58 la sută dintre organizațiile intervievate pentru un sondaj Gartner au angajat specialiști în tehnologie care lucrează complet de la distanță, de dincolo de granițe, iar numărul acestora s-a dublat în ultimii trei ani.
Gartner definește forța de muncă dincolo de granițe ca fiind specialiștii care lucrează de la distanță, din diferite țări, pe baza unui contract de muncă încheiat peste granițele naționale. Pe măsură ce această tendință continuă să se extindă, sondajul a constatat că 27 la sută dintre lideri explorează în prezent angajarea de specialiști din domeniul tehnologiei dincolo de granițele naționale.
„Nu este o surpriză faptul că rata de angajare a specialiștilor din domeniul tehnologiei dincolo de granițele naționale s-a dublat în ultimii trei ani, pe măsură ce creșterea gradului de retenție și angajare a ajuns prioritatea nr. 3 pentru directorii generali în acest an și pentru 2023. Pandemia a accelerat angajarea dincolo de granițe, iar ce a început ca o excepție, acum nu mai este”, declară Gabriela Vogel, Senior Director Analyst la Gartner.
- Managerii de HR și Generația Alfa. Ce impact vor avea pe piața muncii tinerii născuți după 2010?
- 44 de companii sunt Top Employers în România, în 2025
- Efectele noilor decizii fiscale asupra sectorului IT: doar o treime dintre companiile din România au în plan să-și extindă echipele în 2025
Sondajul a fost realizat în rândul a 288 de directori și lideri aflați în subordinea lor directă în al doilea trimestru din 2022, pentru a înțelege dorința lor de a urmări forța de muncă în tehnologie indiferent de localizare, planurile lor și adoptarea unei astfel de forțe de muncă.
„Astăzi, în lumea profesională, locația este fluidă, piața este globală, iar concurența pe piața de talente este agnostică, deoarece toți concurăm sub același steag, cel al tehnologiei. În consecință, țările pierd talente în fața altor țări, sectorul public pierde talente în favoarea sectorului privat și toate verticalele se află în aceeași situație. Nu mai există granițe de concurență, iar liderii de afaceri și IT angajează personal indiferent de localizarea acestuia, acolo unde au cel mai mare avantaj competitiv – ceea ce numim zona borderless”, spune Gabriela Vogel.
Printre organizațiile care au oameni în străinătate, 19 la sută din forța lor de muncă IT este localizată dincolo de granițe. Angajarea personalului dincolo de granițe îi obligă pe liderii de afaceri și pe cei din IT să facă ajustări semnificative la modelul lor operațional, inclusiv revizuirea tehnicilor de management, a infrastructurii și a tehnologiei, a securității cibernetice și a protecției datelor și a echității salariale.
Marea Britanie, la fel de atractivă pentru America de Nord și Europa
Deși India constituie prima opțiune de țară pentru recrutarea forței de muncă în tehnologie dincolo de granițe, pentru companiile europene și nord-americane, Marea Britanie ocupă locul al patrulea. Este în aceeași măsură subiectul interesului din partea Europei (28 la sută) și Americii de Nord (26 la sută).
Principalele două domenii de expertiză pentru care CIO și liderii IT caută talente dincolo de granițe sunt ingineria software/ dezvoltarea aplicațiilor (62 la sută dintre respondenții la sondaj) și suportul pentru aplicații (55 la sută).
71 la sută dintre organizațiile intervievate spun că este esențial să se ia în considerare nevoile specifice ale lucrătorilor dincolo de granițe din domeniul tehnologiei în strategia lor la locul de muncă. 50 la sută dintre organizații au implementat pe deplin instrumente legate de colaborare și productivitate, ca suitele de birou în cloud, colaborarea în fluxul de lucru, soluții pentru întâlniri virtuale și table digitale.
Constrângeri ce împiedică adoptarea
Totuși, angajarea specialiștilor dincolo de granițe nu e o soluție pentru orice organizație. „Există anumite constrângeri ce împiedică adoptarea și extinderea unei operațiuni dincolo de granițe și variază de la complexitatea suportului administrativ, probleme de cultură până la probleme de securitate și legalitate”, explică Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst la Gartner.
Analiștii Gartner au prezentat rezultatele sondajului la Gartner IT Symposium/ Xpo, eveniment care a avut loc la Barcelona, la mijlocul săptămânii trecute. Aceasta este cea mai importantă întâlnire pentru CIO și alți directori IT la nivel mondial. Directorii IT se bazează pe aceste conferințe pentru a învăța cum să folosească oportunitățile de moment și să facă diferența, oferind viziunea și rezultatele necesare ca să susțină ridicarea pe un nivel superior a organizațiilor în care activează.
DESPRE GARTNER
Oferă o perspectivă obiectivă și utilă pentru directori și echipele lor. Îndrumările și instrumentele sale de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide și mai inteligente și o performanță mai bună în ceea ce privește prioritățile esențiale ale unei organizații.