Martie aduce în prim-plan femeile și reușitele lor, dar și nevoia de echilibru între ce fac pentru ceilalți și timpul pe care și-l oferă. Este, poate, cel mai potrivit moment să vorbim despre alegeri curajoase, despre echilibrul dintre viața personală și carieră și, mai ales, despre… timp.
Sub umbrela #PrimaPeListaTa, îndemn susținut de Bringo, aducem în prim-plan poveștile doamnelor și domnișoarelor care reușesc să jongleze între responsabilități și nevoile personale. Deschidem această serie cu Mara Calista, fostă deputată și susținătoare activă a drepturilor femeilor, care a făcut tranziția către mediul corporate. Ne povestește despre schimbările prin care a trecut, despre redefinirea priorităților și despre ce înseamnă să-ți acorzi timp, chiar și într-o agendă plină.
Mara și-a construit cariera la intersecția dintre politici publice și advocacy pentru drepturile femeilor. Ca deputată, a fost activ implicată în inițiative legislative privind egalitatea de gen, combaterea violenței domestice și sprijinirea echilibrului dintre muncă și viața personală. A susținut măsuri concrete pentru reducerea inegalităților și a contribuit la proiecte care promovează reprezentarea echitabilă în societate și economie.
Recent, a făcut tranziția către mediul corporate, unde continuă să aplice principiile leadershipului incluziv și să creeze un impact prin strategii organizaționale și de dezvoltare a echipelor. Dacă în politică a militat pentru schimbări sistemice, acum se concentrează pe construirea unui mediu profesional mai echitabil și sustenabil.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
Cum arată o zi obișnuită pentru Mara Calista, ce înseamnă să se pună #PrimaPeListaTa, cum face loc pentru momentele de wellbeing, cum reușești să salveze timp și ce faci cu orele câștigate, vă invit să descoperiți în primul articol din seria susținută de Bringo, serviciul care-ți face cumpărăturile așa cum le-ai face tu.
Cum arată o zi obișnuită pentru tine și ce strategii ai descoperit ca să jonglezi între carieră și viața personală fără să te epuizezi?
MARA CALISTA: Fiecare zi este plină de surprize. Încă din septembrie anul trecut, am început să avem un program oarecum clar, care se desfășoară între orele în care ducem copiii la școală și la grădiniță, apoi eu și soțul mergem la serviciu, urmând ca spre seară să îi luăm pe cei mici.
Acum ne ajută mult vremea, însă pe timp de iarnă a trebuit să fim foarte originali și aveam tot felul de activități pentru a-i ține ocupați și interesați, dar mai ales să le consumăm energia, care, crede-mă, e multă. 🙂
Nu am o strategie anume în afară de nelipsitul magneziu zilnic încă de când am născut primul copil, iar din când în când dublez cu vitamine. Sunt seri în care sentimentul de epuizare este pe deplin resimțit, dar încercăm să ne completăm unul pe altul pentru a reuși să facem față programului zilnic de activități. Mă bucură foarte mult că suntem înțelegători și ne respectăm fiecare cariera, chiar dacă mai sunt și zile în care avem impresia că nu o să ne iasă pe deplin.
Ce înseamnă pentru tine să te pui #PrimaPeListaTa și cum îți faci loc pentru momentele de wellbeing într-o agendă plină?
Uite, am două activități săptămânale peste care am învățat să nu trec și să mi le respect cât de mult pot (aș zice în proporție de 90 la sută): ora de terapie și orele de mișcare. Într-o lume în care stresul se face simțit la fiecare pas, trebuie să avem grijă de mintea și de corpul nostru și îți spun, sincer, că mă ajută enorm.
Altfel, mai sunt momente în care mă răsfăț la o programare la coafor sau manichiură, pentru că sunt de părere că trebuie să existe și clipe de răsfăț, să ne simțim bine și să arătăm bine.
Unele dintre puținele momente pe care mai reușesc să le strecor în agendă sunt cele în care mă așez în parc sau într-o cafenea și citesc o carte. Simt această nevoie tot mai des și mărturisesc că mi-am cumpărat câteva cărți pentru a le citi în acest an.

Cum reușești să salvezi timp și ce faci cu orele câștigate – le reinvestești în carieră, familie sau în tine?
Din păcate, timpul pare a fi o resursă care începe să fie din ce în ce mai puțină. Sunt multe momente în care mi-aș dori ca ziua să aibă 48 de ore.
Ce am învățat, în schimb, este să fiu foarte organizată. Am totul planificat și atunci îmi este mai ușor să mă strecor prin activitățile de zi cu zi. Cred că încerc să găsesc un echilibru pentru a fructifica timpul salvat între familie și mine (iar asta înseamnă inclusiv chestiuni legate de muncă), însă de cele mai multe ori, el este investit în familie.
Mă refer la după-amiezile cu cei mici prin parc, la vizite la prieteni care și ei au copii sau, pur și simplu, la activități care să ne implice pe toți patru, cum ar fi vizite la muzeu, de exemplu.
Care a fost cel mai mare obstacol în a găsi echilibrul muncă-viață personală și ce sfat ai da altor femei care se confruntă cu aceeași provocare?
Cred că cel mai mare obstacol este acela în care nu mulți pot înțelege programul zilnic al unui părinte, dar mai ales al unei mame: între grija față de cei mici, activitățile profesionale zilnice, „Oare ce mâncăm azi?”, „Ne-am pregătit ghiozdanele pentru a doua zi?”, „Dar hăinuțele?” și serile în care zici că printre picături mai apuci să vezi un film, nu prea mai este timp de nimic.
În capul unei femei, sau cel puțin în al meu, 🙂 există tot timpul două lumi: lumea unde îmi desfășor activitățile la muncă zi de zi și cea în care trebuie să răspund la tot felul de întrebări și să organizez tot felul de activități pentru a fi sigură că alte două ființe mici, simpatice și poznașe – care sunt cei doi copii ai mei – au tot ce le trebuie ca să poată crește sănătoși, fericiți și liniștiți (pe cât posibil).
Sfatul pe care l-aș da? Dragi fete, femei și mame, vor fi zile în care nu totul va fi perfect, în care va părea că nu aveți timp să mai existați în viața voastră. Vă rog, în primul rând, să fiți blânde și înțelegătoare cu voi.
Dacă ai putea delega o singură responsabilitate zilnică ca să-ți faci viața mai ușoară, care ar fi aceea și cui i-ai pasa-o – unui serviciu, partenerului sau poate tehnologiei?
Wow… cred că mi-aș dori o „roboțică Mara”, care să fie alături de mine zi de zi și să împartă aceeași minte cu mine, astfel încât să putem rezolva împreună totul și să nu mai simt că în fiecare moment e ceva de făcut.
Dar, până ajungem la acest moment din viitor, am învățat să mă organizez cu soțul meu, să facem liste de activități zilnice și să reușim să ne strecurăm printre toate activitățile de zi cu zi, astfel încât, la finalul unei seri, să ne regăsim și noi doi.
#PrimaPeListaTa este o campanie derulată de Bringo, primul serviciu de livrare rapidă a cumpărăturilor online prin personal shopper din România, prin care încurajează femeile să-și acorde timp, să își prioritizeze propriile nevoi și să găsească echilibrul între carieră, viața personală și momentele care le aduc bucurie prin folosirea unor servicii precum externalizarea cumpărăturilor alimentare și pentru casă către un personal shopper.
Iar prin această serie de articole, punem în lumina reflectoarelor femei care reușesc să își creeze spațiu pentru ele, demonstrând că, atunci când îți faci loc pe propria listă de priorități, poți oferi mai mult celor din jur.