Explozie de candidaturi pe piața muncii: pragul de un milion a fost depășit în septembrie – cel mai ridicat nivel din acest an

Foto: Freepik

Peste un milion de candidaturi au fost înregistrate pe piața muncii în septembrie – cel mai ridicat nivel de la începutul anului și cu circa zece la sută mai mult decât în septembrie 2022.

“Ce se preconiza încă de la începutul verii, anume faptul că, din toamnă, candidații vor începe să fie extrem de activi pe piața muncii, s-a adeverit în septembrie. Cele peste un milion de candidaturi ne arată o masă de candidați nu doar atenți la joburile noi, ci și dispuși să facă o schimbare în carieră. De altfel, un sondaj realizat recent arăta că opt din zece angajați intenționează să-și schimbe locul de muncă în următorul an”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

14,3 la sută dintre candidaturi au fost efectuate pentru joburile remote, în linie cu media acestui an, dar și cu nivelul din septembrie 2022. 84,3 la sută au mers către joburile tradiționale, care presupun prezența zilnică la birou, și doar 1,4 la sută au vizat joburile din afara țării. Retailul a fost domeniul care a atras cele mai multe candidaturi (325.000), urmat de call center/ BPO (152.000), servicii (128.000), IT/ telecom (105.000), financiar-bancar (85.000), transport/ logistică (79.000), turism (75.000) și industria alimentară (72.000).

“Această ierarhie ne arată un interes crescut pentru domenii ce vin, în general, cu un număr mare de joburi pentru candidații entry-level. Asta înseamnă oportunități pentru candidații foarte tineri, între 18 și 24 de ani, dar și pentru cei de peste 45 de ani, care au experiență în alt domeniu și sunt dispuși să se angajeze pe o poziție entry”, explică Roxana Drăghici.

Cei mai activi candidați sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, care au adunat 370.000 de candidaturi. Rămân la distanță scurtă de ei tinerii de 18-24 de ani, cu aproape 350.000 de candidaturi. Cei din segmentul 36-45 de ani au înregistrat circa 175.000 de candidaturi, în timp ce categoria 45+ rămâne un participant relativ timid la piața muncii, cu un număr de candidaturi care depășește ușor 100.000.

“Candidații care au trecut pragul de 45 de ani sunt cei mai stabili, iar dorința lor de a face o schimbare de carieră apare mult mai rar decât în rândul celorlalți candidați. Nici în perioadele în care piața este una foarte dinamică din punctul de vedere al angajărilor nu îi vedem foarte dispuși să-și schimbe jobul. Această stabilitate este și unul dintre atuurile lor în ochii angajatorilor”, arată Roxana Drăghici.

Cei mai mulți candidați se încadrează în zona entry level (0-2 ani de experiență), urmați de mid-level (2-5 ani). Candidații aflați la primul job, seniorii (+5 ani de experiență) și managerii au fost cei mai reticenți în a-și căuta un nou job.

“Cei care vor să se angajeze în această perioadă caută, în primul rând, stabilitate și vor să se asigure că fac acest pas pentru o companie solidă, care poate trece cu ușurință și peste o eventuală perioadă mai dificilă din punct de vedere economic. E unul dintre motivele pentru care 90 la sută dintre candidaturile lunii septembrie au mers către joburile full-time. Vedem tot mai puțini candidați care vor să lucreze part-time (puțin peste 165.000 de candidaturi) sau pe bază de proiect (15.000)”, comentează Roxana Drăghici.

În septembrie, cel mai multe candidaturi au fost pentru joburile din București și Ilfov – mai mult de 630.000. Au urmat joburile postate de angajatorii din Cluj-Napoca și, pe locul al treilea, cu peste 142.000 de candidaturi, cele remote. Clasamentul celor mai atrăgătoare orașe continuă cu Timișoara, Iași și Brașov.

Circa 30.000 de joburi au fost postate în septembrie. În acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share