Brașov: Peste 200 de elevi din clasele a IX-a și a X-a construiesc 25 de imprimante 3D, cu ajutorul specialiștilor de la Schaeffler

AMBIȚIE. Alături de instructorii din Centrul de Formare, elevii parcurg fiecare pas din procesul de realizare a unui produs la imprimanta 3D.

Schaeffler România dezvoltă un proiect unic la nivel național, prin care elevii Centrului de Formare Profesională, alături de instructorii lor, vor construi 25 de imprimante 3D.

Scopul principal al proiectului este acela de a schimba modul tradițional de învățare pentru elevi, cu un nou model în care digitalizarea joacă rolul central. Prin implementarea noilor metode digitale (predare prin materiale video, lecții digitale cu explicații pas cu pas), procesul de învățare este eficientizat, iar elevii își pot îmbunătăți abilitățile practice și se pot identifica mai ușor cu produsul final al muncii lor – în acest caz, realizarea componentelor imprimantelor 3D.

Proiectul are și rolul și de a le deschide orizontul tinerilor spre lumea tehnologiei 4.0, de a-i motiva și familiariza cu mecanismele din spatele unui proces de producție, cum se ajunge din punctul A în punctul Z, învățând din practică, prin propriile experiențe.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Cum a început povestea imprimantei 3D?

Ideea a avut ca inspirație un proiect similar, dintr-o locație Schaeffler din Germania, unde o echipă de specialiști a construit o imprimantă 3D, utilizată intern de echipa locației. Inspirați de ideea colegilor de acolo, instructorii Centrului de Formare din Schaeffler România au adus proiectul construirii imprimantelor 3D și aici. Pe baza propriilor cunoștiințe, a desenelor tehnice și a informațiilor adiționale, obținute prin research, instructorii au construit o imprimantă 3D nou-nouță, în mai puțin de cinci luni.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Realizarea primelor produse a adus cu sine multe provocări, de la cum trebuie pregătită materia primă la cum se configurează efectiv imprimanta, și toate acestea le-au stârnit interesul pentru dezvoltarea proiectului la un nivel mult mai larg: implicarea a 216 elevi de clasa a IX-a și a X-a din Centrul de Formare în producerea componentelor și asamblarea unei imprimante. Obiectivul final este construcția a 25 de astfel de dispozitive, în doi ani, timp în care elevii vor avea parte și de un training de utilizare în mod corespunzător a imprimantelor.

Proiect unic în România

Proiectul dezvoltat de Schaeffler este unic la nivel național. Centrul de Formare din Schaeffler România este prima instituție de acest gen, în mediul preuniversitar, care a venit cu o astfel de inițiativă pentru elevii săi, în țară. Cei 216 de tineri sunt împărțiti în echipe de lucru, de câte 4-6 persoane. Împreună cu instructorii, vor realiza una până la trei componente ale imprimantei.

Cu ajutorul imprimantei 3D construite chiar de ei în 2019, instructorii din Centrul de Formare au realizat zeci de produse, ce au ca scop promovarea activității derulate de elevii de aici către viitoarele generații și care pot fi admirate la evenimente dedicate lor, precum Târgul Liceelor de la Brașov, evenimente Schaeffler interne, Ziua Porților Deschise la Centrul de Formare sau târgul caritabil organizat de elevii Campusului Tehnic Brașov.

Înscrieri în noul an școlar la Campus Tehnic

Campus Tehnic Brașov este un promotor al meseriilor pe care tinerii le pot învăța în companii cunoscute, așa cum este și Schaeffler. Echipa campusului a dat start preînscrierilor pentru o nouă generație care își dorește să descopere mai multe despre meseriile viitorului și despre oportunitățile pe care un elev le are aici: bursă lunară, practică la compania dorită, transport asigurat și învățarea unor meserii căutate pe piața muncii. Informații suplimentare pot fi găsite aici. campustehnicbrasov.ro

DESPRE GRUPUL SCHAEFFLER

Este un furnizor integrat pentru sectoarele auto și industriale și lider pe plan mondial în acest domeniu. Portofoliul său include componente de înaltă precizie și sisteme pentru motor, transmisie și șasiu, precum și soluții pentru lagăre de rostogolire și de alunecare, pentru o multitudine de aplicații industriale. Compania a generat vânzări de aproximativ 14,4 miliarde de euro în 2019. Cu circa 86.500 de angajați, este una dintre cele mai mari întreprinderi de familie din lume și, cu aproximativ 170 de locații în peste 50 de țări, are o rețea mondială de locații de producție, centre de cercetare și dezvoltare societăți de desfacere a produselor. Cu aproape 2.400 de cereri de brevete în 2019, Schaeffler este a doua cea mai inovatoare companie din Germania, conform Oficiului German de Brevete și Mărci.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share