Atunci când s-a lansat în afaceri, în 2011, Andy Bogdan Bindea nu bănuia că business-ul său – care se ocupă cu furnizarea și instalarea de panouri solare – va ajunge la proporții globale, cu o cifră de afaceri de milioane de dolari și cu o prezență în topul Inc. 5000, rezervat companiilor americane cu cea mai rapidă creștere. Planurile oamenilor din conducerea companiei Sigora Solar sunt, însă, extrem de ambițioase: vor să furnizeze electricitate pentru milioane de oameni, în următorul deceniu.
Totul a început în orășelul Waynesboro, în Virginia, cu o Honda Civic din ‘97, pe “persoană fizică”, o scară împrumutată și 4.000 de dolari, bani puși deoparte după o bursă venită din partea National Science Foundation. “Noi ne doream doar un job. Nu ne așteptam să ajungem atât de departe”, spune Andy Bindea. În primul an, rulajul companiei a fost de 237.074 dolari. Între timp, a ajuns să se măsoare în milioane.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Andy a crescut în Baia Mare și a terminat facultatea la Cluj-Napoca. A studiat inginerie civilă, iar timp de șase ani a făcut parte din echipa de voluntari Greenpeace. Din 2006, trăiește în SUA. Faptul că a devenit activist nu a fost o întâmplare – orașul său natal a fost victima industriei mineritului. În ianuarie 2000, o scurgere de cianură produsă la societatea Aurul SA, un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al guvernului român, a afectat râurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunăre, înainte de a ajunge la Marea Neagră. Apele poluate, în special Tisa și Dunărea, au provocat moartea unei mari cantități de pește în Ungaria și în ex-Iugoslavia. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa, după Cernobîl.
Andy Bindea a renunțat la colaborarea cu Greenpeace după ce a ajuns la concluzia că este mult mai util să încerce să miște el lucrurile, în loc să protesteze. “Întotdeauna m-a deranjat ideea că oamenii trebuie să aleagă între dezvoltarea economică și protecția mediului. Eu vreau să le fac pe amândouă”. Dincolo de beneficiile pentru mediul înconjurător, panourile solare mai aduc un mare avantaj: reduc simțitor facturile consumatorilor individuali. În SUA, costurile pentru o gospodărie care folosește energie regenerabilă scad cu peste 100 de dolari, în fiecare lună, ceea ce înseamnă peste 30.000 de dolari, în două decenii. În statele care se bucură de mai mult soare, precum Hawaii, această sumă se dublează.
Andy este ceea ce se cheamă un “antreprenor social”. Asta înseamnă că se implică serios în viața comunității, că-i pasă de oamenii cu care lucrează, de clienți și respectă mediul înconjurător. “Fiecare panou pe care îl instalăm înseamnă mai puține foraje și mai puțini munți care trebuie să suporte buldozere și minerit. Marea provocare este să-mi păstrez ambiția și să fac lucrurile de care-mi pasă, fără ca asta să afecteze evoluția companiei”.
Dincolo de extinderea continuă în mai multe orașe din SUA, Sigora a demarat un proiect ambițios, care va schimba viața câtorva milioane de oameni, tocmai în Haiti. A deschis un birou în Port-au-Prince, iar planul este ca, în următorul deceniu, să aducă energie solară pentru 2,5 milioane de oameni. Doar un sfert dintre haitieni au acces la rețeaua electrică națională, însă chiar și “norocoșii” trebuie să se descurce cu o rație de cinci ore pe zi. Ceilalți se bazează pe generatoare alimentate cu gaz, care duc costul întreținerii la cote greu de suportat pentru haitianul de rând. Andy și colegii săi sunt convinși că pot să facă mai ușoară viața acestor oameni, iar compania lor să obțină și profit. Môle Saint-Nicolas, un oraș cu 30.000 de locuitori, a semnat un acord pe 50 de ani cu Sigora, care va construi o microcentrală ce va fi alimentată cu energie solară și eoliană și va asigura, într-o primă fază, o autonomie de zece ore pentru fiecare gospodărie. Întreaga investiție din Haiti ajunge la două milioane de dolari.
Care este secretul succesului lui Andy Bindea? “Simplu: pasiunea pentru ce facem. Nu ne plac <scurtăturile> – folosim numai materiale de cea mai bună calitate, chiar dacă asta înseamnă un profit mai scăzut pentru noi. Important este ca oamenii cu care lucrăm să fie mulțumiți, să simtă că au câștigat ceva în urma colaborării cu noi. Suntem ca niște copii care nu vor decât să primească bomboane, numai că, în cazul nostru, bomboanele sunt proiectele la care lucrăm”.