Studiu: Femeile care se simt în siguranță când își exprimă opiniile la locul de muncă sunt de două ori mai motivate

Foto: pch.vector @ freepik

Proiectul Aristotle al Google, de acum un deceniu, și un studiu realizat, recent, de Boston Consulting Group (BCG), cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, relevă un aspect crucial pentru mediul de lucru modern: leadershipul empatic.

Conform acestui studiu, bazat pe intervievarea a 28.000 de angajați din 16 țări, inclusiv femei din diferite domenii și medii culturale, sentimentul de siguranță psihologică la locul de muncă este fundamental pentru motivare și satisfacție profesională.

Rezultatele studiului arată că femeile care se simt în siguranță, când își exprimă opiniile la locul de muncă, sunt de aproape două ori mai motivate și de 3,4 ori mai apreciate și respectate decât cele care nu beneficiază de un astfel de mediu. Se simt de 3,2 ori mai capabile să-și atingă potențialul maxim și de 2,7 ori mai fericite la locul de muncă.

Studiul evidențiază și faptul că femeile care lucrează în medii unde se practică leadershipul empatic au cu 97 la sută mai puține șanse să-și schimbe locul de muncă în decursul unui an. Acest aspect este deosebit de important pentru lucrătorii ce aparțin minorităților și persoanelor cu dizabilități.

Conform cercetărilor, liderii empatici nu evită conflictele, ci le abordează constructiv, încurajează dezbaterea și demitizează miturile despre performanță și responsabilitate. Ei sunt percepuți ca deschiși și credibili, ceea ce contribuie la creșterea sentimentului de siguranță psihologică în rândul angajaților.

În concluzie, studiul BCG subliniază că, de Ziua Internațională a Femeii, un leadership empatic și o preocupare pentru siguranța psihologică la locul de muncă sunt mai benefice și mai valoroase decât cadourile tradiționale. Această atitudine nu numai că va consolida angajamentul femeilor la locul de muncă, dar contribuie și la creșterea performanței organizaționale și la îmbunătățirea climatului de lucru pentru toți angajații.

Caracteristicile distinctive ale liderilor empatici:

  • Își rezervă timp pentru împărtășirea provocărilor și succeselor. Aceasta începe prin a rezerva un timp la începutul ședinței, pentru a crea un spațiu în care angajații să vorbească despre lucrurile pe care le-au învățat și să împărtășească provocările sau succesele recente. Un lider empatic vorbește, despre propriile provocări și succese și oferă un mediu sigur pentru angajați.
  • Efectuează periodic reflecții în echipă. Un lider empatic oferă ocazii pentru reflecție asupra modului în care echipa se comportă și sugerează modalități de îmbunătățire a muncii în echipă.
  • Sunt deschiși și autentici. Comunică deschis propriile greșeli și lecțiile pe care le-a dobândit cu echipa. E posibil ca liderii să nu dețină toate răspunsurile, iar împărtășirea acestei realități le dă posibilitatea membrilor echipei să contribuie cu ideile lor, fără teama de a fi judecați sau stânjeniți.
  • Provoacă și contestă ideile, nu persoanele. În momentul în care oferă feedback, se asigură că criticile se concentrează pe substanța muncii, nu pe persoana care a făcut-o, și se focalizează pe identificarea oportunităților de îmbunătățire a conținutului.
  • Abordează problemele în mod direct. Angajații ar trebui să se simtă în siguranță când pun la îndoială ideile, politicile și practicile, chiar dacă asta duce la unele conflicte sau dezacorduri. Cultivarea unei culturi care îmbrățișează dezacordul și dezbaterea productivă facilitează o înțelegere și o încredere mai profundă și permite rezolvarea problemelor, înainte ca ele să escaladeze.
  • Contextul cultural este foarte important. Este posibil ca angajații să provină din medii culturale diverse și nu toată lumea se simte la fel de confortabil să-și împărtășească gândurile și sentimentele. Este esențial să nu se impună deschidere tuturor; mai degrabă li se va oferi un mediu de susținere ca să poată să devină deschiși, când sunt pregătiți.

Prin angajarea unui leadership empatic, pentru a stabili siguranța psihologică, organizațiile formează echipe rezistente, capabile să valorifice creativitatea și perspectivele derivate din voci și perspective diverse. Acest lucru nu numai că sporește inovarea, dar îmbunătățește și performanța financiară, respectând angajamentul de a construi locuri de muncă corecte, echitabile și incluzive, pe termen lung, sunt concluziile specialiștilor BCG.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share