Cum îi „îndulcește” o româncă pe canadieni, cu sculpturile ei din ciocolată

Foto: Canadian Immigrant

După trei decenii, numele „Nadia” face din nou ravagii în Canada. Nu în Montreal, ci în Toronto, și nu în lumea sportului, ci a ciocolatei.

Oamenii care privesc în vitrina magazinului Nadia Chocolates, din Toronto, au senzația că se află în fața unui muzeu. Sculpturile din ciocolată expuse par prea bune pentru a fi mâncate. Ionela Cristea, proprietarul magazinului, nu și-a imaginat niciodată că, într-o zi, va conduce o afacere în acest domeniu, scrie Canadian Immigrant. Ionela a crescut în România comunistă, unde ciocolata era un lux pe care nu și-l permiteau mulți copii. Când a ajuns în Canada, unde era din belșug, dragostea Ionelei Cristea pentru dulciuri nu s-a stins. Dimpotrivă.

Ionela nu a devenit ciocolatier imediat după sosirea în Canada. Timp de șapte ani, a lucrat ca tehnician în laboratorul medical al unui spital. La un moment dat, a realizat că altul trebuie să fie drumul ei. „Tocmai împlinisem 40 de ani. Am decis că este timpul pentru o schimbare”, mărturisește canadianca de origine română. O excursie în Europa i-a dat ideea pentru o afacere. Se afla la Paris și, după ce luase la rând mai multe magazine de dulciuri, unui i-a atras atenția. Vindea sculpturi din ciocolată. Ionela căuta cadouri pentru cei de acasă și s-a gândit că acesta ar fi cel mai potrivit. A renunțat să cumpere, fiindcă s-a gândit că transportul ciocolatei îi va da bătăi de cap. Totuși, atunci când a revenit la Toronto, a căutat un magazin precum cel din Paris. Nu l-a găsit, așa că a decis să deschidă ea unul.

A obținut un împrumut de la Futurepreneur, o organizație non-profit ce le oferă finanțare, îndrumare și sprijin tinerilor proprietari de afaceri, și a primit o mână de ajutor din partea municipalității din North York, care a pus-o în legătură cu experți în servicii alimentare. În noiembrie 2014, după două luni de training la Roma, Ionela a deschis Nadia Chocolates, în zona Baby Point din Toronto. Succesul nu a întârziat să apară. Secretele? Gustul și prezentarea. Până la forma finală, sculpturile din ciocolată trec prin mai multe etape. Poate dura trei-patru zile până să ajungă la forma finală. În perioada Valentine’s Day, de Paști sau de Crăciun, Nadia Chocolates face față cu greu comenzilor. De asemenea, multe petreceri de nuntă se bucură de produsele sale. „Ne-am dorit să creăm un produs de lux, unul cu care oamenii să se mândrească, atunci când îl primesc. În zilele noastre, oferirea de cadouri a devenit o rutină prea comercială”, crede Ionela Cristea.

Numele magazinului nu este ales întâmplător. Canada este țara în Nadia Comăneci a devenit celebră, după ce a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii, la Olimpiada din 1974. „Asta urmărim și noi: să atingem perfecțiunea, prin design și gust”, spune Ionela Cristea. Încă n-a apucat să-i spună Nadiei Comăneci că i-a „împrumutat” numele, pentru afacerea sa, dar speră să aibă această ocazie într-o bună zi.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share