Producătorii de medicamente: În 3 ani, România rămâne fără medicamentele din producție internă

PRIMER- Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, care reunește 16 situri de fabricație din țară, atrage atenția că mai mult de 2.000 de medicamente ieftine au dispărut, în ultimii ani, și că ele vor continuă să se rărească.

În acest moment, peste 95 la sută dintre medicamentele care costă sub 25 de lei, folosite de peste opt milioane de pacienți, sunt fabricate în țară. Potrivit lui Dragoș Damian, director executiv PRIMER, stagnarea evoluției producătorilor din România este efectul fiscalității paradoxale generate de taxa claw-back, care s-a dublat, în ultimii doi ani, și a obligat fabricile locale să plătească pentru venituri realizate de alți jucători de pe piața farma. “Metodologia de calcul a prețului la medicamente, discriminatorie pentru cele ieftine, <taxa de raft>, de peste 20 la sută, ce trebuie plătită pentru accesul pe canalele comerciale, și taxa claw-back, care se așteaptă să ajungă la 30 la sută, până la sfârșitul anului, au un impact negativ asupra fabricilor din țară, care au oprit numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare și retehnologizare”, declară Dragoș Damian.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Creșterea de peste 11 la sută din ultimul an a pieței farma nu este resimțită de fabricanții din țară, care sunt obligați să platească aproape 50 la sută din cifra de afaceri sub formă de taxe și impozite, în loc să investească pentru a asigura nevoile de medicamente uzuale pentru pacienții români. Fabricile locale supraviețuiesc doar pentru că s-au orientat pe producția în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, fiindcă medicamentele ce fac obiectul taxei claw-back sunt nerentabile și ar trebui scoase din portofoliu, arată reprezentanții PRIMER.

“Solicităm miniștrilor Sorina Pintea și Eugen Teodorovici să dialogheze cu fabricanții dințară și să se implice în soluționarea problemelor aprovizionării cu medicamentedin producția internă. Creșterea cu rata inflației a bugetului destinat medicamentelor nu este de natură să rezolve problemele. Fără excluderea de la plata taxei claw-back a medicamentelor sub 25 de lei, ele trebuie scoase din portofoliu și vor adânci problemele create prin dispariția, în ultimii ani, a peste 2.000 de medicamente ieftine. Altfel, peste trei ani, vom continua să ne întrebăm de ce nu au pacienții medicamente, de ce trebuie aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale și de ce se închid fabricile din țară”, afirmă Dragoș Damian.

PRIMER consideră că singura măsură ce poate frâna dispariția medicamentelor ieftine este scutirea de taxa claw-back a celor care costă mai puțin de 25 de lei. Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma și Vim Spectrum.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share