Aproape o treime dintre români lucrează în multinaționale. Companiile din Germania, Franța și SUA au cei mai mulți salariați în România

Foto: master1305 @ freepik

Aproape 30 la sută din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În 2022, un procent de 29,2 la sută din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate. 21,7 la sută din numărul total de salariaţi activau în grupurile de întreprinderi multinaţionale controlate din primele zece ţări, precizează INS.

Sursa: insse.ro

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1 la sută), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11,2 la sută) iar pe trei sunt cele controlate din SUA (9,3 la sută).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în Industria prelucrătoare (9,3 la sută), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3 la sută) şi Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9 la sută).

În subgrupurile de întreprinderi controlate din Franţa, 4,5 la sută dintre salariaţi se regăsesc în secţiunea Industria prelucrătoare, 2,3 la sută în Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4 la sută se regăsesc în secţiunea Informaţii şi comunicaţii. Subgrupurile de întreprinderi controlate din SUA au cei mai mulţi salariaţi în secţiunile Industria prelucrătoare (3,8 la sută) şi Informaţii şi comunicaţii (2,8 la sută). 

Sursa: insse.ro

În România, în 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 rezidente şi 90.669 multinaţionale (606 controlate din interior și 90.063 controlate din străinătate). Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional, peste șase la sută erau rezidente (6.036 grupuri). Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, identificate în România, 14.553 sunt controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 de persoane fizice străine.

Repartizarea grupurilor de întreprinderi pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea îşi desfăşoară activitatea în Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (32 la sută din totalul grupurilor de întreprinderi); Construcţii (12 la sută); Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice și Industria prelucrătoare (câte zece la sută) și Tranzacţii imobiliare (opt la sută).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (18 la sută); Construcţii (11 la sută); Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11 la sută); Industria prelucrătoare (zece la sută); Alte activităţi de servicii (opt la sută).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share