Totul la vedere: analize detaliate cu computerul tomograf, realizate la Continental Automotive din Timișoara

Continental a investit la Timișoara în echipamente de ultimă generație pentru a identifica cele mai mici defecte ale pieselor folosite în industria automotive.

Ce se întâmplă atunci când este semnalată o posibilă problemă la un produs din Autonomous Mobility (AM) și este nevoie de o analiză complexă? Atunci intră în acțiune echipa Series Analysis Timișoara, cu scopul de a identifica defectele semnalate de client sau din producție. Echipamentele necesare desfășurării activității sunt unice pentru sediul automotive din Timișoara, cum ar fi computer-tomograful, aparatul de reballing și osciloscopul de 16 GHz.

“Activitatea echipei din Timișoara are impact la nivelul tuturor locațiilor Continental Autonomous Mobility din lume în ceea ce privește verificarea și analizarea anumitor tipuri de produse, pentru a identifica eventuale defecte sau pentru a confirma calitatea lor. Aceste echipamente înseamnă dezvoltarea de competențe în România și dezvoltarea unor echipe pasionate care setează viitorul mobilității”, arată Simona Belea, Head of Continental Autonomous Mobility Romania.

Computer-tomograful a fost instalat în septembrie 2023 și permite vizualizarea cu acuratețe ridicată a interiorului produselor, cum ar fi generația 4 și 5 de camere inteligente, și găsirea mai rapidă a posibilelor defecte. Computerul tomograf este singurul tomograf industrial din Continental Automotive Timișoara atestat metrologic.

Echipamentul este folosit în mare proporție pentru analiza nedistructivă a componentelor sau a produselor într-un timp foarte scurt. Oferă stabilitate, acuratețe și repetabilitate în analizele efectuate. Cu o capabilitate și precizie de măsurare de până la opt microni, satisface toate provocările în zona de dezvoltare, analiză și inovație. Grosimea firului uman de păr este de 0,05 milimetri, iar un micron înseamnă 0,001 mm. Echipamentul este un computer tomograf de dimensiuni medii, ce poate scana și măsura produse cu un diametru de 230 mm și cu o înălțime aproximativă de 400 mm.

Aparatul de reballing este utilizat pentru lipirea bilelor de cositor ce realizează conexiunea electrică și mecanică dintre componenta electronică și placa PCB (printed circuit board) pentru un produs. Acest proces este esențial pentru repararea sau recondiționarea componentelor electronice care au dezvoltat defecțiuni de lipire în timp, datorită factorilor precum stresul termic și mecanic, sau pentru a putea reutiliza un chip. Inginerii au la dispoziție o metodă modernă, folosind technologia laser a mașinii de reballing.

Osciloscopul digital de 16 GHz cu patru canale este un instrument puternic și versatil, ideal pentru o gamă largă de aplicații. Semnalele digitale de mare viteză sunt sensibile la interferențe și zgomot, ceea ce poate duce la erori de date. Este important să se utilizeze instrumente de testare care pot măsura cu precizie integritatea semnalului.

Osciloscoapele cu lățime de bandă mare pot captura și pot analiza cu precizie semnalele digitale de mare viteză. Analizoarele de protocol pot fi utilizate pentru a decoda și analiza traficul de date pe interfața DDR4/DDR5. Simulatoarele de memorie pot fi utilizate pentru a testa și pentru a valida circuitul digital care gestionează fluxul de date din memoria principală a sistemului. Osciloscopul utilizat de specialiștii din Timișoara este tocmai un astfel de Osciloscop & Analizor.

De la începutul activității, inginerii din echipa Series Analysis din Timișoara au procesat și au rezolvat circa 80 de situații în care piesele produse a trebuit să fie analizate.

Între 1999 și 2023, Continental a investit peste 2,3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate aici. Continental deţine cinci unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi, și un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul lui 2023, avea peste 20.300 de angajaţi, dintre care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni, și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Total
0
Share