Într-un climat economic tot mai instabil, românii sunt nevoiți să caute alternative ca să-și suplimenteze veniturile.
Conform unui studiu realizat de platforma DeLucru.ro, numărul celor care caută un al doilea loc de muncă a crescut, doar în ultimele șapte zile, cu 51,89 la sută – procent reprezentat de utilizatori noi.
Ordonanța „trenuleț” a impus modificări fiscale majore, ce au afectat direct veniturile multor categorii profesionale. 30 la sută dintre respondenții studiului consideră că noile taxe sunt cauza principală a schimbării în comportamentul lor profesional, iar aproape 20 la sută menționează instabilitatea locului de muncă ca factor determinant.
- Grijile pentru ziua de mâine îi împing pe români să-și caute al doilea job, ca să nu depindă de un singur angajator
- Schimbare la conducerea Profi, după finalizarea tranzacției cu Ahold Delhaize: Mihai Spulber preia rolul de CEO, din iulie
- Megafabrica Automotive a Continental din Timișoara a produs afișajul de bord multidisplay cu numărul 1.000.000
„Pentru mulți români, este o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar. Creșterile de taxe, inflația și scumpirile îi determină să caute soluții alternative ca să-și suplimenteze veniturile. Observăm o tendință puternică spre munca ocazională sau spre joburile de scurtă durată, mai ales în construcții, curățenie, manipulare marfă, producție în fabrici și servicii casnice”, explică Gili Boruz, fondatorul platformei DeLucru.ro.
70 la sută dintre cei care caută de lucru sunt în căutare activă. Domeniile de activitate cele mai căutate pentru munca suplimentară s-au diversificat, iar cererea pentru locuri de muncă necalificate și meserii ocazionale a crescut considerabil, mai ales în Dolj, Buzău, Vaslui, Iași și Cluj, dar și București. Dacă în anii anteriori aceste tendințe erau vizibile mai ales în marile orașe, acum fenomenul a cuprins și orașe mai mici, ca Piatra Neamț, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia și Giurgiu.
Cine caută cel mai des alternative pentru a câștiga suplimentar?
Bărbații sunt mai predispuși să-și caute încă un job și reprezintă 62 la sută dintre utilizatorii care explorează noi oportunități de muncă. Acest lucru poate fi explicat prin distribuția tradițională a veniturilor în gospodării, unde bărbații sunt adesea considerați principalii susținători financiari ai familiei.
Majoritatea celor care caută alternative profesionale provin din mediul urban (69 la sută), unde costurile vieții sunt semnificativ mai mari, iar presiunea financiară se resimte mai acut. Și tinerii se simt amenințați – mai ales studenții care obțin burse de studiu și se tem că nu vor mai exista bani la bugetul de stat. Cu 25 la sută mai mulți și-au căutat de lucru doar în ultimele șapte zile. Ei vizează activități pentru persoane necalificate. Mulți sunt îngrijorați că nu-și vor mai primi nici bursele de studiu, iar costurile pentru cazare și mâncare au crescut semnificativ.
Și pensionarii se tem că nu vor reuși să-și plătească facturile sau că nu le vor ajunge banii pentru alimente și medicamente. Numărul celor care caută să lucreze fiindcă pensia nu le acoperă cheltuielile a crescut cu 29 la sută, doar în ultimele șapte zile, pe Delucru.ro.
Domeniile în care se înregistrează cea mai mare creștere a cererii pentru joburi ocazionale sunt: servicii de curățenie și menaj (+48 la sută); reparații și întreținere locuințe (+53 la sută); servicii de livrare și ride-sharing (+46 la sută); îngrijire copii și vârstnici (+39 la sută); târguri, evenimente și muncă sezonieră în agricultură (+41 la sută); activități ocazionale în gospodăriile rurale (+55 la sută).
Tendința de emigrare – o problemă în creștere mai ales pentru persoanele cu studii superioare
O altă tendință pesimistă este creșterea intenției respondenților de a părăsi țara. 30 la sută dintre cei care au participat la acest studiu se gândesc serios la plecarea în străinătate pentru condiții de muncă mai avantajoase, dacă nu găsesc soluții ca să-și suplimenteze veniturile și să facă față inflației. Dintre ei, peste 71 la sută au studii superioare.
DESPRE DELUCRU.RO
Este o platformă menită să sprijine tinerii necalificați, românii din diaspora, persoanele care doresc venituri suplimentare și pensionarii activi, în găsirea unui loc de muncă rapid și simplu. Fără a fi necesar un CV, utilizatorii pot posta anunțuri despre abilitățile lor și tipul de muncă pe care îl pot face, iar angajatorii sau cei interesați de colaborare îi pot contacta direct prin chatul platformei.