Banner

Săptămâna de lucru de 4 zile, în România: angajații și-o doresc, dar 6 companii din 10 o privesc cu reticență

Săptămâna de lucru de patru zile revine în atenția jucătorilor de pe piața muncii, întrucât cel mai mare experiment internațional în acest sens s-a încheiat de curând și a avut rezultate pozitive.

În Marea Britanie, 92 la sută dintre companiile care au testat formatul cu patru zile lucrate, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, iar 30 la sută vor îl adopta definitiv. Deși ar revoluționa dinamica pe piața muncii din România, doar patru din zece companii ar accepta această formulă de lucru, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

După anii în care pe piața muncii au predominat tendințele legate de demisie sau reducerea efortului la job, această măsură ar fi binevenită pentru a spori retenția angajaților. Codul Muncii permite redistribuirea activității pe durata a patru zile lucrătoare, în loc de cinci, deci angajatorii decid dacă sunt dispuși să reducă numărul de zile lucrate.

Deși 80 la sută dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu zece ore pe zi, 40 la sută dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și, implicit, productivitatea. Aproape 35 la sută sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

În ziua liberă, respondenții ar face mai multe activități în familie (59 la sută), s-ar ocupa de sarcinile administrative, de care nu se pot ocupa în timpului programului de lucru (44 la sută), ar dedica mai mult timp pasiunilor și hobby-urilor (40 la sută) sau s-ar odihni (39 la sută). Cu alte cuvinte, ziua liberă ar contribui la un stil de viață mai echilibrat.

“Așa cum munca remote era privită ca excepție înainte de pandemie, așa pare să fie și săptămâna scurtă de lucru acum. Nu e de mirare că o astfel de tendință este atât de bine primită în rândul angajaților, mai ales după impactul asupra bunăstării psihice al ultimilor ani. Angajații vor mai mult timp liber, ca să se deconecteze de presiunea de la job, să se dedice familiei și celor dragi sau să investească în activități cu impact în sănătatea fizică și psihică. Angajatorii ar trebui să fie deschiși la o astfel de măsură, fiindcă va ajunge să fie cel puțin la fel de apreciată cum e acum flexibilitatea și va contribui la atragerea și retenția angajaților valoroși. În plus, se pot găsi formule de distribuire a activității care să asigure prezența unei părți dintre angajați la birou în fiecare zi lucrătoare, așa încât să se plieze pe programul clienților”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Reducerea săptămânii de lucru ar avea un efect pozitiv și asupra modului de lucru. Potrivit sondajului BestJobs, patru din zece angajați lucrează în sistem hibrid, iar 29 la sută își desfășoară activitatea în totalitate remote și 28 la sută doar de la birou. Sistemul hibrid este implementat diferit de la o companie la alta. Cei mai mulți (37 la sută) lucrează o singură zi de la birou și patru de acasă. Alți 28 la sută merg la sediu două zile pe săptămână, 20 la sută fac naveta aceasta trei zile pe săptămână și 14 la sută lucrează o singură zi de acasă.

Sondajul a fost realizat în februarie, cu 2.223 respondenți din rândul angajaților și 254 de reprezentanți ai companiilor.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 23 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share