Poate că visul american și-a mai pierdut din strălucire, în ultimii ani. Nu și pentru Samuel Bistrian, fondator și CEO al companiei Roma Boots, din Dallas.
Al nouălea născut într-o familie nevoiașă, cu 12 copii, în Benești, un sat de lângă Sibiu în care trăiau 120 de oameni, Samuel este astăzi unul dintre antreprenorii cei mai respectați din SUA. Nu doar pentru succesul său în afaceri, cât pentru generozitatea sa: la fiecare pereche de cizme vândută, o alta merge spre copiii sărmani din 25 de țări de pe cinci continente. Produsele Roma Boots se vând online și prin magazine din 36 de state americane, însă se pregătesc să-și facă intrarea și în Europa (în Marea Britanie și Scandinavia) și în Asia.
Familia lui Samuel a ajuns în SUA după Revoluție, pe când el avea opt ani. A știut de atunci ce vrea să facă în viață: să schimbe lumea. Asta avea să se întâmple ceva mai târziu, după ce a absolvit Dallas Baptist University (DBU). Între timp, el și familia sa și-au căutat norocul în mai multe zone de pe continentul nord-american, din Chicago în Tennessee, iar apoi în Texas. “După facultate, timp de șase luni, am fost în Cuba, Panama și Columbia, cu o misiune creștină. De fapt, acolo s-a și născut ideea de a construi un business prin care pot să ajut alți oameni. Totuși, știam că mai am de străbătut un drum lung”, spune Samuel.
Timp de zece ani, a lucrat la Neiman Marcus, un magazin cu produse de lux, în Dallas. Viața lui s-a schimbat atunci când l-a întâlnit pe Blake Mycoskie, fondatorul companiei Toms, un om de afaceri care se implică intens în acte de caritate. Blake introdusese deja conceptul one for one și oferea o pereche de pantofi pentru fiecare pereche vândută. A fost momentul care l-a convins pe Samuel Bistrian să-și pună planurile în practică. A pornit Roma Boots cu 5.000 de dolari, pe care-i avea puși deoparte, și alți 40.000 din împrumuturi pentru studenți și descoperiri de cont. Avea în minte ideea de a găsi un producător serios pentru cizmele sale, atunci când a vizitat un fost coleg de facultate, care locuia în Shanghai. Au văzut mai multe fabrici, până au găsit furnizorul potrivit. Chiar dacă pornise și afacerea pe cont propriu, Samuel a continuat să lucreze și la Neiman Marcus, timp de trei ani.
De când compania lui Samuel Bistrian a cunoscut succesul, câteva mii de copii au primit cizme din partea Roma For All Foundation. Pare puțin, însă este un dar care poate schimba vieți. Antreprenorul de astăzi n-a uitat iernile geroase din inima Transilvaniei. “Eu am primit prima pereche de cizme când aveam șase ani. Fuseseră folosite de frații mei, dar a fost o experiență extraordinară pentru mine. Îmi amintesc că unii oameni din sat aveau picioarele deformate din cauza frigului. Unii chiar își pierduseră degete de la picioare fiindcă le degeraseră”.
Întâlnirile cu copii din întreaga lume l-au convins pe Samuel că, dacă vrea cu adevărat să aducă o schimbare, nu cadourile vor fi soluția. A observat că mulți dintre tinerii pe care i-a cunoscut nu știau să scrie sau să citească, deși împliniseră 10-12 ani. Asta l-a descurajat puțin. Și-a spus că poate ajuta toți copiii din lume, dar dacă nu reușește să pună umărul la educarea lor, Roma Boots nu va fi niciodată o companie de succes. “Pentru a eradica sărăcia, nu ajută la nimic să dai, să dai și iar să dai. Am trăit în România comunistă. Am văzut cum merg lucrurile. Pe oameni îi faci puternici prin educație. Îi înveți să gândească liber și le spui că și ei pot face diferența în lumea asta. Dacă nu-i ajutăm pe acești copii să primească educația pe care o merită, totul e în zadar”, este convins fondatorul Roma Boots.
Un prim pas – mic, dar important pentru mulți copii – a fost umplerea cu rechizite (cărți, creioane și alte “instrumente” de care are nevoie orice școlar) a cizmelor pe care le dăruiește. Ținta este însă alta. Zece procente din totalul vânzărilor Roma Boots ajung la Roma For All Foundation, care investește în educație, prin intermediul partenerilor săi, în România, Guatemala, Mexic și Columbia. Totul, pentru visul pentru care muncește acum Samuel Bistrian, zi de zi: ridicarea de școli în zonele în care compania sa face donații.