Posturile de software developer, inginer și tehnician sunt cel mai greu de acoperit, deși sunt printre cel mai bine plătite

Foto: Data Inc

Primele șase luni din 2023 au arătat că recrutorii se confruntă în continuare cu o piață a forței de muncă tot mai competitivă, în special în IT, inginerie și domeniul tehnic.

Lipsa de candidați specializați, care îndeplinesc criteriile posturilor din aceste sectoare, prelungesc mult procesul de recrutare, iar timpul mediu de recrutare ajunge și la trei luni pentru poziții middle sau șase luni pentru seniori, conform datelor platformei de recrutare online bestjobs. În primul semestru din 2023, au fost publicate aici aproape 210.000 de anunțuri, dintre care 27 la sută au fost joburi în aceste domenii. Angajatorii au contactat circa o jumătate de milion de candidați prin platformă, cu 30 la sută mai mulți decât în prima jumătate din 2022.

“Și în 2023, recrutarea continuă să ridice probleme angajatorilor care caută să-și completeze echipele, iar poziții din domenii ca IT, inginerie sau tehnic sunt printre cele mai dificil de ocupat. Concurența pentru talentele relevante rămâne o mare provocare, iar un proces îndelungat de găsire și, apoi, de înrolare a angajatului, se resimte la nivel operațional și financiar într-o companie. Tot mai multe companii apelează la metode alternative de recrutare, care să le susțină eforturile de angajare. Noi, la bestjobs, am înțeles această nevoie și ne-am extins portofoliul de servicii pentru a le oferi angajatorilor soluții personalizate, care să faciliteze atragerea de talente potrivite”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

IT-ul, ingineria și sectorul tehnic se numără printre domeniile cu creșteri constante de salarii, cu majorări ale veniturilor de peste zece la sută față de 2022, potrivit datelor înregistrate de angajatori în platformă. Din discuțiile cu recrutorii HIRE, care plasează candidați în proiecte în desfășurare, în IT, un inginer software cu experiență a cerut între 2.400 și 2.700 de euro net, iar un Automation QA Engineer 1.900-2.500 euro. În inginerie, salariile dorite variază între 1.700 și 2.400 euro net pentru un inginer constructor senior, 1.500-2.200 pentru un inginer proiectant instalații și ofertare, 1.600 și 2.200 pentru un inginer rețele hidrotehnice și 1.400-2.000 pentru un inginer electric în domeniul energiei regenerabile. Mecanicii și tehnicienii auto pot câștiga 1.200-1.800 euro net, iar un electrician de mentenanță ajunge la 1.300 de euro.

Aceste roluri sunt cu atât mai greu de acoperit cu cât candidații au la dispoziție multe opțiuni, în țară și în străinătate. Principalul motiv pentru care domeniile cu cel mai mare deficit de specialiști rămân IT-ul, ingineria și domeniul tehnic este faptul că formarea academică sau profesională nu ține pasul cu cererea, iar condițiile economice pun o barieră în plus în calea recrutării pentru aceste domenii. Totuși, peste 2.400 de posturi și-au găsit candidatul potrivit prin proiecte de recrutare HIRE, facilitate de bestjobs pentru angajatorii care doresc suport în recrutare, cu minimum de resurse alocate și rezultate rapide. Rata de succes a fost de 92 la sută, într-un timp mediu de livrare de 23 de zile – cu 30 la sută mai mic decât în cazul recrutării clasice.

De când a fost lansat serviciul, recrutorii HIRE au fost implicați în găsirea de candidați potriviți pentru diverse domenii cu deficit de specialiști, în special pentru tehnician sisteme de securitate, technical advisor, automation engineer, contabil senior, inginer vânzări, quality engineer, software developer, inginer ofertare, specialist HR, electrician, area sales manager.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share