Rezultatele Edelman Trust Barometer pentru 2019 arată că încrederea s-a schimbat în profunzime anul trecut – „angajatorul meu” este acum „instituţia” care se bucură de cea mai mare încredere. La nivel global, încrederea în „angajatorul meu” (75 la sută) este semnificativ mai mare decât cea în ONG-uri (57 la sută), mediul de business (56 la sută), guvern (48 la sută) şi mass-media (47 la sută).
„Ultimii zece ani au fost marcaţi de o pierdere a încrederii în figuri care reprezintă în mod tradiţional autoritatea, dar şi în instituţii. Oamenii şi-au pierdut încrederea şi în reţelele sociale, care transformaseră oamenii obişnuiţi în pricipalele surse de încredere. Oamenii își orientează acum încrederea în acele tipuri de relaţii asupra cărora au un control sporit, cum sunt acelea cu angajatorii lor”, explică Richard Edelman, preşedinte şi CEO al Edelman.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Această schimbare spre încrederea localizată se desfășoară pe fondul revenirii la cel mai mare decalaj de încredere (16 puncte) între publicul informat (65 la sută) și restul populaţiei (49 la sută). Decalajul este determinat de creşterea încrederii în pieţele dezvoltate a publicului informat, în timp ce nivelul de încredere manifestat de restul populaţiei a rămas relativ neschimbat. Diferența de încredere este semnificativă în țările dezvoltate (Marea Britanie – 24 de puncte, Canada – 20, Franța – 18, SUA – 13) și se regăseşte acum în țările în curs de dezvoltare (India – 17, China – 12 puncte). Disparitatea încrederii este explicată prin diferenţa de gen. Nivelul de încredere manifestat de femei şi de bărbaţi este diferenţiat şi cu peste zece unităţi în ţări dezvoltate, precum Germania (12 puncte), SUA (11 puncte), în special din cauza faptului că femeile au mai puţină încredere în mediul de business.
Barometrul a scos în evidenţă un sentiment de pesimism tot mai accentuat în privinţa viitorului. Doar o persoană din trei, din rândul publicului obişnuit, din statele dezvoltate, crede că familia sa va fi mai bine în următorii cinci ani, doar unu din cinci oameni crede că sistemul lucrează pentru el, şi 70 la sută dintre respondenți îşi doresc o schimbare. În ciuda unei economii bazate pe ocuparea forţei de muncă, teama pierderii locului de muncă rămâne ridicată în rândul populaţiei generale. În plus, numărul celor care spun că ritmul inovării e prea rapid îl depăşeşte pe al celor care spun că este prea lent.
Barometrul Edelman pare să indice dispariţia clivajului istoric patron-angajat, pe baza căruia s-au întemeiat doctrine politice, revoluţii şi regimuri din secolul trecut. În 2019, îi găsim umăr la umăr, încrezători unii în alţii, cu proiecţii optimiste asupra rolului fiecăruia în schimbarea arhitecturii societăţii. Încrederea reciprocă angajat-angajator consfinţeşte un nou centru de puterere, la care trebuie să ne uităm cu atenţie, atât ca agent al schimbării, cât şi ca inspiraţie pentru reglarea fină a unor conflicte ce păreau de nedepăşit. În mare parte, acest deznodământ fericit, chiar dacă provizoriu, este şi consecinţa schimbării modului de acţiune al companiilor. Acestea au realizat că promovarea comercială şi urmărirea exclusivă a obiectivelor de business fără acţiune socială nu mai are rezultate.
Corina Vinţan
CEO @ Links Associates, afiliat Edelman
Directorii de companii sunt aşteptaţi să conducă lupta pentru schimbare. Mai mult de trei sferturi (76 la sută) dintre participanţii la studiu îşi doresc ca directorii de companii să preia frâiele schimbării, în loc să aştepte ca guvernul să o impună. 73 la sută cred că o companie poate acţiona atât în direcţia creşterii profitului, cât şi în cea a ameliorării condiţiilor economice şi sociale ale comunităţilor în care activează. Angajaţii se aşteaptă ca angajatorii potențiali să li se alăture activ în promovarea problemelor sociale (67 la sută). Companiile care fac acest lucru sunt recompensate cu un grad mai mare de angajament (83 la sută), susţinere (78 la sută) și loialitate (74 la sută), din partea angajaților lor.
„Ne aflăm în faţa unui nou tip de contract între angajat şi angajator, pe care îl putem numi Încredere la locul de muncă. Acest contract se bazează pe companii ce acţionează în patru direcţii: Conduc spre schimbare – îşi stabilesc un obiectiv îndrăzneţ, prin care atrag angajaţi preocupaţi de teme sociale şi pe care l-au transformat în obiectivul central al business-ului; Dau putere angajaţilor – îi informează direct pe angajaţi despre problemele zilnice şi îi lasă să-şi exprime părerea; Încep local – au un impact pozitiv în comunităţile în care operează; CEO Leadership – Directorii generali trebuie să vorbească direct despre problemele zilnice. Companiile inteligente vor da tonul construirii încrederii din interior spre exterior și vor avea angajaţii ca punct central”, arată Richard Edelman.