Banner

9 din 10 angajatori au în plan să facă recrutări până la finalul anului. Jumătate dintre ei mizează pe salarii și bonusuri ca să atragă candidați

Foto: Amtec Photos

91,2 la sută dintre angajatorii care au participat la un sondaj derulat de eJobs România au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4 la sută au blocat toate angajările, iar 3,4 la sută nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an.

Dintre cei care au în continuare posturi disponibile, 44,4 la sută estimează că numărul de colegi noi pe care îi vor adăuga în echipe, în următoarele trei luni, nu va fi mai mare de cinci. 20,4 la sută au un plan de 6-10 angajări noi, iar 18,5 la sută estimează că numărul de recrutări va fi cuprins între 11 și 50. 7,3 la sută dintre angajatori au 51-100 de posturi vacante, 5,4 la sută 101-250 și 1,3 la sută între 251 și 500. 2,6 la sută se află în plină campanie de recrutări masive și vor să angajeze peste 500 de oameni până la final de an.

Întrebați care sunt atuurile lor și care îi pot ajuta în atragerea candidaților, 50,3 la sută pun pe primul lor salariile și bonusurile oferite, iar 40,1 la sută menționează și comunicarea constantă și transparentă. 37,2 la sută includ și flexibilitatea programului și a managerilor într-un top al primilor trei diferențiatori-cheie față de concurență. Alte aspecte punctate sunt beneficiile extrasalariale, echipa și mediul de lucru, posibilitatea de a crește în carieră, munca remote sau echilibrul între viața personală și cea profesională.

“Angajatorii sunt conștienți că un salariu bun îi poate ajuta mult să găsească mai repede oamenii potriviți pentru posturile vacante. Știu însă, la fel de bine, că încep să mai conteze și alte lucruri, fiindcă tot mai mulți candidați caută <pachetul complet> când vor să-și schimbe jobul. Sunt deja câțiva ani de când companiile investesc sume considerabile în brandul de angajator și în imaginea pe care și-o construiesc în relația cu candidații și cu angajații”, susține Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă locală de recrutare online din România.

Potrivit studiului, 45,1 la sută dintre respondenți consideră că se află într-o companie cu brand de angajator puternic, 35,6 la sută încă lucrează la asta și sunt la început cu acțiunile de employer branding, iar 19,3 la sută nu au un brand de angajator.

“Deși șase din zece angajatori spun că lipsa unui brand de angajator solid devine un impediment în procesul de recrutare, o treime dintre ei cred că acest lucru poate fi evitat dacă lipsa unui brand de angajator este compensată prin salarii și beneficii, iar 13,6 la sută spun că procesele de recrutare nu le-au fost influențate de faptul că nu au un brand de angajator de sine stătător”, explică Bogdan Badea.

În 2023, pentru 48,8 la sută dintre companiile participante la sondaj, bugetul de employer branding a reprezentat unu la sută din cifra de afaceri. 20,2 la sută investesc 1-2 la sută, 16,7 la sută între doi și cinci la sută, 10,5 la sută – 5-10 la sută și 3,9 la sută alocă mai mult de zece la sută din cifra de afaceri bugetului de employer branding.

“Deși pare puțin, în cifre absolute vorbim de sume ce pot trece chiar de un milion de euro pe an, în cazul companiilor foarte mari, care angajează masiv în fiecare an și în special care activează în industrii ce se confruntă cu un nivel ridicat al fluctuației de personal. Totuși, 28 la sută dintre respondenți au menționat că, în 2023, au renunțat complet la bugetul de employer branding”, arată Bogdan Badea.

Sondajul a fost realizat în septembrie, pe un eșantion de 494 de companii, reprezentate de HR manageri, specialiști în HR, manageri de echipe, CEO și antreprenori.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share