Soarta economiei mondiale stă pe umerii unei companii de care cei mai mulți oameni n-au auzit niciodată

Foto: This Is Engineering

Pe o insuliță de pe coasta Chinei, o companie fabrică un produs utilizat în întreaga lume pentru nenumărate produse de uz casnic, de la PC-uri la mașini de spălat.

Și, în timp ce această insulă își face griji cu privire la amenințarea unui impas între SUA și China, economia mondială își ține respirația. Asta pentru că activitatea economică ar putea fi legată de această companie, care valorează trilioane de dolari: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai mare producător de cipuri din lume, notează Business Insider.

Oamenii din industrie se tem că o escaladare a disputei dintre SUA și China cu privire la Taiwan ar putea trage în jos economia globală, fiindcă nicio altă companie nu produce cipuri atât de avansate, într-un volum atât de mare. Dacă TSMC va fi deconectată de restul lumii, producția de orice, de la mașini la iPhone-uri, ar putea fi oprită.

“Dacă China invadează Taiwanul, asta ar avea mai mare impact pe care l-am văzut vreodată asupra economiei globale. Mai mare decât 1929”, avertizează Glenn O’Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la Forrester, într-o discuție cu Insider.

Ce înseamnă TSMC?

Deși TSMC nu este un nume cunoscut, aproape sigur dețineți un obiect care este alimentat de cipurile sale. De fapt, TSMC nu își proiectează propriile cipuri, ci le produce în alte uzine, pentru o mulțime de companii. Acoperă peste jumătate din piața globală de semiconductori, iar când vine vorba de procesoare avansate, acest număr ajunge la 90 la sută. De fapt, chiar și cel mai bun cip de la cel mai bun producător de semiconductori din China, SMIC, se spune că e cu circa cinci ani în urma celui de la TSMC.

Cel mai mare client al TSMC este Apple. Compania din Taiwan furnizează gigantului tehnologic cipurile ce alimentează telefoanele iPhone. De fapt, majoritatea celor aproximativ 1,4 miliarde de procesoare pentru smartphone-uri din lume sunt produse de TSMC, dar și circa 60 la sută din cipurile utilizate de producătorii de automobile. Semiconductorii TSMC sunt utilizați și în calculul de înaltă performanță: pot procesa rapid cantități mari de date și pot ghida rachete, ceea ce face ca această companie să fie foarte valoroasă în ochii entităților guvernamentale.

Cum am devenit atât de dependenți de cipurile fabricate în Taiwan?

Industria semiconductorilor își are rădăcinile în SUA. O mare parte din cercetare și dezvoltare se face pe teritoriul american. În ultimele trei decenii, producătorii din țările dezvoltate au ajuns la concluzia că e în interesul lor să externalizeze producția de cipuri, potrivit lui William Alan Reinsch, consilier senior la Center for Strategic and International Studies, un grup de reflecție în domeniul securității naționale.

“Construiești o fabrică mare și produci aceste lucruri cu miile și o faci într-o țară cu salarii mici, fără sindicate, care probabil nu are cerințe de mediu. Păstrezi tot designul și proprietatea intelectuală acasă și faci toate vânzările, marketingul și service-ul acasă, iar acolo faci banii”, explică el.

Această abordare a condus direct la creșterea producătorilor de cipuri ca TSMC și la reducerea producției în SUA. În 1990, SUA a produs 37 la sută din oferta mondială de cipuri. În prezent, este responsabilă pentru doar 12 la sută din producția globală.

De ce este aceasta o problemă acum?

După cum au ilustrat pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, dependența prea mare de anumite țări poate da peste cap lanțurile de aprovizionare când apar întreruperi. Din acest motiv, multe corporații americane explorează “onshoring” – mutarea unei părți a producției în SUA – pentru a-și consolida lanțurile de aprovizionare.

Totuși, accesul SUA la cipurile TSMC este deosebit de vulnerabil. Deși Taiwanul este un stat autonom, China revendică insula ca fiind a sa și a amenințat că o va invada. Controlul Taiwanului este esențial pentru obiectivul președintelui Xi Jinping de a realiza o “mare întinerire a națiunii chineze” până în 2049, când se împlinesc 100 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze.

Deși consecințele unei invazii ar putea fi semnificative, mulți experți spun că e doar o chestiune de timp până când se va întâmpla, fie că va fi până în 2030, 2025 sau chiar până la sfârșitul anului viitor. Secretarul de stat american Antony Blinken a prezis că China va lua măsuri ca să anexeze Taiwanul într-un “calendar mult mai rapid” decât se credea anterior și a semnalat că ar putea fi mai devreme decât mai târziu. Guvernul SUA elaborează deja scenarii de război. În cazul unei invazii complete, ar lua în considerare, conform rapoartelor, evacuarea inginerilor calificați ai producătorilor de cipuri, de care a devenit atât de dependentă.

În ultimele săptămâni, Taiwanul și întreaga industrie a semiconductorilor au fost tot mai mult în centrul atenției, ca urmare a reglementărilor privind exporturile pe care guvernul SUA le-a impus Chinei. Acestea limitează vânzările de semiconductoare realizate cu ajutorul tehnologiei americane și sunt menite să limiteze capacitatea Chinei de a dezvolta tehnologii avansate.

SUA și China sunt acum implicate în ceea ce Patel a descris ca fiind “un război economic bilateral la scară largă”, cu posibile repercusiuni financiare grave, mai ales având în vedere cât de interconectat este lanțul de aprovizionare cu semiconductori.

Ce s-ar întâmpla dacă China ar invada Taiwanul?

Taiwanul speră că afacerea sa cu semiconductoare îl va proteja de agresiunea chineză. Liderii guvernamentali au numit industria un “scut de siliciu” împotriva invaziei. Însă dacă China ar invada și ar perturba accesul lumii la cipuri, întreaga economie globală s-ar opri brusc, spune Glenn O’Donnell. “Semiconductorii au devenit aproape ca oxigenul economiei globale. Fără ei, nu poți să respiri”.

În iulie, secretarul american al comerțului a declarat că SUA s-ar confrunta cu o “recesiune profundă și imediată” dacă întreprinderile americane nu ar mai avea acces la aceste cipuri. Unii experți au speculat că, în cazul unei invazii în Taiwan, instalațiile de fabricare a cipurilor ar fi distruse intenționat, așa încât China să nu poată avea acces la ele.

Care este soluția?

Statele Unite iau unele măsuri pentru a deveni mai puțin dependente de Taiwan. În iulie, Congresul a adoptat Legea CHIPS, ce include aproape 53 de miliarde de dolari în subvenții și scutiri de taxe, într-un efort de a susține producția de cipuri în SUA.

Unele companii au început deja să adauge facilități în SUA: Intel construiește două fabrici de 20 de miliarde de dolari în Ohio, Micron s-a angajat să investească până la 100 de miliarde într-o fabrică în statul New York, Samsung ridică o fabrică de 17 miliarde în Texas, iar TSMC construiește o fabrică de 12 miliarde în Arizona.

Și TSMC construiește o nouă fabrică în Japonia. Va produce cipuri mai puțin avansate, necesare în industria auto. Oficialii japonezi ar dori ca TSMC să-și extindă prezența în această țară prin adăugarea de capacități și pentru cipuri avansate, un alt semn că puterile globale sunt tot mai îngrijorate de riscul geopolitic pentru Taiwan.

Însă ar fi prematur să sărbătorim sfârșitul penuriei de cipuri sau al dependenței de cipurile taiwaneze. Fabricile au nevoie de echipamente care sunt în criză din cauza – în mod ironic – a penuriei de cipuri. Apoi, construcția și punerea în funcțiune a acestor fabrici durează ani de zile. Cel puțin trei.

Rămân și obstacole în calea reducerii substanțiale a dependenței de TSMC. Subvențiile și scutirile de taxe vor ajuta, dar Taiwanul ar putea continua să rămână opțiunea mai ieftină. Și, cel puțin pentru moment, e probabil ca și cipurile TSMC să fie de o calitate mai bună. Cipurile produse în SUA de Intel, de exemplu, “nu ar fi la fel de sofisticate” precum cele fabricate în Taiwan.

În timp ce producerea chiar și a acestor cipuri de calitate inferioară ar reduce într-o oarecare măsură dependența de Taiwan, SUA are un deficit de forță de muncă calificată necesară pentru a accelera producția, o problemă cu care se confruntă companiile din această industrie în întreaga lume. Pentru a umple acest gol, vor fi necesare o formare și o educație îmbunătățite.

Din aceste motive, ar putea trece “ani și, poate, decenii” până când țările occidentale își vor putea declara independența în producția de cipuri.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share