Se presupune, pe scară largă, că birourile cu design neconvențional stimulează creativitatea. Dar nu este întotdeauna așa – uneori, ele pot chiar împiedica inovarea, este concluzia profesorului Manuel Sosa, de la INSEAD, și a profesorului asistent Sunkee Lee, de la Universitatea Carnegie Mellon.
Google și Facebook sunt două companii renumite pentru spațiile lor de lucru unice, cu caracteristici de design ce includ planuri deschise, săli de ședințe și de discuții tematice, locuri de joacă, săli de jocuri și chiar camere de dormit. Dar giganții din domeniul tehnologiei nu sunt singurele companii care au renunțat la birourile tradiționale pentru spații de lucru neobișnuite.
De fapt, tendința birourilor neconvenționale este în creștere, determinată de convingerea că zonele de lucru alternative stimulează creativitatea. De asemenea, se consideră că astfel de spații de lucru atrag anumiți angajați, în special pe cei care sunt mai creativi. Dar pot aceste spații alternative să inspire gândirea creativă sau atrag doar gânditori divergenți?
Deși cercetările au arătat că distragerea atenției facilitează rezolvarea creativă a problemelor și că stările de spirit influențează creativitatea, nu există dovezi empirice privind efectul direct al spațiilor de lucru neconvenționale asupra creativității, susțin cei doi profesori.
Pentru a investiga modul în care spațiile de lucru afectează performanța în sarcinile creative, ei au efectuat experimente controlate în medii fizice și online. Contrar așteptărilor inițiale, au constatat că spațiile neconvenționale nu au facilitat întotdeauna gândirea creativă și chiar au inhibat creativitatea în anumite circumstanțe.
- Dan Oros, omul care conduce operațiunile de marketing ale Google & YouTube România, părăsește “gigantul” american și se alătură unei companii românești
- #peopleinautomotive: Mihai Bodesc, alergătorul de cursă lungă de la AKWEL
- “The Place To Be”: Continental își păstrează poziția de lider în topul celor mai doriți angajatori din Sibiu
Ce face ca un spațiu de lucru să fie neconvențional?
Pentru studiul lor, profesorii Sosa și Lee au folosit Creative Garage, un spațiu conceput pentru a canaliza inovația în campusul INSEAD din Singapore. La fel ca în firmele moderne de tehnologie, cu spații de lucru neconvenționale, această încăpere are mese de lucru înalte și scaune metalice, pereți cu tablă albă, acoperiți cu mâzgălituri colorate, perne luminoase pe podea și tavane nefinisate.
“Spațiile de lucru neconvenționale pot fi de diferite forme și dimensiuni – nu există o formulă fixă. Totuși, cea mai importantă caracteristică este neconvenționalitatea percepută de ocupanții săi, adică de persoanele care desfășoară activități creative în acest spațiu. Garajul creativ a fost neconvențional pentru participanții la toate cele trei experimente ale noastre – în medie, ei au raportat că mediile fizice în care lucrau în mod normal erau semnificativ diferite de acest spațiu. Prin urmare, ne așteptam inițial ca acest mediu de lucru atipic să stimuleze o performanță mai mare a gândirii divergente, adică procesul de generare a mai multor idei distincte pentru a rezolva o sarcină”, spun autorii studiului.
În primul studiu, participanții au realizat o sarcină de generare de idei fie în Garajul creativ, fie într-un spațiu de lucru convențional, cu pereți monocromi și mobilier și echipamente de birou standard. Participanților li s-a dat o foaie cu 40 de cercuri și li s-a cerut să deseneze cât mai multe obiecte din lumea reală, folosind cercurile ca parte integrantă a obiectelor. În mod neașteptat, participanții din Garajul creativ au desenat mai puține obiecte și desenele lor au fost mai puțin unice decât cei din spațiul convențional. Cu alte cuvinte, indivizii au avut performanțe mai mari de gândire divergentă în spațiul convențional.



Indicii, fixare cognitivă și creativitate
Investigând rezultatele, Sosa și Lee au constatat că persoanele din spațiul neconvențional au căutat obiecte circulare în mediul lor imediat apropiat – cum ar fi un desen cu Mickey Mouse pe perete – și s-au fixat pe aceste idei. Această fixare cognitivă le-a limitat capacitatea de a veni cu soluții unice.
Studiul a fost replicat apoi într-un cadru virtual, folosind participanți recrutați de pe Amazon Mechanical Turk. Ei au vizionat un scurt tur video fie al Creative Garage, fie al unui spațiu convențional, și li s-a cerut să îndeplinească aceeași sarcină. Ei au avut o imagine a camerei, care le-a fost atribuită în fundal, în timp ce au îndeplinit sarcina. În spațiul neconvențional existau obiecte circulare pe tabla albă, în vreme ce camera de control nu oferea niciun indiciu direct.
La fel ca în mediul fizic, persoanele din camera neconvențională virtuală au avut performanțe de gândire divergentă semnificativ mai scăzute în ceea ce privește numărul total și originalitatea soluțiilor. Aceste rezultate au sugerat că fixarea cognitivă a avut loc, de asemenea, într-un cadru virtual, ceea ce înseamnă că participanții s-au concentrat pe trăsăturile proeminente din fundal și au fost mai puțin capabili să vină cu idei proprii.
În continuare, cei doi profesori au testat ce se întâmplă când oamenii nu au indicii directe în mediul înconjurător când au de rezolvat o sarcină creativă. Au folosit aceleași setări virtuale și i-au întrebat ce ar face dacă ar trebui să intre într-un magazin ca să cumpăre un produs esențial, dar nu ar avea o mască chirurgicală (așa cum a fost obligatoriu, în multe locuri, în timpul pandemiei). Au fost invitați să enumere cât mai multe idei posibile ca să facă față unui astfel de scenariu. Pentru această sarcină de brainstorming, participanții din spațiul virtual neconvențional au venit cu mai multe soluții și cu un număr mai mare de soluții unice decât cei din spațiul convențional.
Neconvenționalul nu garantează creativitatea
Rezultatele demonstrează că efectul spațiilor de lucru neconvenționale asupra creativității este mult mai nuanțat decât se crede pe scară largă. Amenajările atipice ale spațiilor de lucru nu devin automat soluții pentru stimularea creativității și pot avea efecte duble asupra generării de idei.
“De exemplu, lucrul într-un spațiu neconvențional poate avea un efect negativ asupra gândirii creative, atunci când soluțiile la orice sarcină creativă pot fi inspirate de trăsăturile proeminente ale spațiului. Dimpotrivă, astfel de spații pot avea un efect pozitiv când ideile nu pot fi extrase din mediul imediat”.
Prin urmare, companiile nu ar trebui să copieze orbește spațiile de lucru alternative ale altor organizații, deoarece un anumit design ar putea fi o sursă de inspirație creativă pentru una, dar o sursă de fixație cognitivă pentru alta, avertizează Manuel Sosa și Sunkee Lee.
Managerii trebuie să-și imagineze tipurile de amenajări ale spațiului de lucru care ar fi percepute ca fiind neconvenționale de angajați și care nu sunt direct legate de sarcinile pe care le îndeplinesc ei. Astfel de modele ar fi un bun punct de plecare pentru crearea unor spații de lucru neconvenționale, care să inspire gândirea creativă.
“Încă o dată, merită menționat faptul că un spațiu neconvențional are legătură cu mediul familiar unei persoane. Cineva de la Google sau Facebook, de exemplu, ar putea să nu considere neconvențional spațiul de lucru pe care l-am folosit în experimentele noastre, dacă mediul său de lucru normal este conceput într-un mod similar”.
Apoi, este posibil ca neconvenționalitatea spațiului să se estompeze în timp, pe măsură ce oamenii se adaptează la mediul în care trăiesc. O soluție alternativă la reproiectarea unui întreg birou ar putea fi să existe un spațiu neconvențional care să fie accesibil temporar când echipele au nevoie de brainstorming sau de rezolvarea unei probleme. Acesta ar putea fi biroul unui manager sau chiar o locație externă.
Pe măsură ce rezolvarea colaborativă a problemelor se mută tot mai mult online, rezultatele cercetării indică faptul că este posibil să se reproducă spații neconvenționale în medii virtuale. Acest lucru are implicații importante pentru stimularea creativității online.
În situația în care un manager trebuie să organizeze o sesiune online de rezolvare a problemelor, cu participanți remote, o face dintr-un spațiu neobișnuit și poate declanșa starea de spirit potrivită pentru a-și angaja echipa în gândirea creativă. Acest lucru poate fi întărit prin oferirea unui scurt tur virtual participanților la distanță, astfel încât ei să poată experimenta neconvenționalitatea spațiului. Găzduirea unei sesiuni dintr-un spațiu neconvențional sau experimentarea unor fundaluri imersive ar putea fi o modalitate simplă, dar eficientă de a-i împinge pe oameni să treacă de la a se holba la o cutie pe un ecran la a gândi outside the box, este concluzia profesorilor Sosa și Lee.