Banner

Iulia Crâșmariu (Ausy Technologies): “Nu mă așez; dacă sunt prea confortabil, n-o să mai pot vedea tot ce este în jurul meu”

Prezentă în România din 2008, cu birouri în Sibiu și București, compania Ausy Technologies România face parte din Grupul Ausy, o companie internațională de consultanță și inginerie în tehnologii avansate, cu un model de afaceri bazat pe inovație și servicii complementare între sistemele informaționale și sistemele industriale.

Ca filială a grupului Randstad, operează în domeniul IT, inginerie, vânzări și marketing, finanțe și resurse umane, și lucrează cu clienții la o gamă largă de proiecte din diverse industrii, printre care automotive, transporturi, securitate, telecomunicații, aeronautică, industria spațială, apărare, energie, sănătate, IT, bănci ori multimedia. Compania este în continuă creștere în România, iar Iulia Crâșmariu, HR Manager la Ausy Technologies România, alături de echipa pe care o conduce, caută mereu persoane care își doresc să învețe, cu spirit de echipă, care pun pasiune în munca lor și au abilitatea de a vedea provocări în dificultățile întâmpinate.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul resurselor umane?

IULIA CRÂȘMARIU: Experiența mea în domeniul Resurselor Umane a început în facultate, printr-un internship și din dorința de a explora. Eu am studii tehnice, în chimie, și m-a atras constant activitatea de cercetare și înțelegere a mecanismelor prin care se întâmplă lucrurile. Un internship în HR a reprezentat ceva atipic, o oportunitate de a cunoaște o nouă lume și o provocare, în același timp.

Domeniul organizației respective m-a atras și mai mult, pentru se conecta cu o altă pasiune cultivată de-a lungul copilăriei, și anume sportul. Așa că am acceptat invitația și am sperat că programul o să mă expună la cât mai multe situații noi și complexe. Mi-a plăcut atât de mult încât am continuat în acest domeniu. După zece ani, pot spune că este cu adevărat o “aventură” și un “laborator” de experiențe frumoase.

Există un om – pe care l-ați cunoscut sau nu -, care vă inspiră în carieră?

Ai de învățat ceva de la fiecare persoană cu care interacționezi. Lumea este generoasă în oportunități de învățare, atât timp cât știm să avem răbdare, să o ascultăm și să o privim cu mintea deschisă. De-a lungul activității mele, am cunoscut mulți oameni a căror poveste m-a inspirat. La început, părinții mei au fost cei care mi-au arătat că se poate să rămâi echilibrat și altruist, indiferent de provocările pe care le poți întâmpina și că acestea sunt importante și îți modelează caracterul.

Totodată, de-a lungul vieții, am întâlnit persoane de la care am avut ceva de învățat: prieteni, colegi, medici, profesori și chiar persoane pe care mulți dintre noi le întâlnim întâmplător.

Și acum îmi rezonează în minte răspunsul unei persoane mai în vârstă, întâlnite în metrou, și care a refuzat să se așeze pe loc cedat de cineva, cu replica: “Nu mă așez; dacă sunt prea confortabil, nu o să mai pot vedea tot ce este în jurul meu”. Răspunsul domnului respectiv mi-a părut că argumentează excelent importanța de a încerca lucruri noi și aceea a dezvoltării continue.

Că tot este perioada de vară și concedii, știm cât de important este pentru un călător și pe cine are alături pe drum, pe lângă destinație.

Cum arată o zi “la birou”, în viața unui om de HR?

O zi la birou din viața unui om de HR nu arată niciodată la fel, iar acum mai puțin ca niciodată. Prioritățile echipei Ausy sunt axate către nevoile și siguranța angajaților. Astfel, în toată această perioadă, am urmărit să fim cât mai aproape de angajați, încât să putem identifica moduri prin care îi putem ajuta să navigheze prin schimbările cotidiene, profesionale și personale.

Este extrem de important ca angajatorii să asculte și să înțeleagă ce se întâmplă cu fiecare om din organizație, încât să poată geștiona provocările aduse de acest context pandemic și constant evolutiv.

Un exemplu poate fi schimbarea cursivității unei zile de muncă și generată de nevoi ale colegilor care sunt părinți și care trebuie să aloce timp pentru mers după copii la școală ori despre situații în care apar întreruperi ale activității și generate de factori externi.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în companie și cefaceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Piața este cu siguranță competitivă, în special acum, când activitatea remote a deschis granițele unei infuzii de oportunități globale. Sigur că urmărim constant ce se întâmplă, pentru a aduce și menține valoarea în organizație. Fiecare dintre noi are o călătorie personală într-o organizație. Ca o analogie despre călătorii, căci tot este perioada de vară și concedii, știm cât de important este pentru un călător și pe cine are alături pe drum, pe lângă destinație.

Astfel, pentru a motiva angajații să rămână alături de noi și pentru a atrage noi talente, încercăm să fim o prezență cât mai plăcută pentru ei. Pentru aceasta, încercăm zi de zi să ne dezvoltăm tehnic, dar și personal, și să fim mai buni în ce facem. Iar acest concept îl aplicăm și extindem dincolo de departamentul de HR, în fiecare departament și echipă din organizație. Spre exemplu, în ultimele două luni, colegii au avut ocazia să participe ca mentori și speakeri în programe de knowledge tehnic (Ausy Tech-byte), dar și să coordoneze studenți în stagii de practică și internship.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? În procesul de angajare, sunt mai importante calitățile sale tehnice sau cele interpersonale?

Pregătirea tehnică este o componentă importantă, dar la fel de importantă este și zona de atribute personale și tot ce ține de autodeterminare, curiozitate, pasiune, automotivatie și de dorința de a reuși.

Ultimul an a fost un veritabil “test de stres” pentru departamentele HR. Care sunt principalele lecții pe care le-ați învățat în perioada aceasta?

Că oamenii reprezintă cea mai de preț valoare a unei organizații și sănătatea noastră și a famililor noastre este mai importantă decât orice. Iar în situații de criză, un departament de HR are un rol strategic de a identifica moduri prin care să le poate gestiona. 

Cu privire la plafonare, este esențial să recunoști la timp zona de confort și să nu îți permiți să dureze foarte mult.

S-a schimbat strategia dvs. de promovare a brandului de angajator, în ultimul an?

Am continuat proiectele de employer branding și am pus accent pe cultura organizațională, evenimentele interne online, creșterea echipelor tehnice și a expertizei Ausy Technologies România, oportunitățile profesionale disponibile, dar și prin articole despre scopul, cultura și valorile Ausy. 

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori, mai ales în perioada aceasta “specială”?

Să fie cât mai prezenți în mediul online, pe canalele de recrutare specifice activității respective, și să nu ezite să abordeze direct recrutorii cu privire la interesele lor profesionale.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

În primul rând, că este bine să se implice și să experimenteze cât mai multe activități, precum cele de voluntariat, stagii de practică, hobby-uri, proiecte personale și programe de internship. Cu privire la plafonare, este esențial să recunoști la timp zona de confort și să nu îți permiți să dureze foarte mult.

Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, în ceea ce privește profesia dvs.?

Să adaptăm cât mai optim activitatea și procesele, în conformitate cu nevoile angajaților din perioada următoare. Totodată, în activitatea noastră zilnică am introdus diverse activități cu scopul de a ne dezvolta și de a ne pregăti pentru tendințele pe care lumea digitală le impregnează tot mai mult în universul HR. Am inclus în sfera sarcinilor noastre o serie de obiective ce vizează creșterea competențelor în zone conexe HR, precum: marketing, digital, comunicare scrisă.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR?

Cred că cea mai importantă a fost să explorez o abordare duală în activitatea desfășurată. Acest mod de a face lucrurile îmi oferă atât varietate, provocări constante, dar și împlinire. Pe de o parte, îmi place să văd trendurile pieței, să fac research și strategie, dar îmi place să mă implic și în activitățile zilnice și să ofer cât mai mult suport echipei. Mă ajută mult să mă consult cu colegii mei, pentru că sunt persoane în care am încredere și au o viziune bună. Recent, ne-am propus să recrutăm cât mai multe persoane la început de carieră, punând accent pe atitudinea și potențialul lor.

Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

Am început ca, în paralel cu activitățile de HR, să mă implic în diferite programe de marketing în organizație, și am încă foarte multe de învățat în acest domeniu.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share