#UnPicDePoveste de la Provi: Bogdan Rentea, absolventul de Istorie care conduce echipa de Managementul Informației. A venit la Provident pentru doi ani și a stat 13

Cine este Provident? Provident e o persoană juridică, o companie. Oamenii care dau personalitatea companiei sunt cu totul altă poveste. O poveste pe care o vom descoperi până la final de an, dintr-o serie de inteviuri cu oameni din toate departamentele. O poveste scrisă de ei, autentică și fără filtre.

În România din 2006, Provident este o instituție financiară-nebancară ce oferă produse financiare simple și personalizate unei categorii de români care, altfel, ar putea fi excluși din ofertele altor instituții financiare. Cam atât despre companie, dar curiozitatea de mai mult poate fi hrănită de aici. Cât despre oamenii din Provi, începem astăzi cu Bogdan Rentea. Bogdan face parte din echipa Provident de 12 ani și este Management Information Manager, departamentul  Financiar.

Mai jos, #UnPicDePoveste prin ochii și cuvintele lui Bogdan.

Bogdan Rentea are 34 de ani și lucrează în Provident încă din timpul facultății, din 2010. Multe s-au schimbat în viața lui de atunci. În capul listei: acum are o familie minunată. Apoi, drumul lui profesional nu arată deloc așa cum și l-a imaginat când a început facultatea, fiindcă Bogdan este absolvent de Istorie. Avea de gând să stea în companie cel mult doi ani. S-au făcut deja 13.

Acum șapte ani, a făcut o schimbare importantă din punct de vedere profesional și a decis să abordeze o zonă mai tehnică. În prezent, este managerul echipei MI (Managementul Informației).

“E un sentiment tare plăcut când știi că ai făcut ceva ce contează”

Echipa de MI (Managementul Informației)/ BI (Business Intelligence) de la Provident nu face doar munca obișnuită de BI, ci încearcă să-și ajute colegii în fiecare zi și să le facă activitatea mai ușoară prin diverse automatizări. Lui Bogdan îi place mult ce face, mai ales că sunt aspecte care-l provoacă în fiecare zi.

În plus, deși conduce un departament tehnic, are ocazia să interacționeze cu oameni din întreaga companie și să vină permanent cu soluții pentru a-și ajuta colegii. Mărturisește că are un sentiment tare plăcut când știe că a făcut ceva ce contează, de impact pentru colegi. Cum ar arăta partea goală a paharului, dacă ar fi să găsească una? “În anumite situații, aș prefera totuși ca aceste solicitări să vină mai din timp. De multe ori cred că abuzăm de sintagma e urgent.

Ce-i place cel mai mult la Provi și ce ar schimba? Bogdan Rentea apreciază faptul că Provident oferă, cu adevărat, posibilități de dezvoltare angajaților. El a început să lucreze în companie când era student, după ce un prieten l-a recomandat pentru un job în Contact Center.

“Eram decis să stau aici cel mult doi ani, până la încheierea studiilor de master. 13 ani mai târziu, sunt încă aici, și asta datorită oportunităților care au apărut și de care am profitat. Pentru mine, Provident reprezintă un mediu bun ca să învăț și să cresc. Și mă refer în mod deosebit la oamenii din echipe și la modul de lucru”.

“Datorez enorm din ce sunt azi echipelor din care am făcut parte” 

Fie că vorbim de muncă sau de viața privată, Bogdan crede în faptul că echipa este unul dintre cele mai importante aspecte, de care a ținut mereu cont. Se simte norocos că a avut șansa să facă parte din echipe unite și faine, în care a crescut profesional și personal.

“Până la urmă, în aceste echipe ne formăm și evoluăm ca profesioniști și oameni. Datorez enorm din ce sunt astăzi echipelor din care am făcut parte. Inevitabil, din toate aceste echipe mi-am făcut și prieteni buni, care îmi sunt aproape de ani de zile. Întotdeauna am apreciat onestitatea și comunicarea cu colegii mei. Și azi îmi dau seama cât de important este că avem aceste calități în echipă. Multe lucruri se rezolvă de la sine tocmai pentru că reușim să ne completăm și să ne înțelegem”, recunoaște Bogdan.

Întotdeauna am apreciat onestitatea și comunicarea cu colegii mei. Și azi îmi dau seama cât de important este că avem aceste calități în echipă.

“Întâlnirile online nu pot suplini cu adevărat interacțiunea directă”

“Turbulențele” din ultimii trei ani – pandemia, războiul din Ucraina, incertitudinea economică și o rată a inflației care a scăpat de sub control – l-au marcat și pe Bogdan, așa cum au făcut-o cu noi toți.

Consideră că pandemia a reprezentat una dintre cele mai dificile perioade prin care am trecut ca societate. De altfel, crede că încă nu realizăm pe deplin consecințele pe care le are asupra noastră, ca persoane, dar și ca mediu profesional. Rutina lui s-a schimbat, iar întâlnirile cu ceilalți au devenit foarte rare.

“Chiar dacă am avut întâlniri online, ele nu au cum să suplinească cu adevărat interacțiunea directă. Am avut senzația că timpul a stat în loc, că am pierdut timpul. Și, când aveam senzația că ne dezmorțim puțin din toată tensiunea acesta, au venit invazia Ucrainei, inflația și criza energetică, iar nesiguranța a continuat. Toate acestea m-au ajutat să realizez că trebuie să am mai multă răbdare, să respir conștient, să nu reacționez impulsiv și să fiu optimist și prevăzător, în același timp”, este concluzia lui Bogdan.

Sfaturi pentru colegii mai tineri

Cu un CV în care apar 13 de ani de experiență profesională, Bogdan Rentea a învățat deja destule lucruri pe care este dornic să le împărtășească și colegilor mai tineri.

În primul rând, chiar dacă riscă să sune a clișeu, i-ar sfătui să aibă curaj să descopere ce le place să facă. Cu cât o fac mai repede, cu atât se vor putea bucura mai mult de oportunitățile pe care le vor întâlni. Chiar dacă le ia mai mai mult timp să-și descopere talentul, le-ar spune să aibă curajul de a face schimbarea potrivită. I se pare esențial ca un tânăr să fie mereu deschis să învețe, să-i observe pe cei din jur și să caute mereu șansa de a învăța de la ei. Este convins că o astfel de atitudine îi va ajuta mult în alegerile ulterioare.

Cum se vede Bogdan peste zece ani? “Mi-ar plăcea să spun că sunt bine, fericit și sănătos, alături de familia mea, și că fac ceva care mă provoacă și îmi face placere. Restul vine de la sine”.

Și, foarte probabil, Bogdan își va încărca bateriile, și peste zece ani, tot cu o carte de istorie sau fantasy (este fan J. R. R. Tolkien), nu va rata meciurile de fotbal importante și nu va refuza un serial bun.

Poți să vezi mult mai multe despre oamenii din Provi pe undelucram.ro și pe pagina de cariere Provident. Iar dacă vrei să fii coleg cu Bogdan, Provident are un rol care își așteaptă “ocupantul-pereche”. Le găsești pe toate aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share