Banner

“Workation”: Jumătate dintre angajații români sunt contactați în vacanță de colegi și manageri ca să rezolve situații de la birou

Foto: Freepik

Jumătate dintre angajații români au fost contactați în vacanță de colegi și manageri ca să rezolve situații ce apar la birou, o treime își iau laptopul în vacanță, iar circa 60 la sută își verifică e-mailul de serviciu în concediu, arată un studiu realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România și una dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est.

Sondajul a fost realizat între 1 și 8 septembrie. Au răspuns 11.410 angajați între 18 și 65 ani din România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia și Ungaria. 6.082 dintre respondenți sunt și părinți.

În jur de 79 la sută dintre români au avut concediu, anul acesta, iar din restul de 21 la sută care nu avut concediu circa opt la sută intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni. Procentele celor care au avut vacanță în acest an sunt similare la nivel regional și variază între 75 (Republica Moldova) și 83 la sută (Ungaria).

24 la sută dintre angajații români și-au luat liber 5-9 zile lucrătoare, 19 la sută mai puțin de cinci zile, 17 la sută au solicitat concediu pentru zece zile lucrătoare, iar șapte la sută pentru 15 zile. Concediul pentru 5-9 zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România și Bulgaria, în Moldova, cei mai mulți angajați și-au luat liber 15 zile lucrătoare (31 la sută), iar în Grecia și Ungaria, cei mai mulți salariați au optat pentru mai puțin de cinci zile lucrătoare (22 la sută în Grecia și 24 la sută în Ungaria).

65 la sută dintre români au reușit să se deconecteze de sarcinile de la serviciu

În jur de 65 la sută dintre angajații români spun că au reușit să se relaxeze și să se deconecteze în vacanță de la sarcinile de serviciu. Procentele sunt similare la nivel regional. Cei mai mulți angajați care au reușit să se relaxeze în vacanță sunt cei din Ungaria (71 la sută).

Circa 40 la sută dintre români spun că ultima vacanță în care nu au lucrat a fost anul acesta, iar 23 la sută nu au lucrat niciodată în vacanță. Pe de altă parte, 16 la sută dintre angajați spun că ultima vacanță în care nu au muncit a fost acum 2-5 ani, opt la sută  – mai mult de cinci ani, iar 11 la sută au lucrat mereu în concediu. Moldovenii sunt cei care lucrează cel mai mult în vacanță – 22 la sută dintre ei au lucrat în toate concediile de până acum. Grecii sunt cei care reușesc în cea mai mică proporție să se relaxe în vacanță – doar 32 la sută dintre ei reușesc să uite de muncă în concediu.

Cum lucrează angajații din regiune când sunt în vacanță

40 la sută dintre angajații din România au fost contactați în vacanță de colegi și manageri, pentru a rezolva sarcini de serviciu, și au încercat să le rezolve. Zece la sută au fost contactați, dar au explicat că nu lucrează în vacanță. Angajații din Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactați în vacanță, ca să rezolve sarcini de serviciu, și care rezolvă ce li se solicită – 56 la sută dintre ei fac acest lucru.

61 la sută dintre angajații români își verifică e-mailul de serviciu în vacanță. Cel mai mic procent al angajaților care își verifică e-mailul este în Bulgaria (52 la sută). La polul opus, în Republica Moldova, 72 la sută dintre salariați își citesc e-mailul de la job în vacanță.

31 la sută dintre angajații din România pleacă cu laptopul în vacanță, ca să fie siguri că pot rezolva eventualele situații ce apar la locul de muncă. Procentul este de 53 la sută în Republica Moldova, 46 la sută în Grecia, 36 la sută în Ungaria și 31 la sută în Bulgaria.

Nouă la sută dintre români lucrează în concediu pentru că le place mult ce fac

În jur de 34 la sută dintre români sunt deranjați să lucreze în vacanță chiar dacă se întâmplă rar, iar 38 la sută nu sunt deranjați dacă se întâmplă ocazional. Circa 18 la sută sunt deranjați pentru că lucrul în vacanță a devenit o practică în companiile unde lucrează, iar nouă la sută sunt confortabili cu a munci în concediu pentru că le place foarte mult ce fac și declară că pentru ei nu există o limită clară între job și timp liber.

În Ungaria sunt cei mai mulți angajați (33 la sută) nemulțumiți pentru că munca în vacanța a devenit un obicei în companiile lor. În Grecia sunt cei mai mulți angajați nemulțumiți că muncesc în vacanță, chiar dacă asta se întâmplă rar (52 la sută).

În ceea ce privește obiceiul de a lucra în vacanță, 41 la sută dintre angajații români afirmă că problema s-a remediat după ce au vorbit cu managerul lor, iar 29 la sută au de gând să discute despre acest subiect. 16 la sută dintre ei au vorbit cu managerii lor, dar nu s-a schimbat situația, iar 14 la sută afirmă că le este teamă să vorbească despre asta cu șefii lor. În Grecia este cel mai mare procent al angajaților care nu a primit înțelegere pentru această situație (24 la sută), iar în Bulgaria este cel mai mare procent (45 la sută) al salariaților care simt că s-a îmbunătățit situația.

13 la sută dintre angajații-părinți din România au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au plecat în vacanță

Dintre cei 11.410 respondenți ai sondajului, 6.082 sunt și părinți, iar circa 57 la sută dintre aceștia spun că, în timpul vacanței copiilor, au lucrat cu aceștia de acasă și au mers împreună în concediu. Circa 23 la sută i-au trimis la after-school câteva săptămâni, iar în restul timpului copiii au fost implicați în alte activități – au mers la bunici, tabere urbane, vacanța întregii familii. În Moldova este cel mai mare procent al angajaților-părinți care au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au reușit să plece în vacanță – 25 la sută.

În timpul școlii, 30 la sută dintre angajații-părinți din România vor lucra cu copiii de acasă, 41 la sută dintre ei apelează la rude, iar 33 la sută au ales instituții de tip after-school sau școală privată. Moldova se evidențiază cu cel mai mare procent care primește ajutor de la rude, iar în Bulgaria este cel mai mare procent al părinților care duc copiii la un after-school – 40 la sută.

“Sondajul ne arată cifre despre un trend accelerat de pandemie și care în engleză se numește workation – obiceiul de a lucra în vacanță. Pentru freelanceri este un mod de viață, la fel pentru cei cărora le place mult ce fac sau care se simt mai confortabil să rezolve situații de muncă când sunt în concediu în loc să aibă un inbox plin când revin la birou. Un angajat român din cinci este deranjat de situație, fiindcă această practică a devenit un obicei în compania lor, ceea ce este îngrijorător. Tot din sondaj aflăm că în jur de 41 la sută dintre angajați au vorbit cu managerii lor și problema s-a remediat. Este esențial ca angajații să vorbească fără teamă, iar angajatorii să caute soluții care să le permită oamenilor să aibă parte cu adevărat de echilibrul între viața profesională și cea privată pe care ni-l dorim cu toții”, spune Costin Tudor, CEO WhereWeWork.

DESPRE UNDELUCRAM

Lansată în 2011, de antreprenorul Costin Tudor, este cea mai mare comunitate online a angajaților din România. Din 2019, s-a extins internațional și a fost creată astfel rețeaua regională de platforme de employer branding și recrutare online WhereWeWork.com, una dintre cele mai importante din regiunile CEE și MENA, cu peste 1,5 milioane de angajați la nivel regional. WhereWeWork.com are ca obiectiv transparentizarea pieței muncii în cele 14 țări în care operează și pune la dispoziție informații și instrumente pentru angajați și companii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share