Analiză: Procentul de femei aflate în poziții de management, în sectorul construcțiilor, este în creștere

Preocupată de tendințele, prioritățile și strategiile pentru construcții, arhitectură și design interior, dar și pentru incluziune și diversitate, PlanRadar a realizat o analiză a evoluției numărului și a posturilor ocupate de femei în industria construcțiilor. 

Raportul privind decalajul între femei și bărbați în 2022, publicat de Forumul Economic Mondial, avertizează că progresele în materie de egalitate de gen au stagnat din cauza “consecințelor economice și sociale ale pandemiei și ale conflictului geopolitic” și ar putea chiar să se inverseze.

În Europa, femeile reprezintă zece la sută din forța de muncă din construcții, un procent aflat în continuă creștere. În SUA, numărul celor care au ales acest domeniu a atins niveluri istorice. Peste Ocean, 37 la sută dintre angajații noi cu studii superioare sunt femei.

La nivel mondial, Marea Britanie are cel mai mare procent de femei care lucrează în construcții, raportat la numărul de angajați (14 la sută), urmată de SUA (11 la sută) și Europa (zece la sută). La nivel internațional, angajatele PlanRadar reprezintă 43 la sută din totalul numărului de angajați. Scăderea diferenței de salarizare între femei și bărbați, diversificarea competențelor și asigurarea unui mediu sigur de lucru oferă femeilor mai multe oportunități în industrie.

În România, forța de muncă feminină din mediul urban a avut o evoluție spectaculoasă. După 1997, femeile au început să domine masa persoanelor angajate în câmpul muncii. Tot mai mulți bărbați treceau la statutul de neangajat, din cauza concedierilor în masă din minerit, metalurgie și construcții.

Sursa: PlanRadar

Datele continuă să reflecte însă dezechilibre majore și inegalități economice de gen. În 2020, sub 13 la sută din totalul angajaților în construcții erau femei. În timp ce volumul lucrărilor de construcții a crescut cu zece la sută, în aprilie 2020 vs. aprilie 2019, și cu 19 la sută în decembrie 2022 vs. decembrie 2021, numărul angajaților bărbați este în creștere. Între 2019 și 2021, numărul femeilor în acest domeniu a scăzut constant.

Tendințele pentru 2023 includ creșterea numărului de femei angajate în planificare (management) și scăderea celor angajate în execuție, construcții și finisaje. Deși statisticile confirmă scăderea numărului de angajați femei în construcții, sunt și vești bune: dezechilibrul nu este atât de mare în roluri de leadership, unde 45 la sută dintre posturi sunt ocupate de femei. 

Avantajele unei echipe mixte de lucru

Eficiență. În echipele de lucru preocupate de incluziune și diversitate, se observă o creștere a eficienței proiectului, ca urmare a schimbului constant de idei și perspective diferite, care oferă de obicei soluții și abordări inovatoare.

Imagine publică cu rezultat în business. Creșterea diversității genurilor și echilibrarea numărului de femei și bărbați în poziții de conducere pot îmbunătăți semnificativ imaginea publică a companiei în fața investitorilor și a clienților, ceea ce poate conduce la o creștere a vânzărilor.

Cele mai căutate posturi pentru femei sunt cele de Project Manager, Consultant Real Estate și inginer. Pentru creșterea diversității de gen, există posturi disponibile și ocupate de femei în posturi precum operator de macara, diriginte de șantier etc.

Project Manager. Are responsabilitatea coordonării tuturor etapelor procesului de construcție, gestionarea timpului, controlul calității și al costurilor, colaborarea cu arhitecții, inginerii, furnizorii;

Consultant Real Estate: Presupune interacțiune și comunicarea și este un job cu program flexibil;

Inginer (inginer civil): Presupune gestionarea unui proiect complex de construcții, cu responsabilități de infrastructură și proiect final al clădirii.

Fondată în 2013, în Austria, PlanRadar digitalizează toate procesele zilnice și comunicarea în domeniul imobiliar și al construcțiilor, conectează părțile implicate în proiect și oferă acces în timp real la date valoroase ale proiectului, ceea ce permite echipelor să ajungă la o calitate mai bună, să reducă costurile și să realizeze lucrările mai rapid. Disponibilă pe 65 de piețe, PlanRadar este utilizată de peste 120.000 de profesioniști pentru a urmări, pentru a se conecta și pentru a rezolva probleme pe șantier și în afara lui.

Prin digitalizarea fluxurilor de lucru, PlanRadar reduce frecvența erorilor, economisește timp pentru toate părțile implicate și permite creșteri ale eficienței: clienții raportează economii de până la șapte ore de lucru pe săptămână.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share