Raport Adecco: Viitorul muncii aparține unei forțe de muncă calificate, digitale și angrenate într-o învățare continuă

Perturbarea forței de muncă și amenințarea unei recesiuni economice, aspecte cauzate de pandemie, provoacă zi de zi incertitudini ce se vor extinde pe următorii ani. Accelerarea automatizării și nevoia de soluții digitale, chiar și în sarcinile zilnice de bază, subminează încrederea în ceea ce oamenii știau și cu care erau familiarizați, arată studiul Inovantage, lansat de Adecco.

Potrivit acestuia, ceva este însă cert: economiile locale au găsit resurse din interior și au făcut față provocărilor din primul trimestru al acestui an. O combinație de acțiuni, trăsături sociale moștenite și reziliența forței de muncă a ajutat țările din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EEMENA) să gestioneze cu succes criza.

Ediția din acest sfârșit de an a studiului poate fi privită ca o mostră de ADN deconstruit a trăsăturilor ce definesc peisajul forței de muncă din regiune. Raportul își propune să clarifice modul în care condițiile pre-pandemice au ușurat eforturile fiecărei țări și ce le-a accelerat eșecurile, dar și să afle ce învățături-cheie pot deprinde și aplica părțile interesate din domeniul public și privat, în următorii ani.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Raportul analizează tendințele globale în dezvoltarea și participarea forței de muncă, dar se concentrează pe regiunile din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia, Tunisia și Emiratele Arabe Unite).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Principalele constatări ale raportului:

  • Cele mai bine pregătite țări pentru a face față provocărilor sunt cele cu o bună mobilitate socială și abilități vocaționale și tehnice în rândul populației active, pe scară largă. Egalitatea între sexe, integrarea minorităților etnice și incluziunea rapidă a forței de muncă afectate joacă un rol-cheie în asigurarea tranzițiilor de muncă în vremuri dificile.
  • O infrastructură ITC bună și persoane pregătite din punct de vedere digital sunt combinația perfectă pentru a combate orice perturbări viitoare pe piețele muncii. Țările cu infrastructuri digitale funcționale și în mediul public, și în cel privat, dar și o forță de muncă bine pregătită la nivel tehnic, au avut mai mult succes în adaptarea la condițiile stricte alerestricțiilor de mobilitate inițiale.
  • Ajutorul de stat pentru șomaj tehnic și alte subvenții, alături de interdependența relativ redusă de economia globalizată, au ajutat țările din Europa de Est să-și revină mai ușor. Răspunsurile politice locale pentru piețele muncii au fost inițial timide și slab comunicate. Majoritatea țărilor au anunțat mai multe măsuri de sprijin după ce UE a lansat răspunsul politicii de coeziune la criza Covid-19.
  • Viitorul muncii în EEMENA aparține unei forțe de muncă calificate, digitale și angrenate într-o învățare continuă. Cu o populație viguroasă, dar în curs de îmbătrânire, țările din regiune trebuie să ofere mai multe oportunități de creștere și experiențe actualizate de învățare pe tot parcursul vieții, pentru a-și perfecționa cetățenii.

Din cauza pandemiei, economia românească a scăzut cu 4,7 la sută, în a doua jumătate a anului 2020, din cauza declinului de 10,5 la sută din al doilea trimestru. Estimările specialiștilor arată că economia românească se va contracta cu 5,7 la sută în 2020. Amploarea redresării economice din 2021 va depinde de evoluția crizei de sănătate și răspunsul său administrativ, impactul stimulului economic național și influențele din stimulul urmărit la nivelul Uniunii Europene. România ar putea primi 79,9 miliarde de euro din partea UE, până în 2027. Până acum, România a urmat tendințele generale ale regiunii.

Florin Godean: “O bună mobilitate socială, o diferență mică în ceea ce privește remunerarea dintre femei și bărbați și o populație educată, cu abilități vocaționale și tehnice fiabile, au făcut ca piața locală a forței de muncă să fie flexibilă, anul acesta”.

“Revenirea economiei românești a fost susținută și de o serie de trăsături specifice. O bună mobilitate socială, o diferență mică în ceea ce privește remunerarea dintre femei și bărbați și o populație educată, cu abilități vocaționale și tehnice fiabile, au făcut ca piața locală a forței de muncă să fie flexibilă, anul acesta. Rata șomajului nu a explodat, iar angajații care și-au pierdut locurile de muncă au găsit alternative temporare pentru a-și asigura traiul. Companiile au beneficiat de o schemă de ajutor de stat pentru șomaj tehnic, fără prea multe restricții. În alte țări din regiune, această susținere a fost condiționată de o analiză trimestrială de impact în activitatea companiei. Angajații și angajatorii încă se confruntă cu mari provocări în sectoare precum HORECA, educație, arte și divertisment, dar oportunitățile de angajare pe termen mediu sunt tot mai disponibile. Raportul aruncă o lumină asupra lor și a altor tendințe viitoare”, afirmă Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria.

Raportul complet poate fi vizualizat aici.

DESPRE ADECCO ROMÂNIA

Este cel mai mare jucător local din domeniul resurselor umane. Gestionează peste 4.000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 700 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training. Grupul Adecco este un lider mondial de soluții în domeniul resurselor umane. Cu 34.000 de angajați, gestionează peste 3,5 milioane de cariere, în 60 de țări.

Articolul anterior

Cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est are un nou CEO

Articolul următor

MedLife face prima achiziție în sectorul farma: distribuitorul de medicamente Pharmachem

Articole din aceeași categorie
Total
3
Share