Banner

[Women in Tech] Raluca Dogaru, Software Engineer la Adobe Romania: De la mentee la mentor

Dacă martie este luna femeii, nu puteam găsi alt moment mai potrivit pentru a deschide seria [Women in Tech], prin care ne propunem să vă prezentăm femei de succes care au ales o carieră în cel mai dinamic domeniu al momentului: IT.

Deschidem seria de interviuri cu Raluca Dogaru, Software Engineer în echipa Adobe Target. Raluca lucrează de doi ani și jumătate la Adobe și spune că îi place jobul actual pentru că îi oferă multiple oportunități de dezvoltare, flexibilitate, proiecte interesante, zone noi de explorat, colegi superfaini și o atmosferă generală care o energizează.

Iar dacă ar descrie într-un cuvânt job-ul ei, ar spune simplu… complex. De ce? Pentru că Adobe, spune ea, îi oferă o experiență diversă, prin care, ca angajat, are ocazia să se dezvolte atât profesional, cât și pe plan personal. Lucrează cu specialiști din domeniu, participă la prezentări, la workshopuri despre tehnologii noi, este parte din programe de dezvoltare profesională, se implică în acțiuni de voluntariat sau de donații, dar și ca mentor sau mentee.

Am stat de vorbă cu Raluca Dogaru despre alegerea carierei în IT, proiecte, provocări, programe de dezvoltare profesională, dar și despre cât de greu este să crești în domeniul tech în România.

Când ai știut că vrei să faci software engineering? Care a fost momentul declicului?

Uitându-mă în trecut, nu aș putea să spun sincer că am avut un moment clar în care am știut că voi face software development. În clasa a XI-a, îmi amintesc că m-am hotărât să dau la UPB, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, însă această decizie a venit după o perioadă de nedumerire, pentru că eram pasionată și chiar olimpică la Limba Română.

Aș zice că mi-am urmat instinctul, iar decizia am luat-o cântărind oportunitățile pe care aș putea să le am pe viitor. Mi-a plăcut mereu să încerc lucruri noi și grele și să văd cum, în final, reușesc, iar IT-ul știam că vă fi o zona în care voi fi provocată încontinuu. Confirmarea că am ales calea corectă am simțit-o în anul II de Facultate, când mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac cu adevărat.

Ce programe de dezvoltare profesională urmezi în Adobe? Care experiență ți s-a părut cea mai interesantă?

În acest moment, urmez programul Ada Lovelace, program menit să accelereze și încurajeze creșterea către zona de Senior Engineering. Este unul dintre cele mai complexe programe la care am participat, întrucât combină coaching-ul cu mentoring-ul, cu sesiuni de feedback din partea colegilor și cu diverse workshopuri interesante.

De asemenea, în trecut am participat la programul Mentor Her. Este un program destinat femeilor, prin care am avut șansa să fiu îndrumată, pe o perioadă de două luni, de un manager din Adobe, și să-mi planific parcursul meu profesional.

Women Executive Shadowing Program a fost poate cel mai interesant program de anul trecut, fiindcă am avut șansa să urmăresc, o săptămână, un Senior Director din Basel, Elveția. Practic, am fost prezentă în diverse tipuri de întâlniri pe care le avea mentorul meu și am privit totul în calitate de observator. A fost o experiență diferită, care m-a scos din zona de confort, întrucât discuțiile devin abstracte la acest nivel și sunt necesare cu totul alte aptitudini.

Cine a jucat rolul de mentor pentru tine, de-a lungul carierei tale?

Când citesc cuvântul mentor, îmi vin atât de multe persoane în minte, încât mi-e greu să aleg doar unul. Cred că asta e interesant de observat de-a lungul timpului: să vezi fiecare om ca pe un mentor și să vezi cu ce anume te inspiră sau ce poți învață de la el.

Primul mentor care îmi vine foarte clar în cap este doamna profesoară de informatică din liceu, Sanda Popescu, care m-a îndrumat către o carieră în software development și m-a ajutat să pun bazele.

După aceea, din primul internship pe care l-am avut la Adobe, în anul II de Facultate, și până în ziua de azi, Diana Țarfulea (Director of Engineering, Adobe Target). A fost persoana care m-a ghidat și susținut continuu și pe care am privit-o mereu ca pe un mentor.

Perioada în care am simțit că am crescut cel mai mult a fost sub îndrumarea managerei mele, Oana Costin, pe care o consider un model în carieră, iar în prezent unul din mentorii principali este managerul meu actual, Alexandru Trifan.

Însă, după cum spuneam la început, simt că fiecare dintre colegii mei, dintre managerii cu care am interacționat, a jucat rolul de mentor și a lăsat o amprentă asupra dezvoltării carierei mele și sunt recunoscătoare fiecăruia dintre ei.

Cum e să fii tu însăți mentor pentru tineri la început de drum?

Să fiu mentor pentru tineri la început de drum mă împlinește și îmi aduce foarte multă bucurie și energie. În ultimii trei ani, am fost implicată în programul World Vision, ca voluntar. Este un program prin care am avut ocazia să pregătesc copii din medii defavorizate pentru examenul de Bacalaureat. Mi-am pus toată pasiunea și energia pentru a-i ajuta să învețe și m-a bucurat mereu să văd ambiția lor și cum ajungeau după fiecare meditație să creadă mai mult în ei înșiși. Să-i văd că reușesc și că au luat nota dorită la Bacalaureat a însemnat foarte mult pentru mine, ca mentor la început de drum.

Am fost și sunt în prezent mentor în Technovation, un program de această dată axat pe zona de developement a unei aplicații. Este extraordinar să vezi atât de mulți copii, de la generală și până la liceu, atât de interesați de zona Tech, și să ai ocazia să le auzi ideile și să îi îndrumi.

Care a fost cel mai provocator proiect în care ai fost implicată? Cum ai depășit provocările respective?

Cel mai provocator proiect în care am fost implicată – și, totodată, și proiectul meu preferat – a fost Experimentation, un proiect din zona Adobe Journey Optimizer și Adobe Campaign. Prin acest proiect, business-urile vor putea să măsoare diverse metrici legate de interacțiunea cu clienții lor pe diverse tipuri de canale (Web, Email, SMS).

A fost primul proiect în care o mare parte din zona de management era în America, iar majoritatea colegilor cu care lucram pe proiect erau din India. Automat, acest lucru a venit cu diverse provocări în zona de comunicare și aliniere, însă am reușit să depășim aceste provocări și să livrăm produsul final. Cred că răbdarea, flexibilitatea și dorința comună de a colabora pentru finalizarea cu succes a proiectului au fost atributele cheie.

Apropo de provocări, tu ai făcut o tranziție de la Backend vs Frontend. Ce înseamnă asta din perspectiva skill-urilor necesare?

În primul rând, în cazul amândurora este nevoie de skilluri de coding, debugging și de aplicare a logicii. Diferența majoră dintre ele vine automat din limbajele de programare diferite și framework-urile specifice. Tranziția către frontend a venit din dorința de a încerca ceva nou în cel de-al doilea internship și din gândul că, pe termen lung, voi putea să migrez către zona de Full Stack Development.

Care au fost pașii pe care i-ai parcurs pentru această schimbare?

În cel de-al doilea internship în Adobe, am început prin scrierea de teste automate pentru zona de Frontend și, în paralel, am urmat diverse cursuri, pentru a învăța React. Am început cu taskuri simple, am crescut în timp dificultatea și am ajuns în final să rămân în Adobe pe un post full-time de Frontend Developer.

Și, pentru final, pe o scară de la 1 la 10, cât de greu consideri că e să crești în domeniul tech în Romania? De ce?

Am fost mereu adepta ideii că, printr-un efort susținut, seriozitate și atenție spre dezvoltarea ta continuă, vei avea cheia către creșterea în domeniul tech în Romania. Pe o scară de la 1 la 10, aș zice poate un 6, întrucât rezultatele nu vin niciodată peste noapte, iar o lună în care te-ai preocupat de creșterea ta nu îți va defini întregul an. E nevoie, după cum spuneam, de învățare continuă, muncă și efort susținut.

Women in Tech este un proiect al Adobe România, prin care punem în lumina reflectoarelor doamne și domnișoare cu o carieră interesantă în IT.

Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă-viață personală.

  • Vrei să știi mai multe? Adobe Romania te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
  • Vrei să afli mai multe despre ceea face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
  • Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Cariere este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.

Dacă vrei să lucrezi la Adobe Romania, poți să găsești și aici câteva tips & tricks despre cum să treci de interviurile de angajare.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share