Aproape jumătate dintre joburile propuse în 2024 pe eJobs vin de la angajatorii mici și foarte mici: +50.000

De la începutul anului, aproape 7.500 de companii mici și foarte mici, cu cel mult 50 de angajați, au propus mai mult de 50.000 de joburi pe platforma de recrutare eJobs.

Raportat la cele 120.000 de joburi postate de toți angajatorii, numărul reprezintă aproape jumătate dintre posturile disponibile. Următoarele cele mai active companii sunt cele care au 51-250 de angajați și abia apoi cele foarte mari, cu peste 250 de angajați.

“Și pe acest segment de angajatori, retailul rămâne domeniul cu cele mai multe joburi disponibile – 12.000, postate în ultimele cinci luni. 9.000 de locuri de muncă au fost postate de angajatorii din servicii, 6.200 de cei din turism și 6.000 de cei din construcții. Mai mult de trei sferturi dintre aceste joburi sunt în România, zece la sută din afara țării și circa cinci la sută sunt joburi remote”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, liderul pieței de recrutare online din România.

Nevoia cea mai mare de candidați vine din partea companiilor mici și mijlocii din București și Ilfov, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Timișoara și Constanța. Profilul căutat cel mai frecvent este cel al candidaților entry-level (cu cel mult doi ani de experiență), urmați de candidații mid-level (2-5 ani de experiență), dar și de cei care nu au deloc experiență. Seniorii (+5 ani de experiență) și managerii reprezintă categoriile cel mai puțin vizate de angajatorii mici și foarte mici.

“Ca element de specificitate pentru acest segment de companii, vedem o disponibilitate crescută, comparativ cu companiile mai mari, de a angaja part time și sezonier/ pe bază de proiect. Din numărul total de joburi part-time, mai mult de jumătate sunt postate de companiile cu cel mult 50 de angajați. Procentul crește și mai mult în cazul locurilor de muncă pe bază de proiect, unde 75 la sută din total aparține companiilor mici și mijlocii. Nu vedem însă și o cultură a internship-urilor. Acestea rămân mai degrabă în zona companiilor mari, multinaționale”, explică Bogdan Badea.

Aceste companii sunt, în schimb, mult mai deschise la publicarea salariilor în anunțurile de angajare. La nivel general, salariile sunt menționate în 36 la sută dintre anunțuri. În cazul companiilor mici și foarte mici, acest procent trece de 50 la sută. Companiile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență sunt cele din retail, servicii, turism, transport/ logistică și call center/ BPO.

Potrivit datelor oficiale, la începutul lunii mai, numărul microîntreprinderilor active în România era de 413.466. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Este platforma de locuri de muncă din România care verifică manual toate anunțurile și companiile. Aici apar anunțuri cu salarii afișate, joburi din toate domeniile și industriile, locuri de muncă remote și în străinătate. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share