VIDEO. Cinci cărți recomandate de Bill Gates, pentru vacanța de iarnă

Bill Gates, co-fondator al companiei Microsoft şi co-preşedinte al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, adoră să citească şi a făcut o tradiţie din publicarea, în fiecare an, în decembrie, a unei liste cu titlurile cărţilor sale preferate, pe care le-a lecturat în ultimele 12 luni.

“Educated: A Memoir”, de Tara Westover

Desemnată de The New York Times drept una dintre cele mai bune zece cărţi ale anului 2018, volumul de memorii al Tarei Westover spune povestea ei de viaţă, marcată de o copilărie petrecută într-o familie membră a mişcării survivaliste şi de faptul că nu a mers la şcoală până la vârsta liceului. Bill Gates se declară fascinat de abilitatea Tarei de a învăţa de una singură – a învăţat algebră, trigonometrie şi alte materii, ca să se califice pentru testele de admitere la liceu – şi de modul în care copilăria ei neobişnuită i-a oferit o forţă ce a ajutat-o să continue şi să aibă succes. “Este tipul de carte care, cred eu, va bucura pe toată lumea, indiferent de genul preferat de obicei de fiecare cititor”, a scris Bill Gates pe blogul lui. 

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Army of None: Autonomous Weapons and the Future of War”, de Paul Scharre

“Armele automate nu se află pe primele locuri în gândurile celor mai multora dintre noi, în perioada sărbătorilor, însă e greu să laşi din mână această analiză bine gândită şi provocatoare, despre inteligenţa artificială în timp de război”, scrie Bill Gates. Paul Scharre, un expert în apărare de la Pentagon şi fost membru al organizaţiei U.S. Army Ranger, scrie despre o mare varietate de subiecte: ştiinţe ale computerului, strategie militară, istorie, filosofie, psihologie şi etică. “Îţi oferă decorul potrivit pentru a începe să participi la dezbaterea ce vizează punctul în care ţara noastră ar trebui să tragă linia în privinţa acestor tehnologii puternice”.

“Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”, de John Carreyrou

John Carreyrou, reporter la The Wall Street Journal, examinează ascensiunea şi prăbuşirea companiei Theranos, specializată în tehnologii din domeniul sănătăţii. “Mai mulţi prieteni mi-au recomandat-o. Această carte are de toate: înşelătorii elaborate, intrigi corporatiste, articole de prima pagină, relaţii de familie distruse şi prăbuşirea unei companii evaluate cândva la aproape zece miliarde de dolari”, spune Bill Gates, care crede că acesta este “cartea perfectă de citit lângă foc, în această iarnă”.

“21 Lessons for the 21st Century”, de Yuval Noah Harari

Profesorul Harari, membru al Facultăţii de Istorie de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, este autorul bestseller-ului internaţional “Sapiens: A Brief History of Humankind”. Bill Gates dezvăluie că este “un mare fan al tuturor lucrurilor pe care le-a scris Harari” și notează că, dacă cărţile precedente ale profesorului israelian au analizat trecutul, “21Lessons” vorbeşte despre prezent. “Dacă 2018 v-a copleşit din cauza stării în care se află lumea, <21 Lessons> vă oferă un cadru folositor pentru a procesa ştirile şi pentru a vă gândi la provocările cu care ne confruntăm”, arată magnatul american.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness”, de Andy Puddicombe

“Sunt sigur că versiunea mea de la vârsta de 25 de ani ar fi sfidat acest volum”, recunoaște Bill Gates. “Însă eu şi Melinda am studiat mult meditaţia în ultima vreme”. Cartea, scrisă de co-fondatorul britanic al platformei digitale de sănătate mintală Headspace, spune povestea de viaţă a lui Puddicombe, de la student la o universitate până la viaţa de călugăr budist, şi oferă cititorilor un adevărat abecedar al meditaţiei. “Dacă vă gândiţi să încercaţi conceptul de mindfulness, această carte reprezintă introducerea perfectă”, recomandă Bill Gates.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share