România, în Top 5 cele mai bune țări pentru angajații străini

Doar SUA, Marea Britanie, Taiwan și Ecuador devansează România în clasamentul celor mai bune țări în care poți să-și construiești o carieră, ca străin, relevă studiul Expat Insider, întocmit de InterNations, cea mai populară rețea de socializare pentru expați.

România ocupă locul cinci în topul InterNations, înaintea Germaniei (locul 13), Japoniei (32), Elveției (36) sau Franței (58). Șapte expați din zece, care trăiesc în România, apreciază că opțiunile lor de carieră sunt pozitive, și chiar mai mulți (74 la sută) se declară satisfăcuți de jobul lor. În plus, 69 la sută dintre persoanele chestionate trec la capitolul avantaje costul de trai. La nivel global, media este de doar 43 la sută. Totuși, InterNations sfătuiește persoanele care vor să se mute în România să ia în calcul și faptul că angajații full time lucrează peste medie: 49,2 ore pe săptămână. De altfel, în ceea ce privește echilibrul muncă-viața privată, România ocupă abia locul 34, dintre cele 67 de țări luate în calcul.

Statele din America Latină, precum Ecuador, Columbia și Mexic, sunt unele dintre cele mai bune țări pentru persoanele care speră să-și construiască o carieră în străinătate. Șapte dintre cele mai “rele” țări de adopție sunt în Europa și doar trei (Marea Britanie, România și Luxemburg) intră în top 10 al celor mai bune destinații. Expații din țările nordice au dificultăți în a-și construi o carieră – Finlanda ocupă locul 62, Suedia este pe 54, iar Norvegia pe 53, din 67 de state -, iar cei din Portugalia, Italia sau Grecia nu au mare încredere în felul în care se evoluează economia.

SUA, Marea Britanie și Taiwan ocupă podiumul

Primul loc în clasamentul celor mai “prietenoase” țări pentru expați este ocupat de SUA, care oferă cele mai bune perspective de carieră. 70 la sută dintre respondenți evaluează acest factor ca fiind pozitiv. Șapte din zece străini care lucrează deja în SUA trec la capitolul avantaje starea economiei, în comparație cu o medie globală de 56 la sută. SUA pierd teren atunci când vine vorba despre echilibrul muncă-viață. În această categorie, se situează doar pe locul 51.

Locul doi este ocupat de Marea Britanie, care punctează la capitolul “satisfacția la locul de muncă” și la cel financiar, iar Taiwan a urcat pe treapta a treia a podiumului. Țara asiatică este apreciată în special pentru oportunitățile de carieră, satisfacția la locul de muncă (81 la sută) și siguranța jobului (82 la sută). Ecuador este pe locul patru, iar principalul său atu este atitudinea prietenoasă a localnicilor față de străini (84 la sută). În afara României, care ocupă locul cinci, în top 10 apar și Australia, Vietnam, Columbia, Luxemburg și Mexic.

Pentru circa o treime dintre expați (35 la sută), jobul sau afacerea lor a fost motivul cel mai important pentru relocare: 15 la sută s-au mutat fiindcă au găsit un loc de muncă pe cont propriu, 13 la sută au fost trimiși în străinătate de angajatorul lor, cinci la sută au fost recrutați de o companie locală și trei la sută s-au mutat pentru că doreau să își înceapă propria afacere în străinătate.

Cele mai “rele” țări pentru expați

Toate țările “de evitat” sunt în Europa. Poate că sunt destinații perfecte pentru vacanță, dar Portugalia, Italia și Grecia nu oferă perspective de carieră grozave, pentru străini. Aproape 59 la sută dintre expații din aceste țări apreciază aceste perspective drept mai degrabă negative, față de o medie globală de 24  la sută. Nici starea economiei nu oferă certitudini: mai mult de jumătate dintre respondenții din Portugalia și Italia (51 la sută) trec acest aspect la factorii negativi, în vreme ce media globală este de 23 la sută. Grecia stă și mai rău: nouă din zece expați au o părere proastă despre starea economiei.

Despre studiul Expat Insider

Pentru acest studiu, InterNations a chestionat circa 14.300 de expați, de 174 de naționalități, care trăiesc în 191 de țări și teritorii. Participanților li s-a cerut să evalueze 43 de aspecte diferite ale vieții în străinătate, pe o scară de la unu la șapte. Evaluările respondenților au fost grupate în diferite combinații, pentru a obține un total de 16 subcategorii, iar valorile medii au fost folosite pentru a elabora cinci indicatori: Calitatea vieții, Acomodare în noua țară, Muncă, Finanțe personale și Costuri de trai. Astfel, au rezultat 67 de destinații. În 2016, țările care au intrat în Top 10 au fost Taiwan, Malta, Ecuador, Mexic, Noua Zeelandă, Costa Rica, Australia, Austria, Luxemburg și Cehia.

DESPRE INTERNATIONS

Cu 2,7 ​​milioane de membri în 390 de orașe din întreaga lume, reprezintă cea mai mare comunitate pentru persoanele care trăiesc și muncesc în străinătate. InterNations oferă networking local și global, online și offline. În fiecare lună, sub “umbrela” sa sunt organizate în jur de 6.000 de evenimente și activități, în toate orașele în care comunitatea este prezentă. Serviciile online includ ghiduri ale țărilor și orașelor, create de o echipă de profesioniști și de clienți-contributori, precum și forumuri de discuții, menite să ofere sfaturi utile pentru membrii care au nevoie de informații în legătură cu găsirea unei locuințe sau a unui job.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share