Salariile din mediul privat au crescut cu 7 la sută ȋn primul semestru din 2017

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, ȋn primele șase luni ale lui 2017, angajații din mediul privat au beneficiat de salarii și bonusuri mai mari, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Salariile medii din sectorul privat au crescut cu șapte la sută ȋn perioada ianuarie-iunie 2017, față de primul semestru din 2016. Principalii factori determinanți au fost majorarea salariului minim brut pe economie, dar și posibilele negocieri salariale inițiate la finalul anului trecut. Distribuția creșterii a fost inegală, dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste zece la sută ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) și doar doi la sută ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt producția componentelor auto, domeniul pharma și cel de dezvoltare software.

Și numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13 la sută, ȋn această perioadă, ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creșterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului. “Printre piețele ȋn care numărul de angajați a crescut constant se află centrele de cercetare și dezvoltare din domeniul auto și nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă și pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuși, angajări s-au făcut și ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat au fost cea de textile, materiale de construcții sau servicii financiare”, declară Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Starea economiei, mai bună cu peste 11 procente

La nivelul companiilor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor, a crescut cu peste 11 la sută. Romȃnii care lucrează ȋn mediul privat și-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar și medical, ȋn ultimele șase luni. Mai exact, cu 15, respectiv cinci la sută ȋn plus față de aceeași perioadă a lui 2016. Bonusurile medii oferite de companii au cunoscut același trend pozitiv și au ȋnregistrat o evoluție de 13 la sută, ȋn prima parte a anului. Ȋn consecință, a crescut și bunăstarea angajaților, cu același număr de procente.

Pentru Smartree Workforce Index, un instrument ce oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și bunăstării angajaților, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat și care rulează, în medie, afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share