Nivelul costurilor și accesul la forța de muncă reprezintă principalii factori la care companiile se uită când iau decizii legate de închirierea de spații de birouri. O importanță deosebită este acordată și standardelor ESG, arată studiul “What Occupiers Want”, realizat pe baza unui sondaj efectuat la nivel mondial de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.
Pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, nivelul costurilor reprezintă principalul criteriu de selecție la semnarea de noi contracte de închiriere. Pe al doilea loc apare disponibilitatea forței de muncă, urmată de calitatea spațiilor de birouri. Potrivit autorilor studiului, preocuparea legată de costuri nu este surprinzătoare, având în vedere incertitudinea crescută de la mijlocul anului trecut, pe fondul creșterii inflației și al ratelor dobânzilor.
Având în vedere că presiunea asupra costurilor este cea mai mare provocare cu care se confruntă ocupanții în 2023, iar componenta de real estate este de obicei a doua cea mai mare categorie de cheltuieli pentru o companie, după angajați, chiriașii acordă o atenție deosebită modalităților prin care le pot reduce: prin diminuarea suprafețelor închiriate, prin subînchirierea unor părți din spațiile pe care le ocupă, prin prezervarea spațiilor subutilizate sau neutilizate, dar și prin extindere pe piețe cu costuri mai mici.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
Totuși, chiriașii sunt dispuși să cheltuiască bani pentru investițiile potrivite – clădiri sustenabile, cu certificări verzi, sau spații ce oferă condiții de a crește prezența și implicarea angajaților. Focusul companiilor asupra standardelor ESG a accelerat în ultimii doi ani. Chiriașii apreciază contribuția pe care o poate avea asupra mediului implementarea de măsuri de sustenabilitate în designul spațiilor de birouri și în strategiile privind portofoliile imobiliare. În consecință, ocupanții sunt dispuși să plătească cu peste 20 la sută mai mult pentru clădirile verzi, sustenabile.
”Viziunea asupra birourilor este în plin proces de schimbare și vedem acest lucru și pe piața românească. Această schimbare de paradigmă devine un motor al pieței de închiriere a spațiilor de birouri, un generator de cerere pentru servicii de consultanță, dincolo de cele de intermediere imobiliară. Mai mult ca niciodată, chiriașii, dar și proprietarii, conștientizează valoarea adăugată pe care un consultant imobiliar o poate aduce într-un proces de calibrare a nevoii de spații de birouri, de identificare a celor mai bune soluții de acomodare și negociere a termenilor unui contract”, spune Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.
Sondajul a analizat și strategiile companiilor privind utilizarea spațiilor de birouri, precum și modul în care acestea sunt configurate pentru a oferi cele mai bune condiții pentru implementarea modelului de muncă hibrid și pentru a încuraja angajații să revină în birouri. Companiile menționează că vor aloca mai mult spațiu pentru zonele comune care să stimuleze creativitatea și inovația. Ponderea acestor spații va ajunge la 40-50 la sută din suprafața birourilor, față de 20-30 la sută, cât reprezenta înainte de pandemie.
Angajatorii consideră că asigurarea unui spațiu de lucru flexibil și unei autonomii pentru angajați de a lucra de unde doresc reprezintă o modalitate de a atrage și de a reține talentele în companie. Pe de altă parte, zonele ultracentrale și centrale sunt preferatele ocupanților de spații de birouri, însă când vine vorba de recrutarea angajaților, aceștia nu se limitează doar la orașul în care au sediile, ci se uită oriunde în lume, profitând de avantajul muncii remote.
Un element ce reiese din sondaj se referă la faptul că tot mai multe companii au o viziune mult mai clară asupra nevoii de spații de birouri pentru următorii ani. Circa 60 la sută dintre respondenți intenționează să reducă spațiile pe care le operează acum, iar simultan pun accent pe optimizarea spațiilor cu facilități și servicii pentru a crește gradul de utilizare a birourilor și pentru a oferi mai multe experiențe angajaților.
Sondajul a fost realizat prin intervievarea a 180 de companii, care au 9,6 milioane de angajați și ocupă aproape 70 milioane mp de birouri.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Serviciile principale ale companiei sunt consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.