Banner

Ce joburi au căutat românii în 2022: posturile de inginer, contabil și șofer, în topul preferințelor candidaților

Aproape 8,5 milioane de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro, de candidații aflați în căutarea unui loc de muncă.

Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piața muncii din acest punct de vedere. Numărul de candidaturi atrase ajunge la circa zece milioane până în acest moment.

“Pentru că a fost un an bun nu doar din perspectiva numărului de locuri de muncă scoase pe piață, ci și a salariilor oferite, am văzut multe mișcări în segmentul de specialiști, care au avut parte de o plajă generoasă pentru negocieri salariale, dar și în cel al candidaților aflați la început de carieră, respectiv cei din categoria 18-24 de ani. Ei au fost mai activi ca oricând, atât din punctul de vedere al prospectării pieței, cât și al candidaturilor efective”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cu 58.000 de căutări pe site, joburile de inginer au fost cele mai căutate, anul acesta. Vârfurile de categorie au fost inginerii constructori, inginerii mecanici și inginerii de instalații. Contabilii ocupă locul secund, cu 39.000 de căutări. Urmează șoferii, pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaților.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al angajaților în inginerie este 4.500 de lei, 3.900 pentru angajații din contabilitate și 3.500 pentru cei din transporturi/ distribuție. Pentru aceleași domenii, angajatorii au postat, în 2022, peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru șoferi (48.000), urmați de ingineri (28.000) și contabili (25.000).

“Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă. Ele adună nu doar un număr mare de căutări, ci și 13,1 la sută din totalul de candidaturi anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. În ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu circa 25 la sută mai mare decât în 2021”, arată Bogdan Badea.

Alte posturi care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist ori specialist în resurse umane. Lor li se alătură și cuvinte-cheie ce indică interesul pentru anumite domenii precum resurse umane, call-center sau vânzări. Finalul de an arată, totuși, o scădere a interesului pentru joburile de inginer și pentru cele part time și remote, dar marchează creșteri pentru contabili, șoferi și economiști.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share