Startup-urile și companiile mici, cu maximum 50 de angajați, au început toamna cu 21.000 de joburi noi scoase pe piață pentru candidații aflați în căutarea unui loc de muncă.
De la începutul anului, 131.000 de joburi noi au fost postate de companiile mici și nou înființate. Domeniile în care s-a recrutat cel mai mult au fost servicii, retail, transport – logistică, turism, industria alimentară și construcții.
“Companiile mici și startup-urile rămân active pe piața muncii și propun circa o treime din numărul total de joburi postate în 2023. Chiar dacă, în anumite domenii – retail, servicii ori industria alimentară -, se luptă cu angajatori mari, cu branduri puternice și cu acoperire extinsă la nivel național, sunt o opțiune foarte bună pentru candidații tineri, aflați la început de carieră, pentru cei care caută o reconversie sau cei care sunt atrași de proiectele antreprenoriale”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
- Meral Badea (SIGNAL IDUNA): “Domeniul HR reprezintă nu doar locul meu de muncă, ci și o oportunitate de a influența pozitiv viața oamenilor din compania în care lucrez”
- Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an. Posturile remote au atras peste 150.000 de candidaturi pe bestjobs, doar în noiembrie
- Inteligența artificială prinde viață la București: 300 de specialiști Adobe România transformă ideile în realitate… digitală
Majoritatea joburilor postate se adresează candidaților din segmentul entry-level (0-2 ani de experiență), mid-level (2-5 ani) și fără experiență. De altfel, față de luna trecută, pe segmentul “fără experiență” s-a înregistrat o creștere a numărului de locuri de muncă noi. Cel mai puțin căutați sunt seniorii (+5 ani de experiență) și managerii. Aproape 90 la sută dintre angajatorii mici caută candidați care să lucreze full-time. Deschiderea față de contractele part-time, cele sezoniere sau față de internship-uri și voluntariat, este mai mică decât în cazul companiilor de dimensiuni mai mari.
București și Ilfov, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu și Timișoara sunt zonele în care există cele mai multe opțiuni pentru candidații care vor să lucreze într-un startup sau într-o companie cu cel mult 50 de angajați. “Acești angajatori nu fac recrutări masive, însă este o categorie de companii bine reprezentată pe piața muncii. În ultimele două luni, aproape 4.000 de companii cu maximum 50 de angajați, respectiv startup-uri și companii mici, au fost active cu cel puțin un anunț de angajare pe platformă”, adaugă Roxana Drăghici.
50 la sută dintre anunțurile postate pe acest segment de companii au salariul afișat, procent care este cu zece la sută mai mare decât media generală a pieței. “Transparența, în special cea salarială, este apreciată de candidați și poate fi un argument extrem de convingător pentru a aplica la un anumit angajator. Inclusiv pentru companii este o soluție pentru a merge mai țintit către candidați și pentru a evita situațiile în care pierd candidați în urma unor negocieri salariale eșuate”, arată Roxana Drăghici.
În acest moment, aproape 30.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro.
DESPRE EJOBS
Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.