Companie cu acționariat integral românesc, Serpico Trading este un business pornit din zero, în urmă cu 25 de ani. Astăzi, are, în medie, 40 de angajați, și o cifră de afaceri de circa nouă milioane de euro, anual.
Serpico este importatorul și distribuitorul unor branduri internaționale, precum Bonduelle, Defish, Kerrygold, Siblou, Adriana, BestMeat, Tonitto, Choice Minute, Filippo Berio. Media de vârstă în companie este undeva la 30 de ani, 70 la sută dintre angajați sunt bărbați, 40 la sută au nume de familie care încep cu litera S, iar dacă strigi “Gabi”, pe culoarele firmei, ai șansa să primești răspuns de la 20 la sută dintre angajați. 🙂 Sunt șanse mari ca el să vină chiar din partea managerului HR, Gabriela Costache.
AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în recrutare?
GABRIELA COSTACHE: Aș putea spune că mă ocup de recrutare încă din timpul facultății, când eram voluntar în mai multe ONG-uri. Recrutam, la rândul meu, voluntari, din rândul colegilor de facultate sau din rândul prietenilor din căminele studențești. Primul anunț de recrutare și primul interviu le-am susținut la începutul anilor 2000, când încă erau la modă anunțurile în ziare sau în variantă tipărită, lipite pe panouri sau copaci.
Care sunt principalele calități pe care le căutați la un candidat?
Pentru mine, ca om de HR, este prioritară atitudinea proactivă apoi sunt valorile după care se conduce un candidat. Îmi plac mult candidații deschiși către nou, curioși, activi, moderni în gândire, candidații care au pasiuni frumoase, candidații “altfel” decât majoritatea. Apreciez la candidații pe care îi întâlnesc capacitatea de a lua decizii, cea de finalizare – deprinderi importante în industria noastră.
Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?
Eu recrutez foarte multă forță de vânzări, de aceea, în această perioadă, întrebarea mea favorită este: Din ce post/poziție vă vedeți ieșind la pensie? Urmăresc prin această întrebare să văd ce obiectiv de carieră au candidații selectați sau dacă au un plan de carieră. De obicei, sunt surprinși de această întrebare și foarte rar primesc răspuns. Apreciez răspunsurile candidaților care spun că nu se văd ieșind la pensie, mult mai mult decât cei care răspund că se văd manageri.
O primă greșeală pe care o fac candidații din entry și middle management este că nu se prezintă la interviu sau se prezintă și nu știu în ce domeniu activează compania la care tocmai au aplicat. Lucrurile se schimbă radical dacă ne gândim la candidații din top management.
O altă greșeală pe care o observ des, în ultimul timp, la candidații mei, este aceea că “mint” în CV și uită ce au scris acolo. Și, nu în ultimul rând, o greșeală frecventă este aceea de a primi răspuns “standard”, la întrebări generale.
Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează Serpico Trading?
Pentru că noi recrutăm destul de nișat, este greu să găsim candidații potriviți, însă nu imposibil. În ultimii ani, ne-am schimbat strategia de recrutare, am lărgit aria de profil și așa am reușit să atragem candidații cei mai potriviți pentru noi. Ca specialist HR, cred mai degrabă în candidat potrivit decât în candidat ideal.
Ce planuri de recrutare aveți, pe termen scurt, mediu și lung?
În general, planurile de recrutare le fac în acord cu planurile de dezvoltare ale companiei în care activez. Pe termen scurt, suntem în căutarea unor candidați potriviți pentru departamentul de Sales, pentru posturi precum Key Account Manager, Business Developer Manager sau Horeca Representative.
Pe termen mediu și lung, avem planuri mari de recrutare, pentru că Serpico Trading este în permanentă dezvoltare. Ne dorim să ajungem în topul companiilor din industria în care activăm – aceea de importator și distribuitor de produse alimentare. Evident, va trebui să avem angajații potriviți pentru noi.
Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?
Noi oferim, în primul rând, un loc de muncă stabil, pe termen lung. Facem plan de carieră pe termen lung de cinci, șapte sau zece ani, în unele cazuri, însă nu pentru toate posturile. Oferim training-uri pe soft skills sau cunoștințe de specialitate adaptate nevoilor angajaților noștri.
Ca factori motivaționali, avem o cultură organizațională bazată pe valori centrate pe oameni. Oferim tichete de masă primite pe card, asigurări de sănătate, asigurări de viață, reduceri importante la produsele distribuite de companie, avem salarii competitive, organizăm drumeții, teambuilding-uri, concursuri de gătit, decernăm premii de tipul: Angajatul anului, Angajatul trimestrului etc.
Încerc, în calitate de manager HR, să îi motivez pe angajații noștri – să le fiu și mamă, și colegă, și preot, și un umăr pe care pot plânge cu încredere, căci vor primi ajutorul dorit, dar și o colegă care îi mai “scutură” când este cazul.
Care sunt metodele prin care încercați să atrageți candidați în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?
Ne atragem candidații prin metodele/tehnicile clasice de recrutare, pornind de la anunțuri postate online și până la parteneriate cu universități, pentru proiectul de internship, și recomandări interne/externe. Pentru angajații buni, performanți, avem un sistem de retenție bine organizat, astfel încât să ne asigurăm că vor rămâne activi și motivați, cât mai mult timp, în Serpico Trading.
Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?
Mie îmi plac mult acești tineri, pentru că sunt o generație care mă provoacă să mă reinventez permanent, pentru că sunt cu adevărat talentați, pentru că pot fi imediat transformați în “staruri”. Sfatul meu pentru ei este următorul: să își găsească jobul care le place și să îl facă, de fiecare dată, cu implicare maximă, chiar dacă o fac pe termen scurt. Încerc să mă adaptez nevoilor lor de cunoaștere și să le dau răspunsurile dorite, să le formez abilitățile necesare pentru a-și împlini visul de carieră. Pentru mine, tânăra generație este o sursă de învățare permanentă.
Ca să evite plafonarea, îi sfătuiesc să se implice în cât mai multe activități din viața companiei, ca să cunoască cât mai multe. Îi încurajez să își dezvolte pasiuni, să citească, să facă voluntariat, să călătorească.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de manager HR?
Au fost multe decizii importante luate în cariera mea, de-a lungul anilor, însă una din cele mai importante a fost aceea de a părăsi o companie multinațională, pentru a dezvolta un proiect de schimbare organizațională, alături de angajatorul meu actual: Serpico Trading. Acest proiect îmi aduce multe satisfacții, dar și provocări continue, mă ajută să mă dezvolt, ca om de HR sau persoană, în fiecare zi. Aici fiecare acțiune a mea are impact imediat și este ușor măsurabil atât calitativ, cât și cantitativ. Este o experiență pe care o recomand tuturor colegilor de breaslă, care vor să își valideze deprinderile.