Salariul, oportunitățile de creștere profesională și lucrul remote, cele mai importante criterii la angajare pentru Gen Z. Ce salarii își doresc tinerii între 18 și 24 de ani

Foto: fauxels

Tinerii din Generația Z reprezintă una dintre cele mai dinamice categorii de candidați de pe piața muncii, atât din perspectiva numărului de candidaturi lunare, cât și a joburilor care îi au în vizor.

De la începutul anului, peste 36.000 de joburi entry-level au fost postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, iar candidații din segmentul de vârstă 18-24 de ani au avut 434.000 de candidaturi.

Potrivit unui sondaj realizat de eJobs, tinerii sunt conștienți de faptul că se află într-un moment favorabil lor pe piața muncii și privesc cu un grad ridicat de optimism șansele de a se angaja pentru prima dată sau de a-și schimba jobul. 32,7 la sută dintre ei au reușit să se angajeze la actualul loc de muncă în mai puțin de o lună. Pentru 21,4 la sută, procesul a durat între una și două luni, iar pentru 14,1 la sută – între două și trei luni. Doar 7,7 la sută s-au angajat după mai mult de șase luni de căutări. Pentru 6,6 la sută, a fost de nevoie de peste un an pentru a-și găsi jobul potrivit.

“Datele ne arată un segment de candidați tot mai încrezători în ei înșiși. Nu doar că sunt multe joburi care li se adresează, dar reușesc să se angajeze rapid. Vedem tot mai rar candidați care se plâng că sunt refuzați din cauza lipsei de experiență, una dintre problemele vechi pe care le aveau cei aflați la început de carieră. În schimb, sunt mult mai bine orientați către ce vor să facă și știu ce așteptări specifice au de la un angajator”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Pentru 86,2 la sută dintre respondenți, primele trei criterii în funcție de care acceptă un job este salariul. 55,9 la sută menționează oportunitatea de a crește profesional, iar pentru 43,7 la sută cel mai important e să poată lucra de acasă. 24,9 la sută simt că un manager înțelegător este crucial, 20,2 la sută acordă o atenție sporită pachetului de beneficii extrasalariale, pentru 17,1 la sută este important să se angajeze într-un domeniu care le place, 14,1 la sută vor să lucreze aproape de casă, iar 13,1 la sută să facă parte dintr-o echipă tânără.

“Nu sunt foarte legați, în schimb, de profilul companiei. Spre deosebire de alte categorii de vârstă, pentru cei foarte tineri contează mai puțin dacă angajatorul este un startup sau o companie multinațională, cât timp celelalte criterii sunt îndeplinite. Sunt, însă, mai atrași decât orice alt segment de vârstă de joburile remote sau hibrid. Doar 13,6 la sută vor să lucreze de la birou. 34,6 la sută preferă să lucreze complet de acasă, iar 51,8 la sută hibrid, dar ei să fie cei care decid câte zile vin la birou”, arată Raluca Dumitra.

Întrebați care ar fi durata medie pe care cred că ar trebui să o petreacă la un job înainte de a face o schimbare de carieră, 30,2 la sută au răspuns între un an și doi ani. 18,3 la sută cred că e nevoie de doi-trei ani, iar 22,1 la sută punctează că doar după trei ani pot considera că au acumulat destulă experiență ca să facă o schimbare. Mai stabili decât în trecut, doar 16,6 la sută cred că schimbările de carieră ar trebui făcute în cel mult un an de la angajare.

“Aceste răspunsuri ne arată că vorbim despre candidați tot mai ancorați în realitate și informați cu privire la cerințele de pe piața muncii și la așteptările pe care le au angajatorii de la ei. Asta reiese și din competențele de care cred că e cea mai mare nevoie în acest moment. Perspectiva lor se pliază foarte bine pe cea a angajatorilor: 67,6 la sută cred că, acum, competențele digitale sunt cele mai importante în ochii recrutorilor. 47,7 la sută sunt de părere că abilitățile de buni comunicatori îi pot ajuta să-și găsească rapid un job, iar 45 la sută menționează competențele tehnice, specifice jobului și domeniului”, explică Raluca Dumitra.

70 la sută dintre acești candidați cred că nivelul de pregătire și experiență pe care îl au ar justifica un salariu între 3.000 și 7.000 de lei, net. 15,2 la sută s-ar încadra în intervalul 2.000-3.000 de lei, 7,6 la sută susțin că s-ar califica pentru un salariu de 7.000-10.000 de lei, iar 4,9 la sută pentru + 10.000. De altfel, pentru 54,6 la sută dintre ei, menționarea salariului în anunțul de angajare este principalul argument ce i-ar determina să candideze pentru un job.

Sondajul a fost realizat în ianuarie, pe un eșantion de 1.900 de respondenți, cu vârste între 18 și 25 de ani. 59,8 la sută sunt salariați fără funcție de conducere, 15,3 la sută sunt studenți, 12,3 la sută nu au ocupație, 5,6 la sută sunt manageri, 4,7 la sută muncitori, unu la sută conduc propria afacere și tot unu la sută sunt elevi.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share