Cât de simplu este procesul de înființare a unui SRL în România, comparativ cu Cehia, Ungaria sau Polonia 

Specialiștii Accace, una dintre principalele companii de consultanță de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Est, au analizat aspectele juridice care țin de înființarea unui SRL (Societate cu răspundere limitată) în România, comparativ cu alte țări precum Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și Ucraina.

România înregistrează printre cele mai scăzute valori ale capitalului și contribuției minime din regiune, dar și una dintre cele mai mici durate a procedurii de înregistrare a companiei. Potrivit analizei Accace, în toate cele șase țări analizate, fondatorii pot fi persoane fizice sau juridice. Numărul lor este limitat până la 50 de persoane, atât în România, cât și în Slovacia. În celelalte țări, numărul fondatorilor unei companii este nelimitat. 

În topul țărilor cu cea mai mică valoare a capitalului minim se află Cehia, cu 1 CZK (circa 0,041 euro), urmată de România, cu un leu (circa 0,20 euro), Polonia – 5.000 PLN (circa 1.066 euro), Slovacia – 5.000 euro, și Ungaria – trei milioane HUF (circa 7.360 euro).

În ceea ce privește contribuția minimă a companiilor de tip SRL, primul loc este deținut tot de Cehia, cu 1 CZK (circa 0,041 euro), urmată de România – un leu, Ungaria – 100.000 HUF (circa 245,72 euro), Slovacia – 750 euro și Polonia – 5,000 PLN (circa 1.066 euro). 

Durata procedurii de înregistrare a unui SRL de către autoritățile competente diferă de la 24 de ore pentru Ucraina (după depunerea documentelor la un registru de stat), de la o zi la 15 zile lucrătoare în Ungaria, trei zile lucrătoare în România, 10-15 zile lucrătoare în Slovacia, două-trei săptămâni în Cehia și două-patru săptămâni în Polonia.

Din datele prezentate de Accace, în România, din 2017, au fost eliminate taxele de înregistrare la Registrul Comerțului pentru constituire. Sunt aplicabile doar cele de publicare în Monitorul Oficial, iar în Ucraina nu se percepe taxă de stat pentru înregistrare.

Sursa: Accace Romania

Taxele de înregistrare plătite pentru înregistrarea unui SRL în Polonia este de 600 PLN (circa 128,03 euro) sau 350 PLN (circa 74,69 euro) în cazul înregistrării prin platforma S24, în Slovacia este de 150 euro, în Ungaria de 100.000 HUF (circa 245,78 euro), iar în Cehia de 6.000 CZK (circa 246,59 euro).

Informațiile complete din analiza realizată de specialiștii Accace pot fi accesate pe website-ul companiei.

DESPRE ACCACE ROMÂNIA

Prezentă pe piața locală din 2007, a înțeles nevoia clienților de a avea toate procesele interne gestionate sub o singură umbrelă și a devenit un partener proactiv de servicii complete de consultanță și externalizare. Oferă servicii de contabilitate, raportare, salarizare, administrare de personal și consultanță fiscală, corporate și juridică, printr-un cabinet de avocatură afiliat.

La nivel de grup, dispune de experiența a peste 800 de specialiști în gestionarea proiectelor globale de externalizare a proceselor contabile și de salarizare la scară mică și mare. Are un portofoliu cu peste 2.000 de clienți din diverse industrii.

Pe plan internațional, Accace operează ca Accace Circle, o comunitate de business formată din furnizori de servicii BPO și consultanți, care asigură clienților săi o experiență unificată, personalizată și de înaltă calitate. Acoperă peste 50 de locații prin aproape 2.500 de profesioniști, sprijină peste 15.000 de clienți, în mare parte companii locale și internaționale din topul Fortune 500, și procesează cel puțin 200.000 de fluturași de salariu pe lună, la nivel global.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share