Banner

Emanuel Ghencioiu (Merck): “Doar în momentul în care ieși din zona de confort poți evolua în direcția pe care ți-o dorești”

Cu o istorie de peste 350 de ani, Merck este o companie de top de știință și tehnologie în Healthcare, Life Science și Performance Materials. Afacerea de familie înființată de Friedrich Jacob Merck în orașul german Darmstadt, în 1668, s-a transformat într-un business global, care se baza, în 2020, pe aproape 74.000 de angajați, și care investește miliarde de euro, în fiecare an, în cercetare și dezvoltare.

HR Country Head la Merck România din 2017, Emanuel Ghencioiu conduce, din noiembrie 2020, și activitățile de resurse umane ale Grupului Merck în Croația și Slovenia. Lucrează în HR de opt ani și se descrie ca un om riguros, care caută perfecțiunea în tot ce face. Pune mare accent pe profesionalismul oamenilor din breaslă și se implică 100 la sută în crearea proceselor de HR care să răspundă cât mai bine nevoilor companiei.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul resurselor umane? Există un om – pe care l-ați cunoscut sau nu -, care vă inspiră în carieră?

EMANUEL GHENCIOIU: Ca orice început, startul meu în domeniul HR a fost o aventură. Au existat foarte multe uși închise, refuzuri și provocări. Cu toate acestea, perseverența a contat și nu am vrut să renunț la acest sector care m-a atras foarte mult.

Până în acest moment, nu pot spune că am un “idol” care să mă inspire, dar de-a lungul carierei am întâlnit oameni importanți, de la care am “cules” idei și principii de business. În principal, colegii mei din business, managementul superior, au o vastă experiență atât în lucrul cu oamenii, cât și în luarea deciziilor, pentru a fi considerați bune modele de urmat.

Un sfat foarte important privind colaborarea, interacțiunea cu oamenii, l-am primit de la primul meu mentor, acum mulți ani: “Creează-ți propriile relații bazate pe principiile tale, nu după un punct de vedere ce nu îți aparține”.  

Cum arată o zi “la birou”, în viața unui om de HR?

Pe scurt, nicio zi nu seamănă cu alta. 🙂

Pot exista zile în care am numeroase ședințe, workshop-uri, call-uri, 1:1’s, dar sunt și zile în care am ocazia să creez, să actualizez procesele și să-mi desfășor activitățile recurente administrative. Partea frumoasă este că activez într-un domeniu dinamic care mă ține în permanență alert și gata de acțiune. Bineînțeles, există și momente mai gri de incertitudine sau de luare a unor decizii dificile, dar e parte a jobului și trebuie tratate cu tact și profesionalism.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști încompanie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Cu siguranță, este dificil momentul în care decidem să adăugăm un membru nou echipei, acestei familii extinse. Mă bucur să mă aflu în Merck, unde angajații potriviți vin ei către noi. Avem un renume bun pe piața farmaceutică și, implicit, reprezentăm un angajator dorit, fapt ce ajută mult procesul de selecție.

Facem toate eforturile să păstrăm angajații valoroși, înainte ca ei să se gândească la o eventuală plecare. Construim sau îi înrolam în programe de dezvoltare nișate pe aria lor de expertiză, le oferim acces la noi roluri în organizație (promovarea internă este prioritară înaintea selecției externe) și, nu în ultimul rând, păstram un nivel ridicat de profesionalism în luarea deciziilor organizaționale. De aici rezultă o cultură sănătoasă și prietenoasă.

Oricât de mult ne-am strădui să avem procese solide și bine împământenite, realizăm că într-o situație de criză similară cu 2020 va trebui să facem lucrurile ușor de la zero.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? În procesul de angajare, sunt mai importante calitățile sale tehnice sau cele interpersonale?

Sunt convins că pot fi multe răspunsuri-șablon aici, dar, puși în fața faptului, realizăm că este foarte important să existe chimie între membrii echipei din care noua persoană va face parte. Din fericire, există mulți oameni pregătiți pe piață, dar tehnic vorbind preferăm să mizăm pe senioritate, experiență, flexibilitate și adaptabilitate. Însă există și situații (e.g. pozițiile de junior-începător) pentru care preferăm colegi fără o experiență reală în jobul pentru care candidează. Aici, factori determinanți sunt dorința de învățare, curiozitatea și atitudinea deschisă, onestă.

Desigur, lucrurile se schimbă când vorbim de poziții middle sau top-management, unde mixul dintre tehnic și interpersonal va trebui să fie cât mai aproape de ideal. Având stilul antreprenorial în cultură, țintim către perfecțiune.

Ultimul an a fost un veritabil “test de stres” pentru departamentele HR. Care sunt principalele lecții pe care le-ați învățat în perioada aceasta?

Foarte bine spus “test de stres”. Cred că sunt multe lecții noi, atât pentru HR, cât și pentru angajați, în general. Un aspect principal este că nu putem controla totul. Oricât de mult ne-am strădui să avem procese solide și bine împământenite, realizăm că într-o situație de criză similară cu 2020 va trebui să facem lucrurile ușor de la zero.

Firește că putem lucra remote în anumite condiții, dar avem colegi care își desfășoară activitatea în teren și e necesar să găsim soluții și pentru ei. Adaptabilitatea face parte din rutina de zi cu zi. În multe situații trebuie să fim cu un pas înainte, să anticipăm aspectele care ne-ar putea “deraia” de la cursul normal al lucrurilor. Nu trebuie să uităm de aspectele personale ale fiecărui angajat (e.g. familie, școli închise, boli cornice etc). Toate acestea fac parte dintr-un mix perfect de provocări.

S-a schimbat strategia dvs. de promovare a brandului de angajator, în ultimul an?

Sperăm că, din perspectiva angajaților noștri, da. 😊 Brandul Merck România prinde contur.

La ultimul Employee Survey am observat o mare încredere în compania Merck, referitor la rata de engagement. Oamenii se simt în siguranță aici, iar stabilitatea este confirmată chiar și acum, în aceste momente grele. Foarte probabil, toate aceste lucruri s-au văzut și în afara companiei, fiindcă am găsit mulți oameni interesați să ne devină colegi.

Partea cea mai frumoasă este că nu am încercat să schimbăm cultura, brandul, ne-am menținut direcția formată în urmă cu mulți ani și suntem mândri că putem păstra această consistență.

Fii pregătit întotdeauna să înveți lucruri noi, pune multe întrebări și, cel puțin o dată, lucrează la ceva care nu-ți face plăcere.

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori, mai ales în perioada aceasta “specială?

Din câte observ, există multe oportunități pe piață, dar contează mult domeniul și pregătirea candidatului în cauză. Cred că anumite cuvinte-cheie în descrierea profilului lor contează atunci când aplică. Personal, caut întotdeauna atitudinea extra-mile, și anume acei candidați care s-au implicat în mai multe proiecte, nu doar în activitatea de rutină.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

“Fii pregătit întotdeauna să înveți lucruri noi, pune multe întrebări și, cel puțin o dată, lucrează la ceva care nu-ți face plăcere”. Poate sună ușor generic, dar sunt de părere că doar în momentul în care ieși din zona de confort poți evolua în direcția pe care ți-o dorești.

Referitor la alegerea potrivită în viața profesională, e greu de oferit un răspuns. Sunt puțini oameni, în general, care au știut exact pe ce meserie să se axeze, iar acest lucru este strâns legat de studiile finalizate sau în curs. Sfatul meu este să caute în cercurile de prieteni sau în mediile online interviuri sau articole referitoare la meseria pe care se gândesc s-o urmeze. Din fericire, există mult content aici și mulți profesioniști cu un dar al descrierii cât mai didactic (e.g. Ted talks).

Cât despre salturile în carieră, le prefer pe cele “nespectaculoase”. Nu elimin varianta de a crește în carieră rapid, dar sunt de părere că orice poziție superioară vine la pachet cu multă responsabilitate. Experiența acumulată în timp este cea mai bună școală, iar una dintre modalitățile de “absolvire” rămâne timpul. Cu cât ești expus mai mult în situații critice, cu atât poate fi mai facil să iei decizii strategice dintr-o postură de leadership.

Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, în ceea ce privește profesia dvs.?

Momentan, planul meu este să-mi consolidez poziția actuală. Din noiembrie 2020, ocup o poziție regională (HR pentru România, Croația și Slovenia) și consider că am multe de învățat și implementat până când pot considera această titulatură la un nivel matur. Sunt o persoană hands-on, așa că urmăresc să mă implic cât mai mult în procese ce țin de cultura organizațională – în cazul meu, de “culturi organizaționale”. Este un job destul de solicitant și cred că a doua jumătate a acestui an va fi un test al timpului privind bunul mers al lucrurilor plănuite cu ceva luni în urmă. 

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

E greu să fac referire la o singură decizie, dar pot spune că am fost mereu pregătit să “pun umărul” la o bunăstare generală a organizației. Întotdeauna au fost apreciate eforturile suplimentare și atitudinea de problem solver, atât în organizația locală, cât și în cea extinsă, regională. M-am dezvoltat mult în această arie și urmăresc să fructific toate aceste eforturi realizate de-a lungul timpului. Momentan, nu mă gândesc la alt domeniu. Am foarte multe de învățat în continuare, iar HR-ul are un spectru larg, unde ajungi cu greu un profesionist complet.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share