Producător de componente destinate seringilor cu microlitru, Hamilton Central Europe aniversează, în acest an, cinci ani de la începerea activității în România în 2013. Odată cu deschiderea sediului din județul Timiș, România a devenit a doua țară din Europa, după Elveția, în care Hamilton desfășoară activități de producție.
În fabrica din Giarmata, Hamilton Central Europe produce instrumente de precizie ridicată, folosite în laboratoarele de analiză și cercetare (seringi de mare precizie, pompe, valve, ace, module de pipetare) și accesorii pentru aparatura medicală. Produsele ajung pe piețele de profil din Europa, Asia și Africa de Sud, în mare parte în laboratoare de cercetări științifice, laboratoare de aplicații analitice și secții de terapie intensivă. Corina-Aurora Kovacs, Administrative Director & Head Of Human Resources, Hamilton Central Europe, are în “grijă” 160 de angajați, iar numărul lor crește “cumpătat”.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?
CORINA-AURORA KOVACS: Cred că a început așa cum încep cele mai frumoase aventuri: din întâmplare. Aș minți dacă aș spune că asta mi-am dorit să fac toată viața. Prin facultate nici nu știam prea bine ce înseamnă Resurse Umane. 🙂
Mi-am început activitatea profesională ca economist, dar făceam de toate. A trebuit să interacționez cu oameni din toate categoriile sociale, profesionale, de diferite vârste și culturi, cu viziuni diferite asupra lucrurilor. Cred că tocmai acest lucru m-a învățat să nu judec pe nimeni, să nu pun etichete, să fiu diplomată și – lucrul de care mă bucur cel mai mult – să învăț de la fiecare câte ceva. De aici și până la Resurse Umane nu a fost decât un pas.
Care sunt principalele calități pe care le căutați la un candidat?
Deși poate suna ca un clișeu, întotdeauna caut la un candidat calitatea sa de OM. Dacă la interviu considerăm că personalitatea candidatului nu rezonează cu valorile Hamilton sau cu echipele din care va face parte, atunci pregătirea profesională nu îi este suficientă ca să devină colegul nostru. Au fost situații în care, din diverse motive, a trebuit să fac compromisuri, dar aproape de fiecare dată deciziile s-au dovedit a fi greșite. Dar știți cum se spune: din greșeli învață omul. 🙂
Nu pot spune că am întrebări preferate. Întotdeauna le adaptez în funcție de candidat. Nu îmi plac întrebările “din cărți” și, prin urmare, nici răspunsurile “din cărți”. Trist este că unii candidați chiar au impresia ca au succes cu astfel de răspunsuri.
Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?
Nu pot spune că am întrebări preferate. Întotdeauna le adaptez în funcție de candidat. Nu îmi plac întrebările “din cărți” și, prin urmare, nici răspunsurile “din cărți”. Trist este că unii candidați chiar au impresia ca au succes cu astfel de răspunsuri. Încercăm, pe cât putem, să nu transformăm interviul într-un “tir” de întrebări cu răspunsuri directe, ci mai degrabă într-un dialog deschis, într-o atmosferă relaxată.
Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.?
Dacă ar fi să comparăm procesele de recrutare de azi cu cele de acum cinci ani, atunci da, este mai dificil să găsim oamenii potriviți. Un proces de recrutare este o adevărată vânătoare de talente. Cred ca evoluția pieței muncii din zonă își spune cuvântul și în ceea ce ne privește, prelungind puțin procesele de recrutare.
Ce planuri de recrutare are Hamilton Central Europe, pe termen scurt, mediu și lung?
Hamilton Central Europe este încă la început de drum. Are în prezent 160 de angajați și este în plină dezvoltare. Până acum nu au existat creșteri spontane și foarte mari de personal. Periodic apar proiecte noi, departamente noi, provocări noi. Încercăm, însă, să fim cumpătați și să ne planificăm resursele în așa fel încât să nu creăm haos.
Nu de puține ori, specialiștii ni i-am creat. Atunci când nu am putut promova din interior, i-am căutat în exterior. Pentru asta ne bazăm foarte mult pe recomandările interne, dar și pe ajutorul partenerilor noștri.
Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?
Pe lângă pachetele salariale motivante, le oferim angajaților noștri un mediu de lucru plăcut, colegi tineri și foarte faini, tehnologie de ultimă generație, posibilitatea de a învăța lucruri noi prin intermediul programelor de training intern sau extern, precum și posibilitatea de a se dezvolta și de a avansa profesional. Iar pentru ca ne place să îmbinăm munca cu distracția, organizăm periodic petreceri, team building-uri, ieșiri cu echipa etc.
Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?
Nu de puține ori, specialiștii ni i-am creat. Atunci când nu am putut promova din interior, i-am căutat în exterior. Pentru asta ne bazăm foarte mult pe recomandările interne, dar și pe ajutorul partenerilor noștri. Credem cu tărie că prin reputația bună, dată de mulțumirea propriilor angajați, putem atrage oameni de valoare.
Nu de mult timp, am început să participăm și la diferite evenimente și târguri de profil, și să investim (timp, imaginație și suflet) în brandul de angajator.
Nu este nimic rău în a-ți dori să ajungi manager, dar sunt de părere că trebuie să începi de jos, cu pași mici, să muncești mult, să înveți multe și să dovedești mai întâi că ești capabil. Prea puțini sunt dispuși să facă acest sacrificiu și să aibă răbdare.
Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?
Îmi vine în minte un citat al lui Zig Ziglar, pe care îl avem și noi expus pe un perete în companie: “There is no elevator to succes. You have to take the stairs”.
Din păcate, o mare parte din tineri își doresc să ajungă în vârf imediat după terminarea studiilor. Nu este nimic rău în a-ți dori să ajungi manager, dar sunt de părere că trebuie să începi de jos, cu pași mici, să muncești mult, să înveți multe și să dovedești mai întâi că ești capabil. Prea puțini sunt dispuși să facă acest sacrificiu și să aibă răbdare. Cred cu tărie că, dacă îți place ceea ce faci, nu ai cum să te plafonezi. Tot timpul ai de învățat.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR?
Sunt de părere că în domeniul Resurselor Umane nu trece o zi fără să iei o decizie importantă. Uneori sunt decizii bune, alteori mai puțin bune. Uneori sunt decizii simple, alteori extrem de dificile. De cele mai multe ori, însă, aceste decizii îi afectează și pe alții. De asta trebuie să ții cont când iei o decizie. Și, cel mai important, să știi să îți asumi consecințele acestor decizii.