Doi din trei angajați au “câștigat” kilograme în plus din cauza muncii de birou

Cele mai multe persoane se așteaptă ca o viață profesională activă să le ajute să-și mențină greutatea, însă, potrivit unui studiu eJobs – cea mai mare platformă de recrutare online din România -, doi din trei angajați spun că s-au îngrășat în ultimul an.

Respondenții la sondaj menționează lipsa sportului, oboseala și mesele neregulate printre motivele principale responsabile de creșterea în greutate. Pentru cei 66 la sută dintre participanții la sondaj care spun că s-au îngrășat în ultimul an, lipsa practicării unui sport este considerată cauza principală. 85 la sută dintre ei enunță acest factor.

Aproape jumătate (48 la sută) dintre cei care s-au îngrășat în ultimul an au luat în plus cinci kilograme, 38 la sută au luat între cinci și zece kilograme, iar restul de 14 la sută au acumulat peste zece kilograme. 58 la sută dintre participanții la sondaj nu au fost la sală sau nu au practicat nici un sport, în ultimele șase luni, fiindcă au fost prea obosiți sau nu au avut timp. Cei care practică regulat sportul se află și în grupul respondenților care și-au menținut greutatea: 29 la sută merg la sală sau fac sport cel puțin o dată pe săptămână.

În topul motivelor din cauza cărora angajații au acumulat kilograme în plus se mai regăsesc oboseala și mesele neregulate. Acestea au fost alese de circa 70 la sută dintre respondenți ca fiind vinovate într-o proporție mare și foarte mare de acest aspect. Nivelul ridicat de stres se remarcă drept un indicator important în procesul de îngrășare. 70 la sută dintre cei care se confruntă cu niveluri de stres mari și foarte mari spun că s-au îngrășat în ultimul an.

Majoritatea persoanelor care s-au îngrășat mănâncă pe fond de stres, consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi și se culcă după ora 23. 75 la sută dintre cei chestionați consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi (pâine, covrigi, paste, cartofi, dulciuri), iar aproape jumătate consideră că snacks-urile se numără printre factorii ce cauzează creșterea în greutate.

Dintre cei care declară că s-au îngrășat în ultimul an, jumătate (49 la sută) consumă produse care conțin făină și zahăr, de câteva ori pe zi. “Alimentația sănătoasă nu înseamna o dietă strictă, ci ne ajută să avem o stare generală de bine și mai multă energie. Este important să conștientizăm că aceste lucruri sunt posibile cu o alimentație potrivită și cu respectarea orelor de somn. Nutriția nu este esențială doar pentru siluetă. Ea joacă un rol mai important pentru sănătatea noastră și pentru felul în care arătăm și funcționăm”, spune Valentin Bunea, Founder & Managing Partner al centrului de nutriție Body Engineering.

Potrivit studiului, 61 la sută dintre cei care au crescut în greutate merg la somn după ora 23. În același timp, grupul persoanelor care și-au mentinut greutatea are cea mai mare pondere (50 la sută) pentru categoria celor care merg la somn devreme, până în ora 23. Mâncatul pe fond de stres reprezintă, pentru doi din trei chestionați, un motiv principal din cauza căruia au luat în greutate.  Mâncatul ca răspuns la stres, depresie, tensiune, nervozitate, furie sau singurătate duce treptat la îngrășarea nedorită.

Grăsimile alimentare contribuie la îngrășare?

Majoritatea celor chestionați (87 la sută) consideră grăsimile alimentare responsabile de îngrășare sau boli cardiovasculare. “Esențial în procesul de slăbire este să înlocuim carbohidrații cu o sursă sănătoasă de grăsimi. Corpul folosește energia de la ultima masă consumată, iar pentru a ajunge la grăsimi ar trebui să ardă zahărul din organism. Este important într-o dietă sănătoasă să excludem complet dulciurile, produsele făinoase, carbohidrații și să mergem la culcare înainte de ora 23”, explică Valentin Bunea.

Cât costă masa de prânz a angajaților români

Doi din zece participanți (19 la sută) la sondaj obișnuiesc să sară peste masa de prânz în zilele de lucru, 37 la sută dintre ei iau prânzul pe birou, o altă treime (32 la sută) mănâncă în sala de mese și doar zece la sută ies la cantină/restaurant. Mai puțin de jumătate (43 la sută) își aduc pachet de acasă pentru masa de prânz. O treime (29 la sută) își cumpără mâncare gătită de la cantină/restaurant, 15 la sută preferă snacks-urile, iar 11 la sută mâncarea fast-food sau pizza. Majoritatea (75 la sută) respondenților alocă sub 15 lei pentru masa de prânz. O treime (32 la sută) alocă sub zece lei, 43 la sută cheltuiesc între zece și 15 lei, 19 la sută – între 15 și 20 de lei și doar șase la sută obișnuiesc să dea pentru prânz peste 20 de lei.

Sondajul a fost realizat în perioada mai-iunie, în parteneriat cu centrul de nutriție Body Engineering, pe un eșantion de 1.516 de persoane active profesional. Majoritatea (64 la sută) au între 26 și 45 de ani, 19 la sută au poziții de management sau sunt antreprenori, iar 73 la sută au studii superioare. O tremie dintre respondenți sunt din București, iar domeniile de activitate cu cele mai mari ponderi sunt Contabilitate/Finanțe, Bănci, Client Service, Administrație, Secretariat și Vânzări.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share