Spania va testa reducerea programului de lucru, pentru a crește productivitatea companiilor

Foto: cottonbro studio

În încercarea de a creşte productivitatea, Spania a demarat un proiect-pilot prin care ajută IMM-urile din sectorul industrial să reducă săptămâna de lucru a angajaţilor, cu cel puţin o jumătate de zi, fără ca salariile să aibă de suferit, transmite Reuters.

Companiile care solicită ajutoare trebuie să pună la punct modalităţi prin care să crească productivitatea, așa încât să fie contracarate depăşirile de costuri salariale, a precizat Ministerul spaniol al Industriei.

Aceste îmbunătăţiri de productivitate ar trebui implementate pe parcursul unui an, iar companiile trebuie să menţină programul cel puţin doi ani. Dezbaterile cu privire la aşa-numitul “model scandinav”, care susţine că productivitatea va creşte dacă programul de lucru este redus, nu sunt ceva nou, dar au fost reluate în perioada coronacrizei în rândul companiilor, sectorului public şi politicienilor.

În primul an al proiectului, Guvernul va finanţa, parţial, costurile cu salariile ale companiilor ce reduc programul de lucru şi va ajuta la finanţarea programelor de pregătire şi a costurilor cu măsurile destinate îmbunătăţirii productivităţii. Numai angajaţii cu contract permanent de muncă în regim full-time vor putea face parte din acest program, iar femeile ar trebui să fie reprezentate în funcţie de ponderea lor în forţa de muncă a companiei.

Cel puţin 30 la sută din forţa de muncă trebuie să-şi reducă programul de lucru, dacă o companie are până la 20 de angajaţi. În cazul firmelor care au între 21 şi 249 de salariaţi, cel puţin 25 la sută dintre ei trebuie să fie incluşi într-un astfel de plan, notează Agerpres.

Grupul spaniol de telecomunicaţii Telefonica le-a oferit deja angajaţilor săi oportunitatea de a lucru patru zile pe săptămână și a prelungit un program-pilot care, iniţial, a implicat circa 150 de angajaţi. În schimb, ei trebuie să accepte o reducere cu 12 la sută a remuneraţiei.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share