

Plecarea unui angajat “costă” cel puțin 30-50 la sută din salariul său anual brut. La un salariu de 7.500 de lei, o companie pierde cel puțin 27.000 de lei

România rămâne rezilientă în fața valurilor de concedieri de la nivel global, pe fondul legislației mai protectoare, cu un cod al muncii de inspirație franceză și un accent social, dar și datorită costurilor mai scăzute cu angajații, față de alte țări, arată o analiză True People, companie specializată în headhunting cu ajutorul tehnologiei.

“Cu toate că nu mai poate fi considerată ieftină pentru investitori, România este o destinație extrem de competitivă, iar costurile cu angajații sunt cu mult sub cele pe care companiile le au pe piețele mature, de unde provin marii jucători din economie. Chiar dacă procentual costurile de personal pot fi similare (45-50 la sută din costurile totale), diferențele semnificative apar la valoarea netă.

Dacă ne uităm la statisticile din Uniunea Europeană, salariul mediu net lunar estimat pentru 2023 este de 1.863 euro net. În România, e la mai puțin de jumătate, cu 880 euro net lunar și de 3-4 ori mai mic decât nivelul mediu net al țărilor vestice. Diferența este indiscutabil mai mare față de nivelul SUA. Toate acestea, alături de o rată a șomajului de doar 5,5 la sută și o forță de muncă bine pregătită și deja educată în sensul bunelor practici, oferă o protecție semnificativă în fața unui val de concedieri la nivel internațional. Decizia unor restructurări masive sau a ieșirii de pe piața românească a unor actori globali mari nu pare un obiectiv dezirabil în mod particular”, declară Elena Georgescu, fondator și CEO True People.

Mărimea relativ redusă a pieței din România și impactul scăzut în economia globală fac ca beneficiile de costuri obținute prin disponibilizarea colectivă, comparate cu riscurile și dificultățile cauzate, să nu fie justificate pentru cele mai multe dintre companiile analizate.

Potrivit True People, România nu a ajuns încă o piață saturată și oferă un potențial de creștere semnificativ, mai ales pentru companiile cu o puternică prezență în EMEA. Ca piață de desfășurare în EMEA a unor companii globale, se bucură de o percepție optimistă din partea investitorilor la bursă în ceea ce privește potențialul de creștere, extrem de important pentru încredere și prețul ascendent al acțiunilor.

Dacă la nivel global, în unele industrii, au loc disponibilizări și reorganizări, în România companiile pierd bani mai degrabă din plecări ale angajaților și din lipsa unei politici clare privind talentele.

“Atenția ar trebui îndreptată mai degrabă pe termen lung, către retenția de personal și la cum sunt gestionate talentele, deoarece un procent semnificativ din potențialul de creștere al companiilor este irosit astfel. În lipsa unei planificări strategice a personalului, se poate ajunge la un deficit major de talente, care sabotează creșterea și, de multe ori, este pus eronat pe seama pieței sau a contextului extern. Realitatea este că, de multe ori, recruiterii abia au timp să stingă focurile din business și se concentrează pe ce e urgent, iar timpul alocat pentru crearea și gestionarea pepinierei de talente nu este suficient și face ca acest proces să nu fie fezabil.

Soluțiile noastre abordează eficient exact astfel de probleme, iar recent am lansat un serviciu inovator, de abonament, inspirat din nevoile clienților noștri, prin care companiile vor avea siguranța că vor putea angaja prompt profesioniști calificați și valoroși la momentul potrivit, când vor avea creștere, cu un buget accesibil și, mai ales, predictibil. Ne adresăm companiilor dispuse să gândească și să implementeze o strategie pe termen lung, ca să intre sau să-și consolideze poziția în topul angajatorilor”, adaugă Elena Georgescu.

Plecarea unui angajat poate aduce pierderi de cel puțin 30-50 la sută din salariul său anual brut. Spre exemplu, la un salariu mediu de 7.500 lei, pierderile sunt de cel puțin 27-45.000 lei, conform specialiștilor de pe piață.

Prin noul serviciu lansat de TruePeople, companiile își vor putea reduce deficitele de talente, într-o perioadă în care contextul volatil de la nivel global poate pune presiune pe costuri. El este adresat mai ales firmelor dinamice, care estimează noi creșteri pe piață, dar și celor care vor să-și asigure planul de succesiune sau rolurile-cheie din companie, celor care anticipează plecări sau nu sunt 100 la sută sigure de planul de headcount.

Planul strategic de personal trebuie să includă necesarul anual de personal pe diferite funcții, departamente și subcategorii. Totodată, include numărul de persoane,dar și de roluri disponibile, fiind luateîn calcul plecările anticipate într-un an, concediile maternale, potențiale roluri noi rezultate din dezvoltarea businessului, eventuale reorganizări ale afacerii, dar și mobilitatea internă (transferuri, promovări, relocări).

Conform companiei de headhunting, în general acest plan este indispensabil firmelor cu un număr mediu și mare de angajați.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share