3 din 10 angajați din România economisesc regulat, iar 40% au strâns mai puțini bani decât în 2022

Foto: Andrea Natali

Scumpirile tot mai mari la produsele esențiale pun presiune pe bugetele angajaților români. Doar trei din zece reușesc să pună bani deoparte cu regularitate și aproape 50 la sută economisesc din când în când, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare bestjobs.

Peste 40 la sută dintre cei care economisesc au strâns, anul acesta, mai puțini bani decât în 2022, iar 31 la sută au reușit să mențină ritmul și nivelul de economisire. Pentru cei care nu au primit măriri salariale care să acopere rata inflației, situația a fost și mai dificilă, mai ales că salariul este sursa principală de venit pentru 86 la sută dintre români. 17 la sută se bazează și pe câștigurile din investiții, 13 la sută pe veniturile obținute din joburi part-time sau proiecte de freelancing, iar cinci la sută pe cele provenite din chirii.

“Salariul este sursa principală de venit pentru aproape toți angajații români, ceea ce influențează mult capacitatea lor de a economisi într-un context economic instabil. Atunci când creșterea salarială nu acoperă rata inflației, scade automat și procentul disponibil pentru economii. În 2022, 45 la sută dintre respondenți economiseau zece la sută din venitul lunar și 35 la sută între 11-20 la sută. Anul acesta, situația s-a modificat considerabil. Doar 35 la sută mai redirecționează între unu și zece la sută din veniturile lunare către economii, 21 la sută pun deoparte între 11 și 25 la sută, iar cei care reușesc să economisească mai mult de 26 la sută din venit sunt foarte puțini – patru la sută”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Cei mai mulți economisesc ca să aibă o plasă de siguranță în caz de urgență (42 la sută), 15 la sută pun bani din salariu deoparte pentru investiții ulterioare în imobiliare, bursă, mărfuri sau monede, 13 la sută ca să-și asigure traiul o perioadă, în cazul în care sunt concediați, iar 11 la sută plănuiesc să-și deschidă o afacere. Doar nouă la sută iau în calcul să se retragă mai devreme de pe piața muncii, cu banii economisiți, iar 12 la sută nu vor să se bazeze doar pe pensia de stat.

Procentul celor care se așteaptă să se poată retrage din activitate după 60 de ani a crescut de la 60 la sută, în 2022, la 65 la sută. Doar 12 la sută speră să se poată pensiona mai devreme, între 50 și 59 de ani. Aproape 40 la sută consideră că o sumă suficientă ar fi între 50.000 și 100.000 de euro, iar 21 la sută apreciază că ar avea nevoie de peste 100.000 de euro pentru o pensie liniștită. Procentul celor care cred că necesarul ar depăși 250.000 de euro este de 43 la sută.

Pensia publică și pensia privată Pilon 2, la fel de importante în planurile de pensionare

Trei din patru respondenți economisesc pentru pensie prin Pilonul 2, pe care îl consideră mai mult decât important (65 la sută) pentru perioada când se vor retrage din activitate. Peste opt milioane de români contribuie la Pilonul 2, conform datelor oficiale. Circa 21 la sută dintre respondenții la sondajul bestjobs spun însă că nu știu care este situația contului lor de pensie privată obligatorie  Pilon 2.

Privind planurile de retragere din activitate ale românilor, ei se bazează în principal pe pensia oferită de stat (65 la sută) și tot atâția pe pensia privată obligatorie Pilon 2. Alte surse din care să-și asigure traiul după ce ies din câmpul muncii sunt economiile realizate până la acea vârstă (45 la sută), câștigurile din investiții (41 la sută), pensia din Pilonul 3 (nouă la sută) și veniturile de pe urma asigurărilor sociale (patru la sută).

Aproape șapte din zece iau în calcul contribuția la pensie când acceptă o ofertă de job. Pentru aproape 60 la sută dintre respondenți, ar conta mult dacă angajatorul oferă un instrument suplimentar de economisire, cum ar fi Pilonul 3 de pensii private facultative. 58 la sută dintre angajați ar schimba cu siguranță jobul actual pentru o ofertă ce include instrumente suplimentare de economisire, iar 17 la sută ar lua în calcul această opțiune.

Sondajul a fost realizat în octombrie, pe un eșantion de 1.300 utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share